Morgenkommentar 08.08.2023

OLJE: Vi ser meget lite endringen i oljeprisen siden gårsdagens morgenkommentar. Etter at Saudi meldte om kutt og deretter forlenget det har vi sett en kraftig oppgang for Gasoil (diesel). Årsaken til dette er den surere oljen man får fra Saudi erstattes med søt olje fra USA. Den sure olje, som inneholder med sulfur, brukes mer til diesel. Så ønsker man å spille spillet mellom USA og Saudi output, kan ICE Gasoil være et godt derivat på det.

AKSJEMARKEDET: En negativ dag i Oslo, blandet i Europa og generelt positivt i USA, og vi ser våre usikkerhetsmodeller (som vurderer differansen mellom kortsiktig og mellomlangsiktig volatilitet) har begynt å peke mot økt kortsiktig usikkerhet. Her har kurven handlet i contango og indikert lav usikkerhet, men den siste tiden har vi sett at contangoen har blitt mindre.

Man skal være klar over hvordan Nasdaqen har beveget seg sålangt i år og etter sommeren. Første halvår i år har Nasdaq levert det beste første halvåret noensinne. Hvis avkastningen er flat resten av året får vi det tredje beste året totalt bare slått av 1998, 1999 og 2020, og 2020 endte året opp 45% der vi nå er opp 41,42%. Med det økonomiske bakteppet vi har i verden kan det være greit å gjøre en vurdering i porteføljen bak driverne i den indeksen og om man tror de posisjonene kommer til å gi den beste avkastningen i høst. Ser vi videre på FANG indeksen så er den opp 80% for året. Denne indeksen har betydelig mindre historikk, men i 2020 endte den opp 96%. Det samme caset er her, en flat utvikling resten av året vil gi den nest beste avkastningen noen sinne.

Man skal være klar over terrenget man går i, og med den oppgangen vi har sett sålangt i enn meget smal gruppe aksjer, skal man ikke ta forgitt at avkastningen i høst fort kan bli litt mer spennende.

NAS: Selskapet leverte trafikktall fredag, herunder en oppgang i passasjertrafikken på 9% i juli sammenlignet med samme periode i fjor. Vi er mest opptatt av bevegelsen og underliggende volum denne dagen med en oppgang som kanskje ikke er så voldsom så er handlet volum det. Nær 15 mill aksjer ble handlet på oppgang 1,64% mot normalvolum på 3-6m daglig volum. Det er også nokså vanlig at folk liker å handle flyaksjer i forkant av sommeren og det var heller ikke unntak denne gangen da NAS steg fra der den ligger i dag til NOK 13,50. Siden har aksjen bare sklidd ned til nivået før posisjonering og er tilbake til start, NOK 10,00 som også sammenfaller med 200 dagers glidende snitt nøyaktig. Stop under 10, kortsiktig target 12.

MAKRO/FX:

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.