Morgenkommentar 09.01.2023

Oljen; Vi holder på vår tro om at den langsiktige prisrisikoen ligger på oppsiden for oljen. I det korte bildet er det ekstremt viktig at vi holder bunnivåene. Det fundamentale caset peker mot oppside: 1: De globale lagrene for olje og oljeprodukter er på historisk lave nivåer. 2: SPR lagrene i USA er på lave nivåer. De skal kanskje ikke opp der de var, men fra et nivå på ca 650m fat for 2 år siden til nå på 372m fat, er det mye olje som kan kjøpes og gi støtte i markedet. 3: OPEC sin vilje. Vi har sett at OPEC ikke ønsker at prisen skal for lavt og hvor hardt Saudi kan trykke på for å presse prisene oppover. 4: Åpning av Kina. Det oppleves nå en klassisk «Exit-bølge», da Kina går ut av store lockdowns. Mer vaksinering og mer smitte som gir immunitet, vil redusere dødstallene. Vi har også kinesisk nyttår, som vil gi noe endrete smittemønstre, men gitt at folk deretter ikke skal jobbe på et par uker, går at smittepresset kan falle og når Kina åpner opp igjen, tror vi at vi ikke kommer til å se til samme smittenivåene som vi ser nå. I tillegg til dette ser vi hvor mye kinesiske myndigheter stimulerer økonomien. Så her kommer etterspørselen tilbake. 5: Vi ser at i USA at økningen av antall rigger ikke er den samme som før. Med den sittende regjeringen i USA har det ikke vært samme insentiv til å investere i oljeutvinning som under Trump regjeringen. Sammen med økte ESG krav fra investorer, tenker man seg en gang ekstra om før man starter opp igjen nye rigger.  Brent handler 79,61USdb med WTI på 74,78USDb.

Dette synet sammen med at vi mener USA klarer en soft landing, gjør at råvarer, og da spesielt olje, har en oppsiden foran seg i 2023.

AKSJEMARKEDET: Første uke ferdig i 2023 og vi ligger på plussiden i de globale markedene, men Norge ligger i minus. EQNR er årsaken til nedgangen med -8,6% og med en vekting på 25%, trekker dette ned indeksen ned totalt 2,15%. Justert da for EQNR så er Oslo Børs (OSEBX) opp 1,88%. Fortsatt en av de svakere indeksene, men naturlig gitt energieksponering. Vi ser markedet er mer bullish Europa i åpningsuken, enn USA. Euro Stocks 600 er opp 4,6%, mens SP500 er opp 1,45%. Vi forventer denne flyten til å fortsette. I Global Assets Dynamic har vi ca 40% eksponering mot Europa og 15% mot USA. Dette er en drastisk endring fra før der vi i perioder har hatt over 50% USA.

På fredag kom det makrotall fra USA, og de var meget positive for aksjemarkedet sett vi våre øyne. Vi så en fallende arbeidsledighet, men vi så at lønnsveksten var avtagende. Dette er nøkkelen til en soft landing, opprettholde arbeidsmarkedet, men få ned lønnsveksten slik at kjerneinflasjonen ikke presses oppover. Vi har nevnt tidligere at GS peker på at den økonomiske oppsvingen har gitt flere nye åpne stillinger, og at innstrammingen i økonomien vil påvirke overflødig tilbud uten å sende folk til arbeidsledighet. Tallene som da kom fredag taler for dette scenariet og aksjer bør handle på oppsiden utover uken på dette, frem til inflasjonstallene torsdag.

AUTOSTORE: Som mange har fått med seg gikk AutoStore kraftig i forrige uke på uttalelser om at Amazon tester AutoStore sitt system. Dette ble meldt av Brittain Ladd, en rådgiver innenfor Micro Fullfilment Solutions. Det stemmer at Amazon prøver ut denne løsningen og de gjør det på en av sine Long Island butikker. Årsaken er at Amazon sliter med sine Amazon Fresh butikker, og nabolag har slitt med zombiebutikker som skal åpne. Konkurrenter av Amazon som Albertsons, har installert Ocado sitt system (en kjent konkurrent som mange har hørt om via diverse rettssaker). Mr. Ladd uttaler dog at det er litt rart at de ikke tester ut andre systemer som for eksempel Attabotics. Han viser til at teamet hos Amazon som driver Fresh-butikkene har mindre erfaring. Amazon har ikke åpnet noen Fresh-butikker siden september og det kan tyde på at de ønsker å løse noen utfordringer kjapt. Dere har sikkert fått med dere at Amazon sier om flere tusen ansatte. Hvis testperioden funker på butikken i Long Island vil det være naturlig at de ekspanderer, og hvis er presset for å finne løsninger, kan det være at de ruller om kjappere enn man skulle trodd. Uansett er det verdt å ha et øye på AutoStore også videre og følge med på utviklingen i denne saken.

MAKRO/FX

Amerikanske makrotall fredag viste trykk i arbeidsmarkedet, men lønnsutviklingen var fallende noe som sendte positivitet inn i aksjemarkedet og en tanke om soft landing. En ledighet på 3,5 prosent er på laveste nivå målt siden oppstart av målinger tidlig på 70 tallet. Renter tok en tur mot nedsiden og USD reverserte mye av ukas styrkelse. 2 år renter på 4,2575 prosent med 10 år på 3,560 prosent og lange 30 åringen på 3,684 prosent så hele rentebanen lavere. USD indeks 103,35 med EURUSD på 1.0680. Ingen viktige tall på makrokalender i dag, auksjon i korte rentepapirer. Under ser vi EURUSD så langt i 2023

Kina, tiltros for økte smitte, kuttet innreise karantenene og tok derav en viktig Covid restriksjon bort. Det uttales av fagmiljøer at Covid og Omikron er influensaer vi må leve med og derav mindre fokus på smittetall. Børsene positive, Hang Seng opp 2,09 prosent mens Shanghai legger på seg 0,70 prosent. Sydney opp 0,59 prosent. Japan holder stengt. YEN handler 131,81 mot USD og AUD på 0,6933 mot USD. Yuan handler. 6,7850 mot USD, høyeste nivå for Yuan på 4 måneder.

Vi får arbeidsledighets tall for Unionen i dag, 6,5 prosent er ventet. Vi får se om lønnsutvikling også i Europa følger USA ned og gir mindre press i inflasjonsspiralen.  Euroindeks på 117,25 mens EURCHF handler 0,9880. GBP på 1,2144 mot USD og 0,8790 mot EUR.

Gull igjen mot oppsiden, fallende USD bidrar og flere analyser gir oppside press. 1.882USDo. Kobber høyere, 3,9590USDlb. Aluminium på 2.315USDt. Hvete på 745USDb med Mais på 654USDb. Ris på 17.850USDcwt.

Intradag utslagene for krona fortsetter, vi hadde gode 30 øre utslag i USDNOK fredag og gir selvsagt utfordringer for så vel import og eksport industri i valuta hedging. Krona mye styrt av energi, olje og siste året, gass så fokus mot utviklingen her. Risk bildet uten gir også føringer, risk off er ofte flow ut av norske assets, derav kjøp av valuta. EURNOK åpner uka 10,6460 med USDNOK på 9,9700. SEKNOK på 0,9505 og GBP koster 12,110.  Under ser vi USDNOK siden starten på desember.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.