Morgenkommentar 09.05.2022

Oljen En del nyheter i oljemarkedet i helgen. Først så setter Ungarn seg på bakbeina når det gjelder EU sin blokkade av russisk olje, men så stemmer G7 igjennom at de skal sanksjonere russisk olje. Videre melder Saudi at de kommer til å kutte prisen på olje grunnet kinesisk lockdown. De har solgt med en premium på $9,35 sammenlignet med sin benchmark, men kutter nå til $4,40. Dette var dog ventet så vi venter ikke de største markedsreaksjonene på dette.

Uansett litt mer nyheter enn vanlig, men vi ser på de som netto positive for oljeprisen. Det lå nok en viss forventning at Ungarn ville nekte å stemme for sanksjonene, så det at G7 valgte å sanksjonere, ser vi på som positivt for oljeprisen.

AKSJEMARKEDET: Oslo Børs endte forrige uke minus 2%, SPX minus 0,2% og EU Stoxx 600 minus 4,55%. Ser man på totalavkastningen til SPX skulle man ikke tro at vi hadde en volatil uke. Vi har VIX på 30-tallet og amerikanske børser på årslav. «Sell in may and stay away» har sjeldent hatt en slik relativt svak posisjon. Det som er utfordringen er at vi har økende korrelasjon og «cross-asset» volatilitet. Det blir vanskelig å finne områder man kan gjemme seg. Vi bruker, som sikkert mange vet, VIXen som vårt hedgeinstrument for å prøve å fjerne så mye av markedsrisken som mulig. Vi venter at det fortsatt kommer til å være høy volatilitet fremover og med selskapstall her hjemme, er det viktig å dere passer på porteføljene. Vi har sett at det i snitt har vært negative reaksjoner i markedet etter tall, så investorene har ikke statistikken på sin side når det gjelder å sitte over tall.

De nevneverdige selskapstallene er SOFF, KOG, NOR, MGN, MOWI, FLNG, NEL, SALM, VEI, DNO, TGS, QFUEL og NAS. Det kommer flere, men de er av enda mindre karakter.  

MAKRO/FX

Amerikanske markeder fortsetter med litt usikkerhet og reprising. Alle børser endte i rødt fredag , renter stiger noe og USD noe sterkere. Arbeidstall på linje med forventninger, skapt godt med nye plasser og ledighet ligger på 3,6 prosent. 10:åringer åpner uka på 3,145 prosent med 30 år på 3,240 prosent. USD indeks på  104,09 og EURUSD omsettes 1,0507. Det er 9 mai og stor parade i Moskva, spenning til om Putin kommer med nye uttalelser om Ukraina og annet. USA innførte nye restriksjoner i helgen og banksektoren var på listen av tiltak.

I Østen fulgte børsene USA sørover, alle store indekser med røde tall . fokus mot Kina og nedstengninger av store områder som følge av  økt Covid smitte, dette er en usikkerhet som er vanskelig å sette tall på. Nikkei er ned 2,52 prosent og Sydney tar av 1,41 prosent. Shanghai er end 0,33 prosent og Hang Seng tar av solide 3,81 prosent. Kinesisk handelsbalanse inn noe sterkere enn ventet og det er eksporten som gir resultater. YEN handler 131,05 mot USD og AUD ligger 0,7000 mot USD. Yuan svekker seg, 6,7625 mot USD.

I Unionen blir fokus mot øst og uttalelser fra Moskva under feiringen av seieren i WW2. Det er lite med makrotall på kalenderen i dag. Euroindeks på 109,55. CHF noe svakere, 1,0440 mot EUR. GBP også svakere mot USD, 1,2285 og tilsvarende mot EUR, 0,8555.

Gull noe lavere, 1 871USDo så ingen utpreget safe haven status som er litt i brudd med historisk utvikling under vanskelige tider. Sølv på 22,133USDo. Kobber noe lavere, 4,2005USDp. Aluminium åpner uka på 2 847USDt. Hvete stiger noe, 1,115USDt med Mais på 776,8USDt. Ris på 17,01USDt.

Ingen store nyheter her hjemme, fokus mot usikkerheten i Ukraina. Energipriser i fokus, ok staten Norge forsetter å ha gode inntekter på utviklingen i den sektoren. Korna fortsetter å handle mot svake siden, EURNOK på 10,0475 og vi ser USDNOK på 9,5585. SEKNOK på 0,9545 og GBP koster 11,7450. USD styrkelsen er gode nyheter for dem med amerikanske aksjer og assets mens importøren må legge mer «kostnader» på sine produkter.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.