Morgenkommentar 09.06.2023

OLJE: Meget volatil olje i går. Det kom plutselig rykter om en Iran-USA avtale, som sendte brenten ned nesten 4% og 5,3% fra gårsdagens høy. Oljen handler fortsatt mot den svake siden etter OPEC sin melding om kutt. Fra gap-åpning den dagen til gårsdagens pris ved amerikansk close var brenten ned 2,5%.

Rangen til brent er fortsatt meget inntakt.

AKSJEMARKEDET: Apple ligger å dunker mot taket sitt på $183. Ryktene skal ha det til at et brudd over her vil trigge mange stopper og kan forlenge det generelle tech-rallyet vi har hatt. Vi så etter dippen ned i går, med rentesjokket fra Canada, at tech ble kjøpt rett opp i dag; et utrolig sterkt tegn. Med gårsdagens close er SP500 offisielt i et bullmarked. Mye av denne styrken kommer nok med at FED ikke liker å overraske markedet. Ser vi tilbake de siste 15 årene har FOMC kommet med de minste overraskelsene sammenlignet med de fem store sentralbankene. Dette betyr at selv om markedet så Canada og Australia og handlet litt i sjokk, var det tydelig at man ikke har tro på at FED kommer til å overraske. Dette bør derfor fortsette å være positivt for markedet, og vi er i en brudd opp-steam enn avvist ved motstand-steam.

Hvis man videre regner litt på forward EPS på SPX med og uten Big Tech så ligger vi faktisk under historiske snitt. Det er med andre ord en underskog av selskaper som ikke har fått med seg oppsiden i år. Det er derfor vanskelig å sammenligne sine egne aksjeporteføljer, da «all» avkastning globalt i år ligger hos Big Tech.

MAKRO/FX: Vi ser dollaren litt på tilbakegang etter en litt svakere enn ventet jobless claims i USA. Videre så har den lille overraskselsen rundt renter lagt seg. USDNOK handler nå under 11 igjen og det er tydelig at man har litt reverseringer i den utrolig sterke dollaren. Vi er på et viktig nivå nå, 10,89 da dette var toppen i mars og mai.

Videre ser vi at kroner generelt reverserer litt av svakheten sin og EURNOK er under 12 igjen. Dette er isolert sett negativt for norske aksjer på børs som har mye av inntektene sine i utenlandsk valuta.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.