Morgenkommentar 10.03.2022

OLJE: Oljen falt kraftig i går. Timing på fallet og nyhetene fra Zelenskys passer ikke helt sammen med når meldingene kom. Så for oljen kan det også være at CERAWeek i Houston, en av energiaktørenes største årlige samling, skjer samtidig. Her kommer det meldinger fra en del OPEC land og at de kan øke produksjon om nødvendig. Dette gjør at frykten for en videre ekstrem markedsbalanse blir priset mindre inn for oljetraderne, og de store energiråvarene faller tilbake. Under ser dere bildet fra kl 2030 i går kveld. Vi ser i morgentimene oljeprisen komme til litt tilbake. Det er nok ventet litt spenning rundt samtalene mellom Russland og Ukriana. I natt ble det gjort en del angrep mot sivile mål, iflg Ukraina, så det bakteppet gjør ikke samtalene enklere.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk en kraftig endring i markedet i går etter at det kom ut at Ukraina kan inngår kompromiss med Russland. Vi delte internt på meglerdesken et memo som kom fra Zelenskys Chief of Staff om at Ukraina kan være nøytrale. Videre uttalte han at de ikke vil gi fra seg noe land. Senere går kom det uttalelser fra Zelensky selv at de kan inngår kompromiss med Russland hvis det kan avslutte krigen. De fleste av oss har prøvd tidligere å analysere hendelsene i krigen og bommet så det sang etter. Vi prøver dog igjen.

Vi mener at Putin har bommet på taktikk og vurdering av Ukraina sin motstand. Angrepet har tatt betydelig lenger tid enn ventet. Det vi nå ser i Russland er at sanksjonene er så harde at folk sliter med å skaffe mat i butikkene og det er relativt store demonstrasjoner i Russland. Det kan virke som at Putin eller det russiske folk ikke kan gå «seirende» ut av dette.

Det vi nå ser er hvis Ukraina aksepterer å ikke bli NATO medlem og får beholde Donetsk og Luhansk, så kan Putin spille seg selv som seierherre i hjemlandet og si at han «stoppet USA sin ekspansjon» mot deres grenser. Da kan han virke som en seierherre. Vi ser dette som eneste reelle utvei, om Russland ønsker å prøve å få et mer normalisert forhold igjen til vesten med vareleveranser og reiser etc. Vi ser videre at markedet også mener at dette kan være starten på slutten. Det som er vanskelig er hva nå Putin kommer med rundt neste sving. Vi tror (eller kanskje mest håper) at Putin tar denne mulige exiten, og kan si i hjemlandet at han var seierherren og at han fikk vist fingern til vesten.

Oslo Børs: Etter børs i går ble det meldt om endringer i OBX og OSEFX/OSEBX. Den viktigste endringen skjer i OSEFX for det er indeksen fond følger. Det som er teorien er at frem til faktisk endring skjer, 21. mars, så skal aksjene som skal inn i indeks, gå bedre enn de som skal ut. Dette er blant annet drevet av alle fondene som må endre seg. Den som får den største endringen blir AUTO. Den skal inn i både OSEBX og OBX, så her kan man få en dobbelteffekt. Tre av de selskapene som skal inn på OSEBX er fornybarrettet og vil med et fokus mot fornybar i disse tider, bli meget attraktive å se på i det korte bildet.

For OBX er endringen slik:

For OSEBX/OSEFX er endringen slik:

MAKRO/FX: Reverseringen i risk som følge av en tro på en mer positiv utvikling i Ukrainakrigen sender renter høyere og synliggjorde at markedet igjen legger fokus mot Fed og Powell. 10 åringen spratt opp, åpner dagen 1,934 prosent. Auksjonen i går ble satt på 1,920 prosent, 1,904 prosent ved siste auksjon. I dag er det auksjon i den lange 30 åringen, 2,340 prosent sist. Vi får inflasjonstall fra USA i dag, disse blir nå særs viktige i tolkningen av Feds rentejusteringer fremover. Det eneste som kan endre en justering i mars må være en eskalering i Ukraina og derav store ubalanser i markedene. Inflasjonen er ventet til 0,8 prosent mm og 7,9 prosent åå. Det er torsdag og som vanlig får vi tall for trygdesøkende, 216k er konsensus, uendret fra siste uke. Det slippes videre tall for det føderale budsjettet. USD falt tilbake med riskbildet, indeks på 98,10 med EURUSD på 1,1060. Vi må påregne store intradag bevegelser som følge av nyhetsbildet fra Ukraina. Vi ser dog sterkere USD om det ikke finnes en løsning på krig og det lave risk on bildet.

I Østen fulgte børsene den positive dagen i USA. Alle indekser endte dagen høyere. Nikkei legger på seg 3,94 prosent, Sydney er opp 1,10 prosent. Shanghai er opp 1,33 prosent og Hang Seng er opp 0,46 prosent. Produksjonspriser i Japan steg 0,8 prosent mm og 9,3 prosent åå, begge høyere enn ventet.  YEN svekket seg med risk, 116,05 mot USD, Yuan noe svakere, 6,3290 mot USD.

I Unionen stakk alle børsindekser kraftig mot oppsiden i gå. DAX opp solide 7,92 prosent og  CAC i Paris opp 7,13 prosent. Alle indekser opp over 4 prosent. I dag starter EU ledere et toppmøte, vil tro Ukraina er høyt på agendaen. Viktig i dag blir også ECB sitt rentemøte, konsensus er uendret rente. Spenning mot sentralbankens vurderinger rundt rentebanen og nedtrapping av stimuli. Siste periode og utviklingen i Ukraina har nok forkludret rentearket til Lagarde og ECB. Pressebrief kl 1430 blir viktig. Euroindeks på 107,70. CHF reverserte siste tids styrkelse med risk bildet, EURCHF på 1,0245. GBP uendret, 1,3175 mot USD og EURGBP 0,8385.

Gull og alle råvarer fikk seg en kraftig  reversering i lys at håp om en diplomatisk løsning med Putin. Gull omsettes 1 990USDo med Sølv på 25,810USDo. Kobber på 4,6090USDp. Aluminium åpner på 3 350USDt gode 700USDt lavere enn topp noteringen tidligere i mars. De softe råvarene også noe lavere, men nivåene er fortsatt meget høye og vil gi utfordringer.

Inflasjonstall her hjemme kom inn på morgenkvisten,  1,1 prosent mm og 3,7 på årstaken, begge noe høyere enn ventet. Norges Bank mer med informasjon til sitt rentemøte den 24 mars og isolert sett ingen rentebrems. Energiprisene noe lavere men påvirker ikke vesentlig i det korte bildet. Produksjonsprisene her hjemme opp 53,2 prosent på årstakten, noe lavere enn ventet. Krona handler noe svakere men utslagene så langt ikke store. EURNOK åpner dagen 9,8525. USDNOK på 8,9150. SEKNOK på 0,9190.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.