Morgenkommentar 11.02.2022

OLJE: Vi så brenten stige umiddelbart etter at Inflasjonen kom inn høyt. Tydelig at markedet tradet den som en hedge. Det vi dog så utover eftan i går var at den kom tilbake til start. Markedet er tydeligvis mer redd for Iranavtalen enn man først kunne trodd. For de som er meget korte kan det nesten se ut som markedet vil ned mot 90 blank i det korte bildet.

AKSJEMARKEDET: Inflasjonen i USA kom inn høyere enn ventet og sendte amerikansk 10åring over 2 tallet. Dette var med å dra ned børsene. Det var ekstreme volume i Fed Funds futures etter at FED’s Bullard uttalte at han var åpen for en «inter-meeting» renteheving. Altså heve før marsmøtet. Vi så Nasdaq snu nøyaktig på 200 dagers glidende snitt og SP500 hadde en liten kikk over 100 dageren.

Ser man mot FED Funds, så ligger implisitt rente på 0,6% Noe som er opp fra 0,39% for en ukes tid siden. Det er også gått fra en forventning om 20% sannsynlighet for to hevinger til 80% sannsynlighet for to hevinger til og med møtet i mars. FED er behind the curve, og selv om aktørene i markedet hele tiden sier det, virker det ikke som de faktisk har priset inn at FED må gjøre noe drastisk.

Rett før Bullard sine kommentarer var det mye selging av FED Funds futures…kan nesten virke som markedet også er behind the curve…

STRATEGI: Vi har uttalte at vi er favør Europa og Norge vs USA i år. Vi har ytterligere tro på dette synet. Ser vi mot selskapene og hva som har drevet avkastningen til SP500 ser vi at i 2021 har det vært marginøkning og i 2020 var det multippelvekst. Med den høye inflasjonen vi ser nå, skal man vite at inputfaktorene til alle som ikke selger råvarer, at man ikke kan vente seg samme marginvekst fremover. Med rentehevinger har vi heller ikke tro på multippelekspansjon. Videre er det et stramt arbeidsmarked i USA. Vi tror derfor at såpass mange komponenter som stryrer avkastning er strukket i det korte bildet, at man burde holde seg i mer hjemlige områder i 2022.

Med et fundamentalt bilde som ikke understøtter like mye, kan man si at aksjer i USA flyter på tynnere og tynnere luft.

NOD: deja vu, litt som man har sett denne filmen før. Blir behandlet omtrent likt som etter forrige tallfremleggelse dog raskere og hardere bevegelser forrige gang. Sterke tall dette kvartalet og forrige. Forskjellen nå er at mye av den negative behandlingen også i stor grad sannsynligvis skyldes ekstrem trykk på renter mot oppsiden. I det rent tekniske bilde handler igjen aksjen der den bunnet ut sist- 230-240-området. Mange ulikheter i det store børsbilde med mer korreksjonsfrykt enn sist, men likevel et holdepunkt for teknikere. Vi registrerer forøvrig at SOXX, referanse ETF for semiconductors handler nær 5% høyere enn NOD sist gang den handlet lave 230-tallet tidligere denne uken. Åpenbar lagg her mao.

MAKRO/FX: Amerikanske børser endte sørover i går. Inflasjonen stiger videre og uttalelser fra Fed sendte 10 åringen og rentebanen høyere. 10 års renter på 2,035 prosent med 30 åringen på 2,299 prosent. FED med nytt godt kort i sine vurderinger til når og hvor mye renten skal justeres opp. I dag slipper Fed sin Monetary Policy Report, vel vært et innsyn i disse dager. Futures tilsier videre nedgang på USA børsene når de åpner ved 1530 tiden men ingen fasist. USD styrker seg med renter, indeks på 95,95. EURUSD på 1,1380.

I Østen ender børsene uka i rødt men utslagen er langt mindre enn i USA. Japan holder stengt i dag, nasjonaldagen feriers, Shanghai er ned 0,53 prosent mens Hang Seng tar av 0,60 prosent. Sydney er ned 0,98 prosent. YEN handler svakere mot styrket USD, 116,10. Yuan holder seg stabil på 6,36 nivået.

I Unionen er det stille på makrokalenderen i dag, Tyskland slipper inflasjonstall, 0,4 prosent mm, mens årstakten er ventet 4,9 prosent. Tyske 10 års renter fortsetter å stige, 0,3075 prosent. ECBs Elderson snakker KL 0900. Det slippes en rekke tall fra UK på morgenkvisten, BNP ventes falle til 6,4 prosent åå fra 6,8 prosent. Industriproduksjon ventes stige 0,1 prosent mm ned fra 1,0 prosent ved november målingen. Euroindeks på 112,60. CHF uten store endringer, 1,0560 mot EUR. GBP omsettes 1,3530 mot USD og 0,8415 mot EUR.

Gull handler 1 825USDo, Sølv på 23,060USDo. Kobber noe lavere en gårsdagen, 4,5295USDp. Aluminium holder på siste døgns styrkelsen, 3 285USDt. Sink og Nikkel stiger videre og Bly mot oppsiden etter noen dager med fallende kurs.

Krona handler noe svakere men intradagbevegelsene har vært moderate denne uken. Riskbildet ute og noe lavere oljepris kan åpne for svakere NOK i dag. EURNOK åpner dagen 10,0925 med USDNOK på 8,8675. SEKNOK på 0,9485.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.