Morgenkommentar 11.03.2022

Oljen :  Vi fikk et ytterligere fall i oljen i går, etter (enda) en volatil dag. Mye av årsaken i våre øyne er at ICE (Intercontinental Exchange), børsen der brentoljen handles. Økte sine marginkrav med 32%, effektivt fra close fredag. Dette betyr at fra åpning mandag, vil de nye marginkravene slå inn og er man over på åpning, slår margin call inn. Dette gjør at aktører må redusere sine posisjoner, eller øke innskuddene sine. I forventer derfor et videre fall i dag.

Gasoil, heating oil/diesel, får økt med 90%. Videre kan en del av volatiliteten tillegges mindre volum i trading i oljemarkedet. Det siste året har åpen interesse i futurene går fra nesten 8m til nesten 5,5m.

AKSJEMARKEDET: Vi så faktoren momentum leverte best i går. Dette er faktoren GA GLOBAL HEDGE har fokus mot nå.  Videre så vi at value fikk en pick up etter et par svake dager denne uken. Dette kommer blant annet grunnet amerikanske statsrenter som handlet over 2% mark i går. Dette var med å sende tech og vekstaksjer ned over dammen. Dette kan være med å skape et lite nedsidepress her hjemme i dag, for vekstaksjer. Det som var interessant amerikanske sesjon i går, var at energiaksjer leverte klart best, selv med en oljeprisen som falt nesten med 10 dollar fra intradagshøy. Dette forteller oss videre at fallet i brenten er meget isolert til det vi nevnte over, mens markedet fortsatt er usikre på Ukrainasituasjonen.

Det var ministermøte der i går, som ikke ledet noen vei. Det er tydelig at partene har to helt forskjellige verdensbilder, og er langt fra hverandre på hva de ønsker. Denne krigen er med andre ord ikke over med det første.

Neste uke er det rentemøte i USA i en ekstrem spesiell tid. Vi venter derfor at markedet ikke kommer til å ta store «bets» i forkant av dette, da vi ser at det er større volatilitet rundt renteforventninger til FED selv om markedet aggrigert forventer 0,5% for øvre bånd av renten og 0,25% til nedre bånd. Nå ligger båndet på 0-0,25%. Det forventes altså en kvarting i økning.

GLOBALE INDEKSER: Når vi ser på indeksene under er det tydelig at Norge er det landet som holder stand. Dette er mye drevet av energikomponenten i indeksen vår. Alle indekser har brutt ned og er egentlig i fritt fall. Det gjør at man fortsatt skal holde seg til hjemmemarkedet inntil trenden snur. Vi ser noen tester, spesielt i Europa (SXXP og DAX), men fortsatt ikke helt klart tegn på utbunning. Vi vil nok oppleve at oljen faller når ting løser seg og de andre indeksene vil stige og norske indekser vil da oppleve svakhet. Da er det viktig å ha riktig vurdering på hvilke sektorer man skal se på og hvilke man skal holde seg unna her hjemme.

Vi bruker kvantitative modeller, i tillegg til at vi sitter tett på markedet. Vår mellomlangsiktige kvantitative modeller peker ikke mot en utbunning enda, men at man skal holde på med de aksjene som har gått bra det siste året.

Trader man enkeltaksjer, vil det åpne seg muligher blant annet ved endring i indekskomposisjon slik vi meldte om i går, der det er mye vekst som skal inn i OSEFX, mens noe av det som defineres som verdi skal ut.

MAKRO/FX

Amerikansk inflasjon viser  7,9 prosent på årstaken g fall i trygdsøkende gir Powell gode kort i å forsvare en rentejustering senere i mars. Markedet løfte hele rentebanen og sendte aksjer ned. Aksjer er også påvirket av på og av nyheter fra Ukraina. Det er stille på makrofronten i dag, en rekke Michigan indekser men dette flytter neppe markedet. USD tilbake mot sterke siden, renter og risk samt flow av assets gir ett bakteppe somunderstøtter sterk USD. Indeks på 98,50. EURUSD på 1,1000.

I Østen avsluttes uka med en rød dag på børsene. Nikkei er ned 2,05 prosent mens Sydney tok av 0,94 prosent. Hang Seng ned 1,69 prosent og China A50 ned 0,50 prosent. Shanghaiindeksen mot strømmen, ender opp 0,24 prosent. Husholdningens forbruk i Japan stiger langt mer enn ventet. YEN fortsetter mot svake siden, 116,70 mot USD. Yuan omsettes som i går, 6,3215 mot USD.

I Unionen holdt ECB som ventet uendret på historisk lavt nivå. De nedtrapper stimuli pakkene siden. Det er selvsagt situasjonen i Ukraina som gir nye utfordringer for sentralbanken. Økt inflasjon, lavere produktivitet og en ny og stor flyktningsituasjon skaper ubalanser. ECB ser en rentejustering mot oppsiden senere i år men en viss usikkerhet medfølger risk bildet. EU toppleder møte fortsetter. Inflasjonstall fra Tyskland, 5,1 prosent på året og 0,9 prosent på måneden er ventet. En rekke makrotall fra UK i dag, handelsbalanse og industriproduksjon viktigst. Renter i Europa , som i USA, har steget bratt de siste dager, Tysk 10 åring tilbake 0,2725 prosent. Euroindeks på 107,95. CHF handler 1,0240 mot EUR. GBP noe svakere, 1,3085 mot USD og 0,8405 mot EUR.

Det fortsetter å være store intradag bevegelser i råvaremarkedet. Gull åpner dagen 1 991USDo. Sølv på 26,110USDo. Kobber 4,6450USDp- Aluminium åpner dagen 3 472USDt. Nikkkel markedet holdes stengt etter 8 mars bevegelsen. De myke råvarene, hvete på 1,110USDt mens mais handler 759USDt. Ris på 15,960USDt.

Ingen store nyheter her hjemme, Krona holder seg mot sterke siden uten de helt store bevegelsen i går. EURNOK åpner fredagen 9,8280. USDNOK på 8,9390 mens SEKNOK ligger 0,9235. GBP koster 11,7055.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.