Morgenkommentar 12.10.2023

Oljen kom ned i går etter man ser at krigen på Gaza ikke eskalerer i omfang, men kun opprettholder en lokal karakter. Rapporter fra US etterretning peker mot at Iran ble overrasket over angrepet. Slik informasjon er med på å de-eskalere situasjonen.

Vi har hatt en boost i naturgassen og det er grunnet at Israel har stengt ned produksjonen av naturgass på Tamarfeltet sitt. Tamarfeltet står for 70% av Israel sitt energibehov til strøm produksjon, og en forlenget nedstengning vil kunne føre til kutt i eksport til Egypt og Jordan. Tamarfeltet er innenfor rakettavstand fra Gaza og er derfor stengt nå.

Dette har sendt Europeisk naturgass opp 40% ved peak denne uken og 32% i går, samlet sett. Vi ser også her at prisen kommer tilbake. Her vil det dog være mer hvordan krigen lokalt utspiller seg som også vil påvirke, i motsetning til med oljen. En mulig eksponering mot om krigen forlenges, enten lokalt eller større regionalt, er via naturgass.

AKSJEMARKEDET: Futurene i Europa peker mot positiv åpning. Vi har i USA fått en mer dovish tone på uttalelser fra FED medlemmer de siste dagene. Dette har hjulpet på markedet mot oppsiden, sammen med at man ser en krig på Gaza som ikke eskalerer i omfang, kun lokal intensitet.

VAR: Selskapet melder om en produksjon på 209,7k fpd i Q3. Dette e 4% opp sammenlignet med Q2 og ned 2% vs Q3’22.. De guider en produksjon for året på 210-220k fpd. Dette er ned fra 210-230k fpd. De guider videre at produksjonen per dag ved utgangen av året kommer til å være på 230k fpd. Det at de kutter øvre mål og oljeprisen har falt litt, vil nok trekke ned aksjen i dag.

NEL: Barclays kutter kursmålet i aksjen fra NOK 25 til NOK 8,10 og Sparebank 1 Markets kutter fra NOK 6 til NOK 5,5. Barclays kommer litt etter de norske som allerede ligger nede på NOK 5-6.

MAKRO/FX:

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.