Morgenkommentar 14.01.2022

God morgen, Kenneth

Vi ser spreaden på olje øker, noe som indikerer et bullish marked med forventninger om tighte markeder fremover. Da futures handles med levering om en måned, ønsker markedet å «sikre» seg olje nå. Dette er med på å dra ut spreaden. Handler på det høyeste siden slutten av november. Vi skal ikke økte spreaden mye mer, før vi kommer på historisk strukkede nivåer, om vi ser tilbake 5 års tid (og vi ser bort i fra de ekstreme bevegelsene i mars 2020). 

AKSJEMARKEDET: Vi begynner å nærme oss kvartalsrapporter for Q4, og ser vi over dammen har estimatene vært uendret de siste 6 mndene, ser vi mot Europa har EPS forventningen for Stoxx 600 økt med 10%. Dette er i tråd med det vi har skrevet før at det er mer oppside i Europa, både på prising og på underliggende.

Det vi ser litt i markedet nå, en avventende, positiv stemning, er litt i tråd med dette. I dag kommer tallene fra en del store banker i USA, og markedet er nok usikre på hvordan makrobildet har påvirket selskapenes bunnlinje.

Videre så hadde Morgan Stanley en spørreundersøkelse blant sine kunder på hvilke sektorer de mente ville gå best i 2022. 45% sa Finans, 16% sa Råvareselskaper, 16% sa Sykliske, 14% sa Tech og 9% sa Defensive.

JP Morgan, Wells Fargo og Citibank kommer i kveld. Det blir interessant å se hvordan markedet tar de tallene og om kursene beveger seg like mye som hva kundene til Morgan Stanley tror.

Vi går uansett inn i en periode nå med mye fakta på bordet. Vi starter for fullt her hjemme om et par uker, men tallene i de store selskapene i USA vil sette en retning på de global aksjemarkedene uansett.

SCHA: Schibsted stengte i går på det laveste på 52 uker. Aksjen har 11 kjøpsanbefalinger, 6 holdanbefalinger, 0 salgsanbefalinger og snittkursmålet ligger på NOK 476,38, 55% over gårsdagens close. Volumet i går var ikke nevneverdig høyere enn 20 dagers snitt og aksjen er ned neste 10% så langt i år. Selskapet kommer med tall 11. februar. RSI er 21. For de kontrære er dette en aksje man kan se på. Vi har ikke gjort noen vurderinger rundt de fundamentale forholdene, men vi ser at aksjen er kraftig oversolgt og de som sitter å regner på de fundamentale verdier mener per dags dato at aksjen er verdt 55% mer enn dagens verdi.

MYE SHORTEDE AKSJER: På tross av snuoperasjon mot oppsiden de siste dager på nasdaq, les vekstaksjer, er det fortsatt ikke vanskelig å se at negativiteten er der ute. Begynner å se konturer av crowded trades på shortsiden

NEL- 7,82% short, mao over 100 mill aksjer. Daglig omsetning i aksjen ligger ett sted mellom 5 og 10 mill aksjer. Aksjen litt oversolgt med en 14 dagers RSI på 38 og handler ned mot 1 mnds lav og 15% over 1 års lav fortsatt, eller 60% ned fra toppen i et 1 års chart. Jobber man med kalkulator finner man sikkert argumenter for at dette fortsatt er dyrt, men i et børsmarked som er såpass positivt kan det kanskje heller være interessant å gå imot hvis man er disiplinert nok til å forstå at man faktisk handler en fallende kniv og må håndtere traden deretter.

Andre kandidater hvor samme argumentasjon som over gjør seg gjeldende er RECSI short 2,22%/ KAHOT 2,95%/ SCATC 1,91%/ QFUEL 4,79%/ PGS 3,68%, dette ihht til Finanstilsynets oversikt over vesentlige shortposisjoner datert 11.01.22

MRK: PGS hadde kraftig oppgang i går allerede på upgrade fra Kepler som tok tp fra 4,50 til 8,60.

MAKRO/FX

Det ble en tung dag for de amerikanske børsindekser, de fire store alle ned og Nasdaq  tok av 2,51 prosent. Det var flere trygdesøkende enn ventet og PPI kom inn noe under ventet. I dag slippes detaljhandelstall, konsensus er ett fall på 0,1 prosent mm. Det kommer også tall for industriproduksjon, konsensus er 0,3 prosent mm ned fra 0,5 prosent siste måned. Renter noe lavere, intradag er dog bevegelsene små. USD holder seg mot svake siden, 1,1480 mot EUR og indeks ligger 94,65.

Børsene i Østen avslutter uka med røde tall, alle store indekser faller. Produksjonspriser i Japan noe lavere enn ventet. Handelsbalansen i Kina steg, det var hovedsakelig import som falt tilbake og bidro til økningen. YEN sterkere med svekket USD, 113,70 mens Yuan ligger på 6,3520.

I Unionen slippes handelsbalansen KL 1100. Konsensus tilsier en økning til 7,6MRDEUR. ECB sjefen på talerstolen litt senere på dagen. Vi får en rekke tall fra UK på morgenkvisten herunder handelsbalansen, industriproduksjon. Euroindeks på 111,35. CHF på 1,0445 mot EUR mens GBP holder på styrkelse, 1,3730 mot USD og 0,8350 mot EUR.

Gull på 1 826USDo med Sølv på 23,212USDo. Kobber på 4,5340USDp og Aluminium på 2 946USDt.

Krona noe svakere, riskbildet ute bidrar til usikkerhet. Oljeprisen  holder seg mot oppsiden og innenlandsk økonomi fosser frem. Regjeringen med lettelser i sine smitte tiltak. EURNOK på 9,9475 og USD ligger 8,6625.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.