Morgenkommentar 14.02.2022

OLJE: Fokuset er mot Ukraina. Oljen stakk opp fredag basert på frykten der. Legger den seg vil oljen falle, øker frykten vil oljen stige. Følg geopolitikken.

AKSJEMARKEDET: Vi kan dra mange streker rundt chart for uken, men fakta er at det som styrer markedet kortsiktig nå er utviklingen i Ukraina. Får man en videre eskalering der vil Olje, Hvete, Naturgass og Volatilitet øke, samt selskaper som ikke er eksponert for regionene, men har fokus mot de overnevnte produktene. For dere som er kunder av oss i Saxo Bank, kan man kjøpe CFD på Hvete, Olje, Amerikansk naturgass og ETFer på Volatilitet. Man kan også handle futuren på nederlansk naturgass som er mer eksponert mot Europa. Denne uken skal ikke fokuset være på hvor mye man kan tjene, men hvordan bevare kapitalen mest mulig. Av case ser dere under at vi drar opp AKERBP. Dette er en aksje som vil nyte godt av høye oljepriser.

UKRAINA/RUSSLAND: Vi skriver dette kl 20 søndag kveld, og med tanke på at situasjonen utvikler seg time for time, kan det være annerledes når du får denne i mailboksen nå. Det siste vi har hørt er Putin og Biden har hatt en lang samtale, som ikke endret noe. Biden advarer Putin fortsatt om at angrep vil få alvorlige konsekvenser. Putin uttaler tilbake at det er blitt mindre avhengig av det internasjonale markedet, så de «driter» i sanksjoner. Ukrainas utenriksminister sier at det ikke har vært noen store endringer på troppene på grensen. Den finske presidenten Sauli Niinisto, et land som får 90% av gassen sin fra Russland, uttaler at han ikke er optimistisk og mener Putin tror han må gripe momentumet han nå har.

Russland nekter for å ha planer for å invadere, mens vestlig etterretning mener de har info som tilsier motsatt.

Vår mening, sittende på Bankplassen i Oslo, har ikke tro på en større væpnet konflikt. Vi mener at Putin er så sterk i hjemlandet og har en 70% approval rating. Han trenger ikke vise mer muskler. Videre er faktisk Europa en stor kunde og indirekte en alliert med Russland. Hvis Russland faktisk går til angrep vil den «europiske beskyttelsen forsvinne». Vi tror at Putin vil presse igjennom Nord-Stream 2 i det korte bildet, for å ikke måtte sende gass igjennom Ukraina, men direkte til Europa.

Det som dog taler i mot vårt syn er at Russland åpner for bruk at kryptovaluta ved at de melder om at de skal få regulert det som vanlig valuta. Dette vil gjøre at de ikke er så avhengig av SWIFT og tradisjonell internasjonal finans. Dette er et ekstremt viktig punkt for videre «overlevelse» hvis man faktisk ønsker å ta imot sanksjonen uansett grunn.

Dette er en komplisert situasjon som vi følger tett.

GA GLOBAL HEDGE: Strategien vår som vi tracker live nå, som skal bli et fond om i mai. Trives veldig godt i et slikt klima vi har nå. Forrige uke leverte strategien en meravkastning på nesten 8%. Sålangt i år er strategien opp 7,75% og verdensindeksen ned 6,1%. Vi har altså en meravkastning på nesten 14%. Fokuset vårt er alltid at man skal jobbe for å unngå å tape penger. Vi skjønner at strategien kommer til å levere litt svakere i et kraftig bullmarked, men det vi ser at om man har en solid utformet hedgingstrategi som konstant ligger der, slipper man å stresse med et marked som vi har nå. Det er som den kjente investoren Warren Buffett så fint har sagt det: «Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.»

AKRBP: Ekstrem differanse i kursutviklingen mellom EQNR og AKRBP siste tiden. Begge har nylig levert bra tall, men den prosentvise differansen forblir stor. Vi ser nå kursene nesten identiske, noe som vi opplevde i mars 2020 og nesten i september 2020. Sannsynligvis er det nok en del usikkerhet i AKRBP knyttet til kjøpet av LUNE, herunder oppgjøret. Uansett er differansen så stor at det er fristende å tenke at AKRBP «lagger» EQNR voldsomt. Det tekniske bildet i AKRBP er egentlig ganske pent på tross av den åpenbare svakheten vs EQNR og oljepris/ gasspris for øvrig. Hvis de to siste dagene i forrige uke at den finner støtte på 200 d ma @ 275-276, hvor den også har tatt imot tidligere. 41 på 14 dagers RSI. Selskapet går ex utbytte i morgen tirsdag med USD 0,475 ( NOK 4,1782 ).

For de som er mer interessert i det korte bildet, er det veldig tydelig her at EQNR har bått betydelig mer enn AKRBP de siste 3mnd.

MAKRO/FX

Amerikanske renter faller noe tilbake fra topper i siste uke. 10 års renter på 1,951 prosent mens 30 år ligger 2,265 prosent. Auksjon i korte rentepapirer i dag. Det er ellers tomt på makroagendaen i dag. Bullard fra Fed på talerstolen i dag. Ett vist fokus mot Fed og deres tilnærming til siste inflasjonsrapport. USD noe sterkere med geopolitisk uro. EURUSD på 1,1340, USD indeks på 96,05. Urolighetene i Canada fortsetter, USDCAD på 1,2740.

I Østen preges børsene av Ukraina uroen, alle indekser foruten Sydney med røde tall. ASX i Sydney er opp 0,37 prosent. Shanghai  er end 1,35 prosent mens Hang Seng tar av 1,47 prosent. Nikkei er end 2,23 prosent. YEN handler 115,35 mot USD mens Yuan holder seg stabil rundt 6,36 mot USD.

I Unionen slippes tall for industriproduksjon i dag, 0,5 prosent mm er konsensus. ECB sjefen er på talerstolen KL1715. CHF handler svakere, 1,0500 mot EUR. Euroindeks på 112,40. GBP stabil, 1,3540 mot USD. EURGBP 0,8375 som tilsier sterkere GBP mot EUR.

Gull handler høyere, 1 853USDo. Sølv på 23,615USDo. Kobber 4,4850USDp. Aluminium handler 3 188USDt.

Korna i berg og dalbane modus fredag, svekket seg for så å styrke seg med utviklingen i oljeprisen. EURNOK åpner 10,0650 på morgenkvisten, uro og geopolitiske vanskeligheter er ofte negative nyheter for små valutaer men så langt synes utviklingen i Europa ikke å påvirke NOK nevneverdig . Høyere renter, oljepris og en nasjonaløkonomi med sterke tall gir NB gode kort i rentesettingen, Vi kan krydre dette med stigende tall fra boligmarkedet og økende inflasjon og ett trangt arbeidsmarked. USDNOK på 8,8750, SEKNOK omsettes 0,9525 og GBP koster 12,0170.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.