Morgenkommentar 16.02.2022

Oljen Brent falt relativt kraftig i går og er nesten tilbake på nivåer vi handlet før Russland/Ukraina. Vi er ikke helt out of the woods, men i likhet med våre tanker rundt aksjer, vil oljen gå motsatt.

En ytterligere negativ story for oljen, men positivt for konsumentene, er at produksjonsnivået i Permian er over nivåene vi hadde før Covid.

AKSJEMARKEDET: Nyhetsflowen i går indikerte at situasjonen har roet seg. Det er noen smånyheter som peker i motsatt retning, men markedets totaloppfatning av nyhetsbildet er at situasjonen de-eskalerer. Vi så tydelig i dag at aksjer som regnes som Høyvolatile leverte best, mens Profitable selskaper og selskaper med mye utbytte leverte svakest.

Situasjonen vi ser den nå er at vi må vi få noen nyheter som sender dette markedet ned igjen. Hvis det ikke kommer noen store nyheter som taler for en invasjon, vil dette markedet rulle seg oppover igjen.

EQNR: Aksjen ble solgt kraftig ned i går med 6,47% fall. Dette er naturlig drevet av fallet i oljeprisen og fokus på at temperaturen roet seg i Ukraina. Aksjen snudde klokkeklart på 20 dagers glidende snitt, noe som forteller oss at det prøves på litt buy the dip i aksjen. Avhengig av hvordan aksjen åpner i dag, er dette en aksje man kan lukte på. Spennende direkteavkastning og ser vi år har aksjen snudd på 50 dagers glidende snitt. Denne ligger per i dag 3,63% lavere. Knekker den under 20 dagers glidende i dag, bør man vente til man er nede på 50 dager før man lukter på aksjen. Fallet til EQNR aksjen er det største dagstapet på nesten 2 år.

Bank of America melder at flere av kundene deres har begynt å kjøpe dippen. Dette er da i USA, men at mentaliteten fortsatt er der er viktig.

GOGL/TØRRBULK: Shipping har aldri vært lett. Og det er i hvert fall ingen god idé å jobbe aksjene ut ifra rater. Capesize til USD 14K nå og GOGL hovrer rundt NOK 100,-. Spoler vi tilbake 3 mnder handlet aksjen på lave 60-tallet med capsizerater på USD 25K. Aksjen har mao gått 60% + mens ratene nesten er halvert. Alle aksjer, uansett sektor stiger som regel for mye og faller for mye, den gode gamle stirkk-analogien hvor strikken blir strukket for langt. I shipping er denne strikken mye lengre, minner mer om en bungy-stropp 😉. Det kan være moro og utrolig trist, det går fort og det er nesten så man har en fordel om man ikke tenker for mye når man handler i disse. Men tenke bør man jo alltid, og uansett fungerer shipping nesten alltid slik at man skal handle imot momentum, problemet er bare timiningen som er ekstremt tricky. GOGL kommer med tall 28. feb og aksjen har gjort mye på kort tid, det er verdt å ha i bakhodet.

GOGL rent teknisk begynner naturligvis å bli overkjøpt med en 14 dagers RSI som presser mot 70. handler opp mot fjorårets topper 105,80. potensielt brudd kan komme men spørs om det er spesielt god R/R å posisjonere seg for dette. Vi har trukket frem gogl i en rekke anledninger og det kommer vi nok til å gjøre igjen,  men ikke akkurat nå. Det er greit med ett pust i bakken her.

MAKRO/FX

Sterk dag på de amerikanske børsene tirsdag, alle indekser høyere med den geopolitiske utviklingen. Russelll2000 best i klassen med 2,79 prosent. I dag slippes referatet fra siste rentemøte i FOMC dvs januarmøte, KL2000 får vi svaret. Todagersmøtet denne uken synliggjør at diskusjonen går i sentralbanken. Underliggende økonomiske parameter  tilsier høyere rente, hvor mye og når og hvor bratt  rentekurven vil bli er utfordringene. 10 års renter igjen mot oppsiden, 2,04 på morgenkvisten, 30 år på 2,358 prosent. Vi får videre detaljhandelstall i dag, 0,8 prosent for januar er konsensus. USD noe svakere, indeks på 95,95. EURUSD på 1,1360.

I Østen følger børsene utviklingen i USA, positive signaler fra den spente situasjonen i Ukraina motas med takk. Alle indekser høyere, Nikkei best i klassen med 2,22 prosent. Hang Seng opp 1,19 prosent og Sydney opp tilsvarende. BNP tall fra Japan inn ett tick under forventningene. YEN på 115,65 mot USD. Yuan mot sterke siden, 6,3350 mot USD. KPI fra Kina inn 0,4 prosent mm mens Produksjonprisene steg 9,1 prosent, 9,5 prosent var ventet.

I Unionen får vi industriproduksjonstall i dag, 0,5 prosent mm er ventet. Det er auksjon i tyske 10 års papirer, -0,08 prosent ved siste auksjon blir nok kraftig utfordret, 10 åringen ligger 0,304 prosent på morgenkvisten. En rekke makrotall fra UK, KPI viktigst, -0,2 prosent ventet mm mens årstaken ventes på 5,4 prosent. Euroindeks på 112,55. CHF på 1,0510 mot EUR. GBP fortsetter å handle i smal range mot USD, 1,3555 mens EURGBP ligger 0,8380.

Gull faller noe tilbake, 1 857USDo. Sølv på 23,427USDo. Kobber på 4,5460USDp. Aluminium åpner dagen 3 238USDt.

Krona falt noe med oljeprisen i går aften. Krona forsetter å handle i relativt smal range. Den positive risk utviklingen vil kunne bidra positivt til NOK, fallende olje og gass priser motsatt. EURNOK åpner dagen 10,1120. USDNOK på 8,9025. SEKNOK på 0,9600. Vi tar med at sentralbank sjef Olsen holder sin årlige årstale i morgen KL1800 og ett øre til deres betraktninger rundt den økonomiske gullalder vi er i og rente settingen som følge av den.  BNP tall her hjemme for fastlands økonomien viser vekst på 1,4 prosent, for 2021 ble veksten 4,2 prosent.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.