Morgenkommentar 16.05.2022

Oljen Vi ser at eksport av russisk olje faller, men inntektene har doblet seg i år. Når man ilegger et land sanksjoner møter man på mange utfordringer, da olje ikke akkurat har «russiske molekyler» som er veldig annerledes enn andre. Et eksempel på en utfordring er eksempelvis hvordan Kazakhstan eksporterer sin olje. Kazakhstan er ikke sanksjonert, naturligvis. De sender sin olje inn til det russiske nettverket av oljeledninger. Der blandes den med russisk olje, og miksen sendes til oljetankere som selger den videre. Kazakhstan for da sin andel ifht hvor mye de sendte inn i nettverket til Russland. Det blir da en transaksjon mellom kjøper og Kazakhstan, men frakten ser russisk ut, blandes med russisk olje og sendes fra russisk havn. Dette betyr at det nesten vil være umulig å kutte helt ned på russisk eksport.

Videre så importerer Europa diesel og andre produkter. La oss ta et indisk raffineri, som nå importerer russisk olje. De gjør denne om til diesel og selger den som Indisk diesel. Det er fortsatt russisk olje som da selges til verden.  Brent på 109,65 USDb og WTI på 107,02USDb

Dette er viktige elementer å tenke på når man ser at EU diskuterer frem og tilbake, at det ikke er svart/hvitt når det kommer til å ilegge sanksjoner.

AKSJEMARKEDET: Vi har tro på at vi fortsetter (bear market) rallyet denne uken. Årsaken til det er at vi ser Nasdaq PE tilbake på april 2020 nivåer og nesten nede på snittet de siste 10 årene. Man skal tørre å «gunne» på i det korte bildet. Videre skal man være klar over den ekstreme volatiliteten og justere posisjoner i henhold til det.

Ser vi litt lenger langsiktig er vannet litt mer grumsete. Vi ser at EPS estimatet for NDX har falt med 4,8% for Q2, men kun ned 1,44% for året (de siste 4 ukene). Dette betyr at forward PE realistisk burde ligge høyere, da vi forventer at estimatene skal ned. Vi ser blant annet at Goldman Sachs har redusert sitt target på SPX fra 4700 til 4300, dog fortsatt høyere enn dagens nivåer. De uttaler videre at hvis det blir en resesjon er deres target 3600 poeng. De ser også et scenario der vi unngår resesjon, men rentene må mer opp enn det markedet venter, noe som kommer til å presse PE nivåene ned og har da et target på 3800. SPX stengte fredag på 4023.

Videre er det interessant å se på bredden i nedgangen de gangene vi handler på ett års lav. Det gjorde vi nå for 1 uke siden. Ser vi de siste 20 årene, når man har handlet på 1 års lav, så har det vært betydelig flere aksjer som handler under 200 dagers glidende snitt (1 års snitt). Forrige mandag var det 156 selskaper på SP500 som handlet over 200 dagers snitt. Dette betyr at markedet fortsatt har flere bunner å sette, om man legger denne statistikken til grunn. Man kan si at panikken ikke er bred nok for å gi støtte til en klar utbunning.

NORSE: Vi har som kjent vært litt negative på generell basis på norske flyselskaper, hovedsakelig grunnet sliten økonomi og litt lite lys i enden av tunellen. Norse skiller seg imidlertid litt ut og er man generelt på utkikk etter eksponering i denne sektoren så tror vi det er her man skal være.

Norse ble startet opp under pandemien av Bjørn Tore Larsen som er CEO og største eier. Med seg på laget fikk han bl.a Bjørn Kjos som har satset noen titalls millioner på prosjektet og sitter i styret.

Selskapet hadde IPO på 20 kroner våren 2021 og inngikk lange leasingavtaler på totalt 15 Boeing Dreamlinere på et gunstig tidspunkt. Selskapet satser på å være et langdistanse lavprisselskap og har startet billettsalget til sine første ruter mellom Oslo og USA. Mellom Oslo og New York skjer første flyvning i juni i år og mellom Oslo og Los Angeles i august. Det vil også bli åpnet ruter fra Paris og London snarlig.

Selskapet har ingen gjeld og fortsatt mye kontanter på bok etter IPO for et drøyt år siden. Gjennom fremleie av 4 fly har Norse sikret seg en positiv kontantstrøm som vil bidra til lønnsomheten i selskapet de neste 18 månedene.

Dersom det blir normal høy aktivitet i reiseliv og høye priser på leasing av fly kan disse lange kontraktene til Norse bli svært gunstige og gi enorme besparelser over de neste 10-12 år.

Vi tror at etterspørselen etter billige flyreiser til USA er stor og at det kan bli en god start for Norse sommeren 2022.05.Aksjen toppet ut i forrige omgang ved inngangen av mai måned rundt NOK 16 og har siden snublet om lag 18%. Aksjen er tynn hva volum angår så man må være bevisst på dette.

Teknisk er aksjen er i en langsiktig fallende trendkanal, men utenom bruddet under 23,6% Fibonaccinivå i mars, har dette nivået vært et nivå aksjen har snudd på tidligere. Det samme gjelder motstandsnivå på NOK 16,32 som er 50% Fibo. Oppsiden det er 25,76% og nedsiden om den skal teste bunnen fra mars på 18%. Som nevnt fundamentalt over er dette et solid selskap, så med en long bias overbevisning er innganger rundt disse nivåene interessante.

MAKRO/FX

Sterk dag fredag på de amerikanske børsene, Nasdaq ble vinner med oppgang på 3,82 prosent.  Renter tok noe igjen av torsdagens fall , vi åpner uka her i Europa m 10 års renter på 2, 911 prosent og  30 åringen på 3,075 prosent. I dag er det auksjon i korte papirer, 3 og 6 mnd. Det er lite med viktige makrotall i dag. USD holder seg mot sterke siden, 1,0340 er nivået å passe, strykes USD gjennom dette nivået er 1,00 neste. Vi åpner dagen med EURUSD 1,1400 og Indeks på 14,625.

I Østen ender børsene blandet  Det ble sluppet en rekke tall fra Kina i natt, industriproduksjon falt 2,9 prosent åå,  detaljhandel faller 11,1 prosent , langt mer enn ventet og arbeidsledigheten stiger til 6,1 prosent. Et knippe makrotall som all komme rinn under konsensus. Nikkei er opp 0,48 prosent mens Sydney er opp 0,27 prosent. Shanghai er ned  0,21 prosent og China A50 tar av 1,02 prosent, Hang Seng er opp 0,21 prosent. YEN handler 129,01 mot USD og AUD ligger 0,6890 mot USD og Yuan på 8,6055.

I Europa synes det klart at Sverige og Finland søker NATO medlemskap, så litt fokus mot herrene i Moskva og ferd respons til dette. Vi får handelsbalansen fra EU , De slipper videre sine økonomiske utsikter og det er ett par ECB og BuBa medlemmer på talerstolen. Euroindeks på 108,65. CHF handler 1,0430 mot EUR og GBP handler 1,2250 mot USD og EURGBP på 0,8493.

Gull fortsetter å falle, flow til andre assets presser gull prisen ned, 1 806USDo. Sølv på 21,058USDo. Kobber på 4,154USDp. Aluminium åpner uka 2 830USDt, 100 USD opp fra siste uke. Hvete på 1,180 USDt , en prisoppgang på 62,3 prosent siste året. Mais på 781USDt mens Ris ligger 17,3 USDt, ett stort marked og her er prisene opp ca 30 prosent siste året.

Vi fikk handles balansetall for April, 92,6MRDNOK, noe lavere n ved siste måling men solide tall.  Lønnsoppgjøret fortsetter og fokus på matvare industrien. Inflasjonen her hjemme som ute, det virkelig store spørsmålet blir jo om renter er det beste alternativet for å stagge den. EURNOK på 10,1920 mens USDNOK ligger 9,7975. SEKNOK på 0,9720 og GBP koster 11,9950.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.