Morgenkommentar 17.02.2022

Oljen Historisk øyeblikk i går kveld i det fysiske oljemarkedet. Det ble for første gang siden 2014 handlet brentolje over $100/fat. Dette er ikke i futuresmarkedet, men det fysiske markedet. Timespreaden mellom 1m og 6m oljefuture er nå på det høyeste vi har sett. Man skal følge med på denne spreaden for indikasjon om hvor oljen skal. Slik det fysiske markedet handler nå, vil det ikke forundre oss om oljeprisen spretter opp igjen.

Vi fikk et fall i går på bakgrunn av opplevd de-eskalering samt oljelagertall som var negative for oljeprisen.

AKSJEMARKEDET: Da vi ikke ser noen eskalering av nevneverdig grad, flyttet det global fokuset seg til FED og offentliggjøringen av referatet. Mange hadde nok fryktet at dette kom til å være av enn mer hawkish karakter enn det som var. Dette sendte det amerikanske markedet kjapt opp og volatilitet ned. OSEBX: Nå har 44 av 68 selskaper på OSEBX levert tall. Marketcapjustert er det betydelig større andel. Uvektet så ser vi at i snitt har selskapene levert 0,79% lavere enn ventet på topplinjen, men 7,07% bedre på bunn. Ser vi mot den tyngste sektoren, Energi, var topplinjen 1,91% lavere enn ventet og 15,12% bedre enn ventet. Det vi ser er at analytikerne har klart å justere seg godt inn etter et par kvartaler i 2020, der man misset mye på hva selskapene skulle levere. Det langsiktige fokuset skal være mot Verdiaksjer, Lav Vol aksjer etc. Vi tror at Europa nå henger litt etter på rentekurven, og på heve. Norge hever, og USA hever. Dette vil fortsette å legge press på vekstaksjene. I det lange bildet er spreaden fortsatt høy, sett fra et globalt perspektiv så er spreaden fortsatt høy og Verdi har mer å gå på oppsiden.

I det korte tradingbildet, vil bildet variere og man skal i visse tider favorisere vekst. Det vi så fra FED i går, tyder på at vekst vil være in favor i det korte bildet nå. Ser vi også på spreaden mellom vekst og verdi globalt med kun 1 års perspektiv, er det attraktivt kjøpsmuligheter i Vekstaksjer.

AUTO: – De fikk en omsetning på $94m mot ventet $79m. Justert EBITDA på $41,1m mot ventet $17m. Bunnlinja på $2m mot ventet $-13m. Bedre over hele linja .Vært en rollercoaster uten sidestykke siden børsnotering. En debut med fart og spenning mot oppsiden etter massiv overtegning etterfulgt av prisingsusikkerhet jfr renteoppgang og et hav av patentsøksmål alle veier. Har siden medio januar handlet under IPO kurs NOK 31,- og vært lav på det verste om lag 35% under denne. Brukbar posisjonering mot oppsiden i går og nivåer man ønsker å se brudd på er tidligere topper på undersiden i området 27,25-27,50 om det skal være hold i en fornuftig hold-longs tanke. På nyhetsfronten i søksmålsproblematikken er det siste man har hørt 2. februar at alle Ocados krav i Tyskland er suspendert i påvente av en avgjørelse fra det tyske patentkontoret. Til historien hører naturligvis med store juridiske kostnader på begge sider som på Ocados side foreløpig beløper seg til GBP 27,9M pr 8. februar

MAKRO/FX

Referatet fra siste FOMC møte ga ingen overraskelser og sentralbanken diskuterte rente, rentebanene og ikke minst nedbygging av den abnorme balansen hvor det ligger store mengder obligasjoner, rundt 9.000MRD USD. Store tall  og en gradvis nedbygging  er nok på krevd men isolert sett er nedtrappingen en økonomisk sett negativt. Markedet ser for seg en heving i mars, spørsmålet er hvor mye, historisk sett er Fed forsiktige med å skape store utfordringer for Wall Street så en får vente i spenning. Bullard fra FOMC snakker KL 1700 i dag og han har vært mest tydelig i at renter må opp.  Det slippes også, som vanlig på torsdager, tall for trygdesøkende. Konsensus er 219K nye søknader. Fed er opptatt av arbeidsmarkedet og ett element for lavere rentebane er nettopp de negativ e effekter  høyere renter har på arbeidsmarkedet. 10 års renter på 2,00 prosent, 30åringen på 2,324 prosent. Auksjon i korte papirer i dag, 4  og 8 uker.  USD uten store endringer, indeks på 95,95 med EURUSD på 1,1355.

I Østen er børsmarkedet blandet, Nikkei ned 0,83 prosent mens Sydney er opp 0,16 prosent. Hang Seng ned 0,32 prosent og Shanghai ender flatt. Nyheter fra Ukraina om skyting rundt grensen satt en liten klump i halsen på aktørene uten at vi så de helt store endringer. YEN på 115,30 mot USD. Yuan holder på siste dagers styrkelse, 6,3325 mot USD.

I Unionen slippes ECB Economic Bulletin i dag, vi ser nok at fokus er mot Ukraina og eventuell eskalering her. Det er lite med makrotall i dag, flere ECB medlemmer på talerstolen. Euroindeks på 112,50. CHF på 1,0475 mot EUR. GBP handler 1,3580 mot USD og 0,8365 mot EUR, begge ett tick på sterke siden for GBP.

Gull handler 1 877USDo. Sølv på 23,547USDo. Kobber ligger 4,5245USDp. Aluminium åpner dagen 3 287USDt.

Det er lite med nyheter her hjemme, økonomiske bakteppet fortsetter å være utrasterkt. Olje og gass innbringer store summer og budsjettet for 2022 synes være underdimensjonert. NB kan umulig ha problemer med å rettferdiggjøre en rente justering i mars, utfordring blir effekter mot lønnsoppgjør og en farlig lønnsspiral. Olsen holder sin årstale i aften, KL1800, alltid spennende dog tror vi ikke på nye markedsbevegende uttalelser tiltros for 100 års jubileum for årstalen til sentralbanken. Krona holder seg stabil, EURNOK åpner dagen 10,1125 mens USD handler 8,8975  mot NOK. SEKNOK på 0,9560 og GBP koster 12,0890.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.