Morgenkommentar 18.02.2022

Oljen Lite bevegelse i oljeprisen i går. Lite input og et avventende marked.

AKSJEMARKEDET: Vi ser litt flere uttalelser fra den vestlige verden rundt Russland. Blant temaene er Donetskregionen og Luhanskregionen. Dumaen, underhuset i Russisk føderal forsamling, stemte forleden dag frem et forslag der de vil oppfordre Putin å godkjenne disse to regionene som uavhengige regioner. Dette kan føre til brudd på Minsk II avtalen fra 2015. Det forundrer oss ikke om Russland bryter denne.

Ser vi tilbake til 2014 da de annekterte Krim, var det også støy i forkant som sendte aksjemarkedet ned. Verdensindeksen var ned ca 5%, nesten nøyaktig det vi så i denne runden også. Da Russiske soldater faktisk inntok parlamentet på Krim skjedde det ingenting med aksjemarkedene. Vi mener derfor at skal vi se på historien, er det ingenting som tilsier at det skal bli mer trøbbel i markedene. Det eneste vi ser hvis NATO går til faktiske motangrep, men det ser vi dog som usannsynlig, igjen basert på det som skjedde i 2014. Fokuset er «buy the dip». Fokuset i markedet i går ettermiddag var renter og at James Bullard fra FED mente at renter bør over 2% for å stagnere inflasjonen og opp 100bp innen juli.

VAR: massiv overtegning med tildeling mellom 5 og 17%. Foreløpig ingen stor børsdebut og har kun handlet over IPO kurs 28,- de første 20 minuttene på noteringsdag. Stor greenshoe, opsjon for utsteder til å tilføre markedet flere aksjer for å stabilisere kursen, holdt aksjen gjennom onsdagen på 27,-. Foreløpig lite fornuftig å si om retning videre da flyten er umulig å calle. Det man imidlertid kan si er at det naturligvis er et spennende selskap for aktører som ønsker energi eksponeringen og kanskje særlig mot gass da de har 37% gass og selger 60% av det på spot markedet. Videre er totalbildet egentlig ganske forvirrende i øyeblikket da retningen for våre andre produsenter EQNR og AKRBP i stor grad også handles opp og ned på krig eller ikke krig, ref Ukrainasituasjonen. Faktum er uansett at vi har ekstremt høye olje- og gasspriser og den underliggende fundamentale situasjonen der tilsier definitivt at man skal ha eksponering mot denne sektoren

MAKRO/FX

Tall for nye trygdesøkende steg sist uke i USA, 248K mot ventet 219K. Tall for påbegynte boliger falt også siste måned. I dag slippes Feds Monetary Policy Report. Det er også en rekke FOMC medlemmer på talerstolen. Bullard opprettholdt, som nevnt tidligere sin hauket tone i går. Utfordringene for Fed er vel å ikke «skremme» aksjemarkedet for mye, høyere renter blir det uansett. 10 års renter på 1,982 prosent, noe lavere enn gårsdagen. 30 år på 2,313 prosent. USD noe svakere, indeks på 95,80 og EURUSD ligger 1,1370.

I Østen ender børsene med røde tall, Shanghai mot strømmen, opp 0,43 prosent. Nikkei er ned 0,41 prosent mens Hang Seng tar av 0,46 prosent og Sydney en ned 1,02 prosent. KPI fra Japan på nivå med forventningene. Det er ellers lite regionale nyheter. YEN noe sterkere , 115,20 mot USD og Yuan holder på siste dagers styrkelse, 6,3320 mot USD.

I Unionen er det ledermøte for medlemslandene i dag. Stille på makrofronten. UK slipper detaljhandelstall, 1,0 prosent mm og 8,7 prosent åå er ventet. Euroindeks på 112,55. CHF på 1,0473 mot EUR og GBP handler noe sterkere mot USD 1,3615, stabil mot EUR, 0,8350.

Gull handler over 1 900USDo i går NYC markedet, preget av Ukraina og safe haven flow. Vi åpner 1 894USDo. Sølv på 23,968USDo. Kobber mot sterke siden, 4,5670USDp. Aluminium handler igjen over 3 300USDt. Sink, Nikkel og Bly omsette også høyere.

Avtroppende sentralbanksjef Olsen hadde mange spennende betraktinger i sin årstale i går. Høyere rente synes som bekreftet, spørsmålet er hvor mye og hvor fort. Inflasjon i de fleste store økonomier vil presse renter høyere og utfordringer blir hvordan aksjemarkedet tar denne utviklingen. Vårt «oljefond» ligger mega long i internasjonale aksjer med god avkastning, dette kan endres fort og sentralstyret i sentralbanken bør tenke tanken, hva om. Olsen er også bekymret for en lønnsspiral, vi var innom dette i går i vår morgenkommentar og dette kan fort eskalere til en vesentlighet i rentesettingen. Olje, gass en relativt sett svak NOK, eksport får gode priser,  fortsetter å fylle opp kontoen til kongeriket. EURNOK åpner fredagen 10,1170 som er på nivå med gårsdagen. USDNOK på 8,8975. SEKNOK på 0,9555, GBP noe høyere, 12,1150.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.