Morgenkommentar 18.03.2022

Oljen; Store bevegelser i oljen i går. Mange peker mot uttalelsene til Russland, men det bildet passer ikke med resten av markedet. Vi ser dog hvete stige, som taler for at Russerne snakker ned fredssamtalene. Uansett litt mer frykt som understøtter oljen. Vanskelig å tolke bevegelsene, men vi ser meldinger om at en del opsjoner på $100 for WTI falt i forkant av stigningen. Er man litt konspiratorisk anlagt, kan man tenke seg at de store bankene presset prisen ned for å unngå å betale ut og deretter når open interest var lav nok, slapp de opp og lot oljen handle fritt. Uansett ikke noen gode fundamenterte analyser for de kortsiktige bevegelsene. Brent omsettes 109,16USDb og WTI ligger 105,97USDb på morgenkvisten.

AKSJEMARKEDET: Meget rare bevegelser i aksjemarkedet. Ila handelsdagen i går kom det melding fra Russerne om at det ikke var «major progress» i fredssamtalene, men at de gikk fremover. Dermed skapte de litt usikkerhet og sendte oljen oppover og aksjer nedover. Det som dog er litt underlig er at aksjer kom seg igjen mot slutten av dagen. Oljen holdt seg utover kvelden. Dette tyder på at selv om det er viss skepsis, men fortsatt en overhengene positivitet.

Ser vi over til statene er flere strateger som ikke mener vi er helt ute av fare enda. Det er to ting hovedfaktorer de ser på, intradagsvolum og total aksjeallokering. Bank of America sin «Fund Manager Survey» pekte mot at kontantnivåer er på det høyeste siden april 2020, allokering mot råvarer er på rekordnivåer og aksjer er på det laveste på to år. BofA uttaler dog videre at vi ikke er på «lukk øynene og kjøp nivåer». Sammenligner vi forventningen til økonomien med aksjeallokering, har vi fortsatt en vei å gå for å være på de samme nivåene som i 2008. For SP500 venter fondsforvalterne en nedside på ytterligere 13%. Internt i markedet ser vi at allokering går fra banker og ikke essensielle konsumvarer, til tech, essensielle konsumvarer og utilities. Det er også en rotasjon fra small cap til large cap.

62% av respondentene er redde for resesjon, som er det høyeste siden 2008 og reflektert i grafen under.

Nå er ikke det norske og det amerikanske markedet identiske, men vi ser over tid en 92% korrelasjon på daglige bevegelser. Vi er nå i spesielle tider der Oslo Børs har nytt godt av høy oljepris. For en trader er det viktig å vite hvor det allokeres kapital, og neste sving er tydelig å være tech og vekstaksjer. Det vil være tester av bunner, men man skal fortsatt tenke kortsiktig før vi får det store volumet inn i markedet.

IDEX- fortsatt godt over halvert fra toppen 3,70-3,50 ish. Bunnet ut i området 1,50 og lager høyere topper og bunner i tiden etter. Ikke ulikt veldig mange andre aksjer i den siste uken hvor krigen synes å avskrekke børsen mindre. Det er ikke et helt utenkelig scenario at denne sprekker mot oppsiden på en litt hissig måte, men det avgjørende er selvsagt her som nesten overalt ellers, med unntak av oljesektor og kanskje ESG selskaper, at krigssituasjonen ikke tiltar aggressivt igjen.

MAKRO/FX

Amerikanske makrotall inn sterkere enn ventet  i går, så vel trygdesøkende, falt til 214k sist uke og industriproduksjon åå steg langt mer enn ventet. I dag slippes tall for omsetningen i boligmarkedet. En rekke FOMC medlemmer på talerstolen og ett øre til rentevurderinger om det blir spørsmål i etterkant. Det er videre lite med viktige tall i dag. USD noe lavere, siste dager har USD falt stille og rolig tilbake i små intradag bevegelser, indeks på 97,95, EURUSD på 1,1090. Eskalering i Ukraina vil trolig sende USD tilbake mot oppsiden. 10 års renter på 2,178 prosent og 30 år ligger 2,469 prosent.

I Østen er børsene stort sett positive, Hang Seng handler noe lavere, 0,22 prosent etter en heller volatil uke. Nikkei er opp 0,65 prosent mens Sydney legger på seg 0,60 prosent. Shanghai er opp 1,05 prosent og China A50  er opp 1,51 prosent. BOJ holder renter og politikk uendret på -0,10 prosent, dette som ventet. Det er ingen fokus mot Kina og tidligere rapportert om  økt Covid smitte og nedstengte byer, noe som fort kan bli team igjen. YEN på 118,80 mot USD, Yuan uten endringer siden i går, 6,3525 mot USD.

I Unionen slippes handelsbalanse tall KL 1100. Gårsdagens inflasjonstall inn på linke med forventninger, 5,9 prosent er årsaken. BOE hevet som ventet renter i går til 0,75 prosent. Foruten en , som var for uendret stemte 8 av 9 medlemmer for justeringen. Euroindeks på 109,30. CHF handler 1,0380 mot EUR. GBP noe sterkere mot USD, 1,3160 og 0,8424 mot EUR. Vi tar med at det er rente møte i den Russiske Sentralbanken i dag KL1130, konsensus er uendret rente på 20 prosent, MOEX, dvs børsen i Moskva holder fortsatt stengt.

Gull handler 1 934USDo. Sølv på 25,418USDo. Kobber mot oppsiden igjen, 4,7120USDp. Aluminium stiger også etter noe dager med sørlig kurs, åpner dagen 3 494USDt. Hvete på 1,096USDt mens Mais omsettes 753,88USDt. Soya på 1,687USDt.

Krona tok ett lite byks mot den sterke siden i går, energipriser og riskbildet ga positivt bakteppe. Neste uke vil NB avholde det « mye avtalte»  rentemøtet hvor vi meget trolig ser en rentejustering mot oppsiden som isolert sett hjelper det positive bakteppe for NOK. EURNOK åpner dagen 9,7475  og ser vi det siste året i helet er rangebilde 9,643-10,7050 så brudd på dette bildet kan skap ny volatilitet. USDNOK 8,7950. SEKNOK på 0,9335 og GBP koster 11,5780. 

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.