Morgenkommentar 19.01.2022

Oljen handler på $87,86/fat +0,13% siden i går samme tid og +0,34% siden Oslo Børs stengte. OPEC kom med sin månedlige rapport i går og pekte på et sterkt marked. De klarer fortsatt ikke å heve produksjonen i takt med sine mål. Kun OPEC (ikke OPEC+) kan heve 250k fpd etter egne regler, men i desember hevet de bare 166k fpd, og dette er mer enn Bloomberg som estimerte en økning på 90k fat og Rystad på 55k fat. Det som er interessant er at de ikke endrer sine tilbuds- og etterspørselsestimater. Nå bør man egentlig begynne å vurdere om OPEC skal øke mer enn tidligere (offisielt), men det kan virke internt som at det er bedre å komme med lavere økningen enn hva markedet tilsier for de vil uansett ikke klare å nå de målene og man vil øke «bull storyen» til oljen. De holdt estimatet for etterspørselsveksten uendret på 4,2m fpd fra ’21 til ’22, da de ser bedre enn ventet vekst, men holder litt igjen med tanke på frykt for andre varianter.

FED: Neste uke er det et mellommøte i FED. Det er blant den store majoriteten ikke ventet at FED hever, og det venter heller ikke vi. Det vi dog ser er at basert på markedsaktørene prises det inn en 8% sannsynlighet for en renteheving til 25-50. Videre priser markedet inn én renteheving ved møtet i mars (86%). Her prises det også nesten inn 8% for heving til 50-75. Dette er med andre ord en «tail risk», men med en oljepris på nivåer med 2014, supply chain utfordringer og en inflasjon som man på tilbake laaangt tilbake for å se igjen, så blir det interessant hva FED faktisk gjør.

Det at markedet øyner muligheten at FED kanskje tar et dobbelt hopp, viser at markedet mener FED er «behind the curve». Det er mange investorer der ute, som sitter på gjerdet og regner med at båten seiler videre slik den har gjort etter mars 2020, men hva gjør du om FED hever denne månedene eller «dobbelt hopp» i mars?

AKSJEMARKEDET Med USA tilbake i manesjen er det alltid interessant å se hvilke faktorer de ser på. I dag er vi tilbake til Verdi og solide selskaper, mens selskaper med høy Volatilitet skuffet. Dette matcher synet med at realrenten stiger. Med en sterk oljepris er det Energi som leder an og spesielt her hjemme holdt indeksen oppe. Takket være EQNR endte OSEBX «kun» ned 0,18%, hadde EQNR vært i null ville indeksen vært ned ca 0,6%. Et solid råvaremarked, men litt tyngre aksjemarkedet. VIX stengte på 22,87 i går og fondstrategien vår steg med 2,5% godt hjulpet av VIX posisjonene som bidro med 2,8%.

Futurene i morgentimene peker ned mellom 0,5-1%. Med en fortsatt sterk oljepris for vi nok en litt bedre dag i Oslo. Videre ser vi at VIX futuren peker oppover, så det er ventet mer nedside i markedet i dag.

EQNR: Analysecorpsene kommer etter en etter en, seneste i går med HSBC og Carnegie med oppgraderinger på tp hhv 213 til 252 og 270 til 300. Oljeprisen og EQNR setter nye høyder hver dag og aktører synes å mangle aksjer. Større aktører som gjerne sier at de vil være med på det grønne skiftet vil jo heller ikke bli sittende igjen på perrongen når aksjer går, selv om de ikke nødvendigvis er gjennomgrønne. EQNR ble også i går tildelt nær halvparten av alle nye utvinningstilatelser på norsk sokkel av olje- og energidepartementet.

Som vi berørte på mk 9. januar var hverken oljepris eller EQNR nevnverdig overkjøpte på det tidspunktet. EQNR er fortsatt ikke overkjøpt med en RSI på 64. Oljeprisen derimot begynner å bli godt overkjøpt med en RSI på 72. Dog ser vi ingen umiddelbar grunn til at dette plutselig skal snu så momentum er nok her for å bli med mindre større geopolitiske eventer finner sted.

MAKRO/FX: Vi får tall fra eiendomsmarkedet i USA i dag, herunder nystartede boliger og byggetillatelser. USD styrket seg gradvis siden i går, indeks på 95,65 og EURUSD på 1,1330. Den betente situasjonen rundt Ukraina bidrar til usikkerhet og flow til safe haven. Russland og USAs utariksministere skal møtes i Genève i løpet av uken så fokus mot eventuelle uttalelser herifra. Vi tror eskalering vil sende USD høyere. Renter holder seg mot oppsiden.

I Østen har vi røde tall på børsene og følger mandagens utvikling i USA. Nikkei tar av 2,80 prosent, mens Hang Seng er ned 0,47 prosent. Shanghai er ned 0,49 prosent mens Sydney tar av 1,03 prosent. YEN på 114,25 mot USD og Yuan ligger 6,3490 mot USD.

I Unionen er det stille på makrofronten. I morgen slippes inflasjonstall noe som selvsagt blir viktig lesning. Vi får en rekke tall fra UK i dag , inflasjonene viktigst, konsensus er 5,2 prosent mm noe som er 0,1 prosent høyere enn siste måling. Euroindeks på 111,80. CHF stabil mot EUR, 1,0375. GBP noe svakere, 1,3605 mot USD, stabil mot EUR, 0,8330.

Gull holder seg i svært smal range 1 813USDo, Sølv noe høyere, 23,570USDo. Kobber på 4,4155USDp. Aluminium handler 3 015USDt, vi har sett en økning på 52,89 prosent i Aluminiumsprisen siste året. Toppen 3 198USDt fra høsten 2021 vil bli neste viktig nivå. Utviklinger er prisdrivende for alle med behov for aluminium i produksjonen  og bidrar til det global inflasjonen.

Norges Bank med sitt januarmøte, resultatet har vi i morgen KL 1000. Det er en unison opplevelse at sentralbanken holder renten uendret på 0,5 prosent, fokus rettes da mot marsmøtet hvor mange aktører ser en ny justering mot oppsiden som sannsynlig. Styrket oljepris og stigende NIBOR rente bidrar lite til å styrke NOK, spenningen og riskbildet ute er mer til bekymring. Det kan således være en risk for svekket NOK om usikkerhet ute fortsetter. EURNOK åpner dagen 9,9800 med USDNOK på 8,8035.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.