Morgenkommentar 19.10.2022

Oljen : Vi ser at markedet ikke vil plukke opp olje i dag, til tross for en positiv dag i aksjemarkedet. Vi ser tre hovednyheter; India avventer kjøp av Russisk olje, meldinger om at Mexico er ferdig å hedge for 2023 og tradere venter at Biden skal sende mer olje i markedet. Så dette holder oljeprisen nede. Vi ser mer nedsidepress i WTI enn Brent, noe som kan tyde på at Mexico hedging og SPR frigjøring er større drivere enn India. Vi tar med at Biden i natt uttalte at de vil trekke mer olje fra sine Strategiske lagre. Brent og WTI noe lavere, 90,34USDB og 82,81USDb

AKSJEMARKEDET: Nok en positiv dag i markedet og igjen fokus på de mer risk on faktorene som Høy Vol, Vekst etc. og aksjer som Verdi og Utbytteyield nederst. Vi ser de siste par dagene en bevegelse bort fra Verdi, som har den siste uken og måneden vært den klart sterkeste faktoren globalt. Etter børs i går kom det tall fra Netflix som var meget positive. Kraftig økning i brukere, noe som tyder på at folk tar seg råd til dette. Aksjen var opp omtrent 15% i etterhandelen. Skal man være litt djevelens advokat for markedet sin del tyder dette på at økonomien fortsatt er ok, og tyder på at renter skal høyere. Uansett, så vil de FAANG og en del andre Diskresjonære Varer handle positivt på dette.

Et annet positivt tegn er Carnival Cruises hentet kapital og de økte fra $1,25mrd til $2mrd og klarte og holden yielden «nede» på 10,75%, det samme som i mai. De kom med svakere enn ventet tap for Q3, så at markedet ønsker å hoppe på dette, er et positivt.

Vi har fått en god earnings season sålangt og får vi det videre vil det fortsette å understøtte det rallyet vi ser nå.

Om en drøy ukes tid begynner også en del selskaper med  tilbakekjøp av aksjer. Fra neste år blir det  endring i skattesatser  i USA, så det er nok en del selskaper som vil bruke markedsdippen og timing før nyttår på å kjøpe Noen peker på at det kan være $5mrd hver dag for amerikanske aksjer.

PGS ( high risk ) – ikke helt ulikt AKRBP handler denne aksjen på lave nivåer vi ikke ofte har sett etter utbruddet av Ukraina krigen. Nå har imidlertid PGS levert tall i forrige uke som ikke slo helt an blant analytikere og andre aktører. Blant annet argumenterer igjen aktørene for at PGS igjen kan komme til å trenge penger og at markedet akkurat slik det ser ut nå ikke er spesielt gunstig å hente penger i, for å si det forsiktig. Nå er imidlertid det store forfallet på lånet til PGS ikke til forfall før 2024 så dette er jo lenge til. Uansett har aksjen falt nær 30% siden tallfremleggelsen og aksjen handler på bunnivåer for året ( etter Ukraina krigen ). MH Capital AS, les Magnus Halvorsen, har solgt kraftig i etterkant av resultatpresentasjon og ettersom han er som en bjellesau å regne må man også anta at flere følger han. Man vet aldri når slike aktører eventuelt er ferdige med å selge eller tar en pause. Snaut 30% ned på 7 handledager virker uansett drøyt og man har ok tekniske punkter her nede og forholde seg til. 5-5,50 sammenfaller med konsolideringsnivåer fra mai i år samt februar og juni i fjor. 200 dagers glidende snitt tilsvarer 5,28 så ett eller annet sted der nede bør man operere med en smertegrense/ stoploss i tradingøyemed.

MAKRO/FX:

I USA  fikk vi nye positiv børsdag, gode selskapstall i hovedfokus. USD ligger i smal range, 0,9840 mot EUR og indeks på 112,08. 2 års renter på 4,454 prosent med 10 år på 4,030 prosent og 30 åringen på 4,043 prosent. I dag slippes tall for boligmarkedet, nye løyver og nye påbegynte boliger. Tallene ventes falle noe.

I Østen var børsene blandet, Nikkei opp 0,40 prosent og Sydney la på seg 0,31 prosent. Kina børsene lavere, Shanghai ned 1,03 prosent og Hang Seng tok av 2,13 prosent. Makro tall fra Kina fortsetter å la vente på seg. YEN på 149,35 mot USD og AUD ligger 0,6305 mot USD og Yuan svekker seg til 7,2375. Vi har ikke i våre tall sett Yuan svakere mot USD. BOJ ikke i markedet men tidligere uttalelser vil tilsi at de vil bidra til styrkelsen av valutaen.

I Unionen og UK slippes inflasjonstall idag og begge blir fulgt nøye. I Unionen ventes årstakten ligge på 10 prosent, kjerne på 4,8 prosent. MoM ventes 1,2 prosent og kjerne på 1,0 prosent. I UK ventes også årstakten på 10 prosent, mens MoM ventes 0,4 prosent.  Det er videre auksjon i tyske 10 års papirer. BOE uttalte de vil sette nedbygging av balansen på vent, noe som må anses som betimelig. Euroindeks på 109,93. EURCHF på 0,9790 og GBPUSD på 1,1305 og  EURGBP på 0,8700.   Tyske 10 års renter på 2,285 prosent. UK 10 på 3,964 prosent.

Gull på 1.650USDo. Kobber handler lavere, 3,3360USDlb. Aluminium også lavere, 2.182USDt. Softe også noe lavere, hvete på 860USDb med Mais på 684USDb. Ris på 16,540USDp.

Krona klarte ikke å holde på mandagens styrkelse og svekket seg med oljeprisen. Ingen makrotall av betydning i dag så fokus mot energipriser og risk ute. EURNOK åpner onsdagen 10,4150 med USDNOK på 10,5920  og SEKNOK på 0,9525 og GBP koster 11,9670

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.