Morgenkommentar 20.04.2022

OLJE: Oljen kommer litt tilbake, ca 5 dollar fra gårsdagens høy. Dette kommer hovedsakelig av at IMF nedjusterer den globale vekster for 2022 etter at Kina har stengt deler av landet ned igjen og krigen i Ukraina. Ellers ingen store nyheter for denne råvaren i dag.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk en rød start på gårsdagen, men et meget bullish USA endte dagen godt i blått med Nasdaq som ledet an. Vi hadde en tro på at energi og solide selskaper ville gå best, men der tok vi feil. Det var «risk on» aksjer som dro skuta og vi ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette i dag. Ser vi på faktoravkastningen peker den i samme retning. Vi ser mye flow av retailpenger inn i aksjer og vi vet at denne gruppen investorer fort kan dra markedet i det korte bildet. Fokus er derfor mot risk on ut denne uken. Ser vi også mot sentimentet i markedet er det på ekstremt lave nivåer og vi har hatt flere dager med negativ avkastning globalt sett. Risk on i markedet vil bety at aksjer som ikke er de indekstunge her hjemme kan levere.

GA FAKTOR: I GA FAKTOR porteføljen er vi posisjonert mot mer risk on aksjer. Det har ikke vært spot on, men ligger 0,2% i pluss for månedene. OSEAX ligger 1,46% i pluss. Vi tror dog at med risk on i markedet i det korte bildet kan dette snu seg. Porteføljen til GA FAKTOR for denne mnd er vist under, og vi mener den er posisjonert godt for positive takter i det globale markedet og vi mener dette er aksjer man skal følge ekstra godt med på fremover.

NOR: Oljeselskapet NORECO, som er i GA FAKTOR, kom med produksjonsoppdatering i morgentimene. De melder om en daglig produksjon i Q1 på omtrent 28,5k fpd. De har en guidet produksjon i 2022 på 23,5-25,5k fpd. De melder at de kommer til å følge tett med på produksjonen videre og se om de kommer til å justere sin guidance. Uansett en positiv melding fra selskapet. Ser man skjematisk på det er denne produksjonen på 16% høyere en estimert (legger til grunn 24,5k fpd) og kan sende aksjen godt opp i dag.

NOD: Nesten halvert på 6 måneder samtidig kan man si at om lag ett års kursoppgang er barbert bort i kurs. Jobbet lenge i en range fra 205-240 før bunnen røk 6.april og handler nå 15-17% under denne. Noen nedgraderinger har funnet sted og de handler mest om at analytikerne ligger feil og har sett seg nødt til å moderere seg fra høye 300-kursmål til 260-nivået. Dette kan vel kalles en klassisk reprising av aksjen som vi også finner i andre vekstselskaper i kjølevannet av en galopperende rente. Den amerikanske 10-åringen er på litt over en måneds tid gått nærmere 50% så at man finner nedsidepress i NOD og selskaper i denne sektoren kan forstås. Uansett en dramatisk nedsabling rent kursmessig av et ekstremt godt selskap og handler nå i svært oversolgt terreng med en 14 dagers RSI på 25-ish. Motstykke i den amerikanske 10 åringen som nå handler i svært overkjøpt terreng med en 14 dagers RSI på 77. Normalt sett vil RSI`er som handler høye 70 moderere seg mot nedsiden og lave 20 mot oppsiden. Dette kan naturligvis også skje ved at kurser ligger stille over tid. En rekyl bør uansett kunne finne sted her.

MAKRO/FX: Amerikanske renter mot oppsiden tirsdag, 30 åringen ender dagen over 3 prosent streken, og vi må tilbake til våren 2018 for å se dette nivået. 10 åringen på 2,942 prosent. USD holder seg rundt 1,0800mot EUR og indeks på 100,75. IMF nedjusterer den globale vekst til 3,6 prosent i 2022og 2023, ned fra 4,4 og 3,8 prosent. Børsen mer fokus mot selskapstall. IMF forsetter sitt møte i dag. Feds Evan på talerstolen og tall for salg av eksisterende boliger.

I Østen var børsene blandet. Nikkei opp 0,80 prosent og Sydney la på seg 0,26 prosent. Hang seg er opp 0,70 prosent mens Shanghai er ned 0,21 prosent og China A50 tar av 0,33 prosent. Handelsbalansen for Japan inn under konsensus mens RBoC holder renter uendret på 3,70 prosent. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt utviklingen av covidsyke i Kina noe som også IMF adresserer. YEN på 128,50 mot USD mens Yuan svekker seg og handler 6,4150 mot USD.

I Unionen slippes for industriproduksjonen, 0,7 prosent for mars er ventet, ned fra 1,3 prosent. Vi får også handelsbalansetall. SNB sjefen snakket tirsdag og CHF svekket seg noe, en frykt for at sentralbanken vil selge CHF er en legitim frykt.  EURCHF handler 1,0290 mot EUR. Euroindeks på 110.05. GBP vaker rundt 1,30 streken mot USD, 0,8295 mot EUR.

Gull faller noe tilbake etter sterk start på uka, 1 946USDo. Sølv på 25,160USDo. Kobber på 4,70USDp. Aluminium på 3 261USDt. Hvete på 1,106USDt. Mais handler 807,0USDt. Ris på 16,17USDt.

Krona handlet sideveis tirsdag tiltros for de meget sterke makrotallene. Det er lite med nyheter på makrokalenderen idag. Det kan synes vanskelig  å spå en svakere NOK med dagens bakteppet for vår økonomi, men riskbildet globalt kan stikke kjepper i hjulene for en styrkelse. Vi ser dog rom videre for en styrket NOK selv om olje og gasspriser reverserer noe fra dagens nivåer. EURNOK på 9,5290 med USDNOK på 8,8075 og SEKNOK på 0,9265.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.