Morgenkommentar 20.06.2023

Oljen; Meget lite aktivitet i brenten i går. Ingen endring som vi mener, bør har store markedspåvirkninger. Brent ligger 75,83USDb og WTI på 71,03USDb.

AKSJEMARKEDET: Med stengt USA ble det en svak og relativt flat børsdag. Hydro den svakeste av tungvekterne. Aksjen handlet i noen dager over 70-nivået, men ble solgt godt ned igjen i går. Vi så ikke noe uvanlig lavt volum i aksjen, med ca 6m aksjer omsatt, noe som er mer enn både 15 og 100 dagers snittvolum. Vi så Basic Resources i Europa falt generelt, så dette var et sektorbredt fall for NHY. Jernfutures dro ned den sektoren i går.

I dag kommer USA på banen, og man kan forvente mer volum inn. Vi ser USA som den største driveren til positiv børs i disse tider, så vi venter en god flow inn resten av uken. Det er ingen store ting på makorkalenderen så makrorisk anser vi som nøytral.

Vi ser virkelig tegnene for El Niño treffe oss. El Niño er et klimafenomen som oppstår i Stillehavet hvert 2-7 år, og det kjennetegnes av uvanlig varmt overflatevann langs ekvator fra Sør-Amerika til sentrale deler av Stillehavet. Det kan føre til omfattende vær- og klimaendringer over hele verden, inkludert flommer, tørke og endringer i stormmønstre. Vi kommer nok til å se varmere vær i Europa, som statistisk sett fører til økt energiforbruk. Med brudd i tilbudet vil nok etterspørselen for LNG være høyere. Videre vil hvete kunne bli påvirket med økt tørke i Australia, men økt regn i Sør-Amerika vil positivt påvirke yielden der. Videre ser vi kaffe påvirkes mye og en kraftig økende backwardation tyder på at tradere prøver å krafse til seg volum.

En eksponering mot råvarer med fokus på jordbruk, kan være en god trade over sommeren. En eksponering mot hvetepriser er en posisjon i Yara. Man kan naturligvis eksponere seg direkte i råvaren, men ikke alle har mulighet til et og da vil eksponering mot Yara gi en god dekning av flere jordbruksråvarer.

PGS: Capital Fund Mgmt økte shorten sin i PGS i dag til 1,03% av utestående aksjer, noe som tilsvarer 1,91m aksjer. Dette er rett under 15% av dagens volum. Det var de og Citadel som kuttet litt av shortene sine i forrige uke. Aksjen holdt seg relativt bra i dag, så det bør tolkes som positivt.

STB – nærmer seg fullføring av siste tilbakekjøpsprogram på 500 MNOK og bør i dette tempoet være fullført før juni måned er omme. Veldig mange selskaper på OSE og i verden for øvrig har dette året vært svært ivrige på å kjøpe tilbake aksjer. Erfaringer fra flere av de store norske bla TEL og DNB for å nevne noen har vist en klar statistikk at de faller når tilbakekjøpsfullmakten er fullført. Det var gjeldende i de to forannevnte, og spesielt TEL, at aksjene til dels drives kunstig høyt i kurs pga litt for hissig execution av tilbakekjøpene. Hva STB angår ligger den kanskje ikke så voldsomt høyt i kurs for inneværende år men ligger og stanger ikke så langt fra års høye kurser i området 84-ish. Klok av historikk bør man kanskje bruke resten av måneden til å selge opptick snarere enn longe disse nivåene. Merk imidlertid at STB ved tidligere annonseringer har holdt det åpent for å be om fullmakt for ett 3. tilbakekjøpsfullmakt a 500 MNOK. Beslutning forventes i så fall 14. juli med eventuell oppstart 17. juli.

MAKRO/FX; Det er en rekke FOMC medlemmer på talerstolen i dag, Bullard snakker KL1230 som kanskje den viktigste. Vi får videre tall fra boligmarkedet og nybygg. – 0,8 prosent for mai er ventet. Auksjon i korte rentepapirer, 3 og 6 måneder.

2 års renter ligger 4,740 prosent med 10 års renter på 3,803 prosent. 30 åringen på 3,905 prosent. USD styrket seg noe gjennom mandagen, åpner dagen 1,0915 mot EUR på indeks 102,20. Vi tar med at markedet ser mot Fed sjef Powells høring for Joint Economic Com. i morgen hvor fremtid og effekter av dagens politikk er på dagsorden. Høringen er over to dager.

I Østen holdt PBoC møte og justerte renter med 0,1 prosent. Prime Loan Rate til 3,55.. Industriproduksjon fra Japan, ventet ned 0,4 prosent på måneden,  fasit opp 0,7 prosent. Kapasitetsutnyttelsen steg med 3,0 prosent, langt over konsensus. I Australia viste referat fra siste møte i RBA at de vurderte en rente pause tiltros for høy inflasjon. Nikkei ned 0,23 prosent mens Sydney opp 0,85 prosent. Hang Seng ned 1,56 prosent og Shanghai av 0,32 prosent. YEN på 142,09 mot USD og 0,6801 mot AUD. Yuan på 7,1805 mot USD.

I Unionen ser vi som ii USA en rekke sentralbankere på talerstolen. Vi får PPI fra Tyskland, ventes ned 0,7 prosent i mai. Tyske 10 år på 2,513 prosent med Italia 10 på 4,111 prosent. UK 10 ligger 4,535 prosent. Inflasjonstall i morgen fra UK og rentemøte torsdag. Euroindeks på

125,38 med EURCHF på 0,9795 . GBP på 1,2780 mot USD og 0,8545 mot EUR.

Gull noe lavere, 1,959USDo med Sølv på 3,940USDo. Kobber på 3,849USDlb og Aluminium koster 2,242USDt. Hvete på 682USDb med Mais på 604USDb. Sukker koster 26,35USDp og Ris omsettes på 17,918USDcwt.

Krona mot svake siden mandag uten de store nyheter. EURNOK åpner tirsdagen 11,7025 med USDNOK på 10,7150. SEKNOK på 0,9960 og GBP koster 13,6950. Det bygger seg opp mot rentemøte torsdag hvor markedet er litt ustemt i hva sentralbanken ender opp med å gjøre, heving blir det uansett.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.