Morgenkommentar 20.07.2023

God sommer, vi er i media i dag. Lars gir børs intervju i Finansavisen.

Legger ved lenke og har kopiert teksten inn under fra artikkel.

https://www.finansavisen.no/finans/2023/07/19/8023519/global-assets-forvalter-frykter-darlig-host-for-ai-aksjer

– Rentemarkedet priser inn en lengre periode med høye renter og høy inflasjon, mens aksjemarkedet priser inn raskt fallende inflasjon og renter, sier Lars Semb Maalen-Johansen, investeringsdirektør i Global Assets.

– Ett av disse markedene må ta feil.

   Selv frykter forvalteren at aksjer som har en høy korrelasjon med de globale børsindeksene, vil gjøre det dårlig i høst.

– Vinnerne i første halvår var store globale aksjer og indeksfond, og AI drev mye av oppgangen, tilføyer han.

– Antallet AI-relaterte Google-søk har imidlertid begynt å avta, noe som kan tyde på at den kortsiktige AI-boblen nærmer seg toppen.

Ett av disse markedene må ta feil

Lars Semb Maalen-Johansen, Global Assets

En svindyr AI-aksje;

Maalen-Johansen styrer blant annet unna Nvidia, som prises til nesten 50 ganger estimert inntjening – nær dobbelt så mye som for ett år siden.

– Aksjen ble «hypet» mye i vår, så kursutviklingen ut året kan bli mindre hyggelig, særlig dersom BNP-veksten blir svak og rentene holder seg høye, sier han.

– Dessuten er det økt risiko for regulering av brikkeeksport.

Global Assets-partneren påpeker at også FANG-aksjene – Meta, Amazon, Netflix og Alphabet – er stivt priset, med en P/E på 41,2x. Det samme gjelder Kahoot, mens Nordic Semiconductor kan få juling i et scenario der halvledersektoren faller.

Billig og lite syklisk

Maalen-Johansen anbefaler at man utover høsten heller eier aksjer i selskaper som ikke er svært konjunkturfølsomme og som har en relativt lav P/E, god direkteavkastning og lavere korrelerasjon med globale aksjer.

Et eksempel er Telenor, som betaler 8,8 prosent utbytte og der det seneste årets kursutvikling nærmest har vært uavhengig av det globale aksjemarkedet.

– Selskapet leverer en kjernetjeneste og avhenger ikke av verdensøkonomiens vekst, sier forvalteren.

– En annen favoritt, Vår Energi, har litt høyere korrelasjon til markedet, men mindre enn de andre store energiselskapene vi har, og her er utbyttet 15 prosent.

Global Assets liker også Hafnia, som har en forventet utbytteavkastning på hele 20 prosent.

– Som transportør av energi er selskapet noe eksponert mot verdensøkonomien, men den seneste tidens svakhet i Kina er delvis priset inn, sier han.

– Hafnia har booket store deler av flåten på høye rater, og med en driftskostnad på 7.500 dollar pr. dag vil det være grunnlag for gode utbytter videre.

Til slutt nevner Maalen-Johansen børsnoterte fond som investerer i «fryktindeksen» VIX. Disse kan under en nedtur i markedet bidra til å oppveie kursfall i andre deler av porteføljen.

Anbefalinger

Kjøp:

Telenor

Vår Energi

Hafnia

Lyxor S&P 500 VIX Futures UCITS

Unngå:

Nordic Semiconductor

Nvidia

Ønsker dere en fredfull sommer videre, vi er på kontoret så stikk innom eller slå på tråden for en prat

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.