Morgenkommentar 20.09.2023

OLJE: Vanvittig trøkk. Etter å ha handlet out-of-favour i brorparten av 1. halvår og snublet rundt mellom lave 70 til høye 70 er festen og optimismen til å ta og kjenne på. Sikkert også blant de som var negative og skeptiske til å gå long på 70-tallet. Det er vel også naturlig å ønske og være i momentumtraden.

Vi tenker dog likevel, og momentumfolket får ha oss unnskyldt, at det kan være på sin plass å forsøke seg litt imot her. Det er ytterst sjeldent at man ser noe så strukket som oljen er pt. Brent med RSI på 75+ oppstår kanskje 2 ganger i året og muligens oftere i ekstremtilfeller som sist da russiske panservogner rullet inn i Ukraina. 14 dagers RSI leser nå nesten 80 og den skal ned, etter alle solemerker. Oljeprisen kan selvsagt ligge her og slå en uke og RSI vil da naturligvis reduseres eller så skal oljepris ta et velfortjent pust i bakken. Brent har handlet høyere ved to anledninger enn nå tilbake i oktober og november 2022. Går man short her skal man selvsagt ha en stoploss, eller akkumulere forsiktig. Vi tror ikke mange der ute pitcher samme trade så det skal man jo også ha i bakhodet i vurderingen. På den annen side var det heller ikke mange som pitchet long da oljen handlet lave 70, som vi gjorde og det gikk jo ganske bra å være kontrær sist også, i all beskjedenhet.

Når man skal handle olje er det viktig å vite at dette er terminer som forfaller månedlig. Eksempelvis i Saxo er «spotkontrakten» OILUKNOV23, som da referer til terminen som har leveranse i november. Denne kontrakten utløper 29. september og man må evt da kjøpe desemberkontrakten deretter.

AKSJEMARKEDET: Det amerikanske markedet tar litt chips av bordet i forkant av FED møtet. Det ventes en uendret rente og vi tror det skal mye til får at dette endres. FED er flinke i kommunikasjonen sin og avviker sjeldent fra hva som er ventet. Vi tror derfor at dette blir en non event i likhet med inflasjonstallene. Det skal dog sies at sesongmessing pleier september å toppe ut i markedet i USA rundt den 11 handelsdagen og i snitt falle 2% ut måneden. Så selv med et ventet utfall i dag, kan det fortsatt presse litt på nedsiden. Alt kommer som alltid i QA etterpå og FED sitt dot plot

MAKRO/FX: Selv om vi mener FED møtet kommer til å levere som ventet ser vi at diskusjonen rundt om dette er nok renter, nok vil prege litt fremover. Årsaken til dette er økte energipriser, men også at vi ser økning i bruktbilpriser i USA. Dette kan fort påvirke «headline» inflasjon, selv om dette ikke er kjernen i det FED ser på. Vi får også DOT plot i dag, noe som er viktig for guidingen videre. Det som blir interessant å se er hvor medlemmene legger seg for rente ved utgangen av 2024. Markedet har begynt å prise inn rentekutt sommer neste år, så guiding rundt dette kan påvirke dollaren.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.