OLJE: Vi ser oljen sprette litt oppover på økt spenning i Midtøsten. Det vi også ser er at den øvre trendlinjen holder ganske sterkt, noe som mest sannsnlig er positivtet rundt Venezuela som holder et «lokk» på prisen. Robotene handler aktivt og beviset er i at de tekniske holder så tett. Vi tror at ved en eskalering kan man få spiker, men de blir isf kortsiktige da mye volum kan komme på banen. Det er naturlig å se at 95 er maks på oppsiden i det korte bildet.
AKSJEMARKEDET: I Norge var det DNB som styrte med sitt fall på over 7%. Dette fallet dro ned OSEBX i seg selv med 0,75%. Så indeksen her hjemme ble drevet av en del enkelthendelser. For i dag vil det nok være litt videre svakt marked, etter hvordan USA avsluttet gårsdagen. Fokus mot «higher for longer», og rentespillet er live igjen.
NHY: Gjentar denne traden på nytt som var vellykket sist. Aksjen tilbake igjen til årslav. Har som kjente hatt to bevegelser på undersiden av NOK 60,00 hvor vi callet kjøp sist og med samme forutsetninger i det tekniske bildet går man inn på nytt, kanskje spesielt enkelt hvis man var med i forrige runde. Aksjen er ikke like oversolgt som sist den handlet her nede da på 20-tallet på 14 dagers RSI, nå 38. 1 års lav er 57,66 og under her skal man selvsagt ikke være med lenger om den bevegelsen kommer. Rangen er opp mot 65,50-66 dog handlet den over der mot slutten av forrige måned til NOK 68,-. Momentumet da skyldes en mix av alu-priser som tok byks ett stykke over gulvet på 2200 USD/ T og en litt vel hard execution av NHYs tilbakekjøpsprogram av aksjer. Fallet tilbake der vi er i dag handler om at totalmarkedet igjen ble vanskelig, alu-priser dipper under 2200 USD/ T og regjeringens plutselige endringer ift CO2 kompensasjonsordning som selvsagt er bear for NHY. Samlet effekt i endringene estimeres til NOK 1 MRD. Vi forholder oss til det tekniske bildet her videre og anser således fallet som en tilbakekjøpsmulighet/ kjøpsmulighet. NB: NHY legger frem tall for Q3 24.oktober.
MAKRO/FX Powell snakket torsdag og ga signaler om forsiktighet rundt videre rentejusteringer uten at det stagget iveren etter høyere renter. Makrotall torsdag inn på linje med forventninger, trygdesøkende holder seg på «lave» nivåer. Ingen viktige makrotall i dag. Renter holder seg sterke og med risk bildet og kanskje vel så viktig, Kina og andre store aktører av amerikansk gjeld ryktes selge seg ned. Dette vil over tid gi en stor utfordring for USA å funde sitt store underskudd. Gjeldsgraden vokser raskt og om rentemarkedet ikke lenger gir ønsket funding må amerikanere mest sannsynlig måtte betale mer i skatt, eller minske underskuddet ved å nedskalere deler av økonomien. 2 år rente på 5,148 prosent med 10 år på 4,944 prosent. 30 år ligger 5,068 prosent. USD uten store endringer mot EUR mens indeks ligger 106,13.
I Østen og Kina var det rente møte i RBoC, uendret rente var konsensus og slik ble det. 3,45 prosent. Inflasjonen i Japan falt til 2,8 prosent. Børsene ender siste dag i uka med røde tall. Nikkei ned 0,28 prosent med Sydney av 1,16 prosent. Hang Seng tar av 0,41 prosent, mens Shanghai faller 0,55 prosent. YEN holder seg rundt 150 mot USD mens AUD ligger 0,6310 mot USD mens Yuan omsettes 7,3370. Svak Yuan er neppe noe som bekymrer ledere i Kina, slag av USD assets er fordelaktig.
I Unionen slippes tall fra medlemslandene, tysk PPI viktigst og konsensus er 0,4 prosent for september, opp fra 0,3 prosent måneden før. Detaljhandelstall fra UK, 0,0 prosent på året er ventet, opp fra -1,4 prosent sist. Tall for public låneopptak ventes falle noe. Euroindeks på 123,45 med EURCHF på 0,9444. CHF styrker seg med risk bildet. GBP på 1,2128 mot USD og 0,8716 mot EUR. Tyske 10 års renter på 2,933 prosent med Italia 10 på 4,944 prosent. UK 10 ligger 4,734 prosent.
Gull handler 1.988USDo med Sølv på 23.045USDo. Kobber på 3.570USDp. Aluminium på 2.183USDt. Softe holder seg stabile. I aften slippes tall for spekulative posisjoner i så vel softe som harde og edle råvarer.
Krona ble på nytt svekket, risk off ute og i verden generelt er intet godt bakteppe for NOK. Ingen makronyheter her hjemme og utviklingen i renter, råvarepriser og en eskalering i Midtøsten blir fokus. EURNOK over 11,70 på torsdag, reverserte utover kvelden med stigende oljepris, vi åpner dagen 11,6450. 11,75-11,78 er neste viktige nivå å passe før en mulig test på 12,00. 11,60 nivået viktig om en ser motsatt vei. Ser vi på USDNOK handels historiske nivåer. Ser en bort fra panikk dagen rundt covid utbrudd er kurser over 11 mot USD ikke sett. Vi ser ingen tekniske nivåer mot oppsiden så her er riskbildet særs høyt. Svekket NOK vil igjen kunne føre til importert inflasjon og presse Norges Bank til en ny renteheving. Vi må kunne si at utviklingen er bekymringsfull og kanskje sentralbanken bør på banen med noen betraktinger rundt utvilingen av vår valuta. USDNOK ligger 11,0150 mens SEKNOK på 1,0440, GBP på 13,3550.
Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/