Morgenkommentar 21.09.2022

OLJEN: Fortsatt lite volatilitet her. Fokuset i går var mott naturgass som følge av usikkerheten med Russland. Vi så Ice Nat gas opp 11,67%. Fokuset i energimarkedet vil nok ligge mot nyhetsutviklingen i denne krigen.

AKSJEMARKEDET: Positiviteten vi så i markedet i forigårs ble regelrett drept i går. Det startet positivt i Europa, men som dere opplevde her hjemme endte alt ned. Verst var den russiske indeksen som var ned 9,3%. Årsaken til dette og en del av uroen er at det virker som det kan brygge opp til noe større i Russland ovenfor Ukraina. Russland har tapt terreng i krigen den siste tiden, og regionene som er kontrollert av separatiststyre melder om folkeavstemning for å bli annektert av Russland. Vi har ingen tro på at dette blir en åpen og transparent folkeavstemning, så resultatet blir nok JA til å bli en del av Russland. Dette kan gjøre at Russland da kan sette inn andre type styrker i de regionene. Hvis de deretter blir angrepet har de også en mulighet til å erklære full krig da Russland som land har blitt angrepet av Ukraina. Dette er spekulasjoner fra vår side, men vi mener at dette er en del av grunnen til gårsdagens usikkerhet i markedet. Man skal være klar over hvordan man undervurderte Putin og Russland i våres før invasjonen, og vi tror ikke markedet undervurderer like mye nå at markedet undervurderer Putin har vi tro på.

Vi mener fortsatt at rentebeskjeden i dag vil gi en relief til markedet. Den største usikkerheten er om FOMC uttalelsen endres nevneverdig fra forrige gang. Vi ser at 76% av økonomene spurt av Bloomberg, mener FOMC kommer til å opprettholde sin guiding. 20% mener at FOMC kommer til å se at forventer en reduksjon i farten på renteøkningene på et eller annet tidspunkt. Dette ville vært enda bedre for markedet naturligvis, da det vil gi inntrykk av at FOMC er mer dovish.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.