Morgenkommentar 21.09.2023

OLJE: Med en litt styrket dollar bør det tynge litt på brenten. Noe vi så etter rentebeskjeden. Brenten falt omkring en halv prosent, så ingen store bevegelser. Flyten i oljen virker å være litt strukket, så sunt at vi får en pause.

Videre ser vi at volatiliteten i oljen har steget en del den siste tiden og det skal man følge litt med på. Brenten har en tendens til å falle tilbake ved økning i olje VIX.

Det er derfor greit å fortsette å ta litt oljechips av bordet i det korte bildet, ref gårsdagens morgenkommentar og chartene over.

FED/AKSJEMARKEDET/MAKRO/FX:  Renten ble holdt uendret, slik vi antok ved gårsdagens kommentar. Vi ser FED sitt DOT plot indikerer en høyererente bane enn før. 2023 er som de indikerte forrige gang, men 2024 har nå en forventet rente på 5,125% vs 4,625%, halvt prosentpoeng opp. De guider én renteheving til i år, men vi ser ikke markedet reagere i futuresmarkedet. Dette er nok grunnet FED sin klare tale rundt at de er datadrevne. I går lå forventet rente, basert på FED Funds Futures, på 5,452% ved rentemøte i desember, mens i forgårs lå den på 5,443%. Vi så kurven heve seg litt mer for utgangen av 2024, men ikke nevneverdig. Summa summarum, så er FED litt hawkish med denne oppdateringen, selv om selve skrivet er nesten uendret sammenlignet med juli.

Markedet bør handle svakt negativt på dette, men når vi ser hvordan FED Funds futures markedet priser dette inn, virker det ikke som markedet «tror» på det FED sier. Det vil nok ta litt tid for markedet til å absorbere alt, men den mest positive investoren kan ikke mer enn tolket dette nøytralt for aksjer. Vi tolker dette dog svakt negativt for aksjer, da vi blant annet ser at dollaren styrker seg, samt at yielden på statsobligasjoner er opp.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.