Morgenkommentar 22.02.2022

Oljen;: Vi ser både brent og WTI naturligvis stikke på oppsiden, men spenningen i Ukraina. En del av sanksjonsfokuset er mot energisalget. Det er derfor vi ser såpass store effekter mot olje og naturgass. Vi så naturgass opp 7,5% i går.

VIX: Lite utslag i VIX i går, med USA stengt for Presidents Day. Dagen i dag blir spennende når USA skal leke catch up. Vi venter store utslag i VIX ila dagen.

AKSJEMARKEDET: Putin meldte i går at de ser på separatistområdene i Ukraina som uavhengige stater. Videre uttaler han er Ukraina er en marionettstat for vesten og NATO. Russland meldte i går kveld at de sender inn «fredsbevarende» styrker til utbryterregionene i Ukraina. Uken ligger fortsatt an til å fortsette i negativ retning, slik vi så for oss i morgenkommentaren i går. Det virker ikke som NATO vil gå inn militært, selv om Russland annekterer disse regionene. Dette uttalte i hvert fall EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrel. Han sa at hvis det blir annektering, må Russland vente sanksjoner. Det skal sies at mens vi skrev den morgenkommentaren rundt denne situasjonen i går kveld, endret hele bildet seg. Fra ingen invasjon til nå med militære styrker. Det er mye info og mye og ta inn over seg. Dagen i dag blir tung, så får vi se hva NATO gjør som mottrekk.

ORK: Vi så aksjen i går ende opp på en god rød dag i hele Europa. For de som ønsker seg en hedge mot markedsuro kan Orkla tilby dette. Vi så bra volum i aksjen og brudd over 100 dagers glidende. For de som ønsker eksponering, men er usikker på markedet, er dette en god posisjon.

KAHOT: Falt nesten sammenhengende hver dag siden tallfremleggelsen for Q3 i november og ytterligere ned etter Q4 i forrige uke og med det nesten halvert i kurs igjen siden begynnelsen av november. Handler nå på nytt ett års lav annenhver dag siden den brøt tidligere ett års lav på om lag NOK 36,-. DNB oppgraderte aksjen til kjøp fra hold i går, men tok ned tp til NOK 41,-. Dette uten nevneverdig virkning i kursen som i all hovedsak handlet i rødt gjennom dagen. Dette i tråd med resten av markedet for vekstaksjer. Stor mangel generelt på risikoappetitt over hele linjen der grunnet usikkert geopolitisk bilde samt manglende signaler fra et US marked som var stengt i går. På et eller annet tidspunkt bør denne samt mye annet innen samme sektor få en form for rekyl, men ettersom frykten for uklar Ukraina situasjon og ellers stigende renter plager sektoren er aktørene avventende. Handler i oversolgt terreng med en 14 dagers RSI på 34-ish. Potensiell gap-trade opp mot nivå for tidligere brudd ned fra forrige 1 års lav @ 36, hvor aksjen handlet i begynnelsen av mnden, er om lag 24%.

NHY: Hydro kom med tall i dag. Omsetningen kom inn på NOK 46,4mrd mot ventet NOK 41,21mrd. Alle underliggende avdelinger leverer bedre enn ventet på topp, utenom Energi. Underliggende EBIT kom inn på NOK 7,03mrd mot ventet NOK 7,2mrd. Her var det Extruded Solutions som skuffet mest og Energi som leverte best. De melder videre at Albras skal så vidt starte opp igjen i Q2 og forventer full produksjon i Q4. Litt skuffende rapport basert på hva som er priset inn i aksjen. Det som er positivt er melding om høyere utbytte enn hva som er ventet. Isolert sett bør aksjen falle på tallene i dag

MAKRO/FX

Amerikanske børser holdt stengt i går, futures tilser en åpning senere i dag mot nedsiden. Putin valgte å overse trussel fra NATO og vesten om sanksjoner og holdt en alphpa tale før de invaderte sørlige deler av Ukraina. Det store spørsmål er hvordan vesten handler.

Biden ønsker ikke å oppleves som soft og er stilt litt til veggs,  NATO og EU har vært tydelige, om vi kanskje holder Tyskland  utenfor. Det kan jo også bli en prøvelse for FN og sikkerhetsrådet  hvor Russland har veto. I dag slippes PMi indekser i USA og vi får tall for boligmarkedet.

Ett annet element er renter, nattens utvikling sender renter lavere og tro på utsettelse fra FED og andre sentralbanker før de justerer renter. 10 år på 1,870 prosent, 30 år på 2,196 prosent. Auksjon i 3 og 6 mnd rentepapirer i dag, 0,440 og 0,77o prosent ved siste auksjon.

USD styret seg, indeks på 96,15. EURUSD på 1,1305. Historisk sett har USD styrket seg ved tilsvarende hendelser som  i Ukraina. USDRubel har beveget seg høyere, dvs Rubel har svekket seg mye siste dager. Vi ser USD mot sterke side med dagens bakteppe.

I Østen er børsbildet rødt, alle indekser faller tilbake. Nikkei er ned 1,71 prosent mens Sydney ned 1,60 prosent. Shanghai er ned 1,22 prosent og Hang Seng tar av 2,80 prosent. Ukraina i fokus og lite med regionale nyheter. KPI åå , kjerne, fra Japan på 0,8 prosent, ett tick lavere en ved siste måling. YEN  uten store endringer, 114,75 mot USD. Yuan noe svakere, 6,3400 mot USD.

Ingen makrotall fra Unionen i dag, Ifo indekser fra Tyskland. Futures tilsier lavere børser ved åpning. Det bli utviklingen i Ukraina og de eventuelle mottiltak Unionen og NATO iverksetter. Tyskland kanskje mest utsatt med så stor del av deres energi importert fra Russland, en nedstemning her vil kunne får store utslag. Euroindeks på 112,50. CHF på 1,0360 mot EUR. GBP handler 13600 mot USD og 0,8318 mot EUR.

Gull handler høyere, 1 911USDo. Sølv på 24,230USDo. Kobber på 4,4850USDp. Aluminium åpner dagen 3 335USDt. Sink, Bly og Nikkel handler høyere. Hvete og kornpriser handler høyere, samme for soya.

Det er lite med nyheter her hjemme, riskbildet ute sender NOK mot den svake siden mens olje og gasspriser med styrket USD gir langt mer cash til norske pengebingen. EURNOK åpner dagen 10,1675, USDNOK på 8,9950. SEKNOK på 0,9530 og GBP koster 12,2250.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.