Oljen : Med Tyskland sin avtale med Qatar begynner tradere å leke med tanken om at EU kanskje vil illegge sanksjoner mot Russisk olje. Det er tidligere vært en usannsynlig tanke da det tilsvarer å fjerne omkring 5% av tilbudet av olje. Flere EU land presser på for en femte runde med sanksjoner mot Russland, inkludert potensiale for oljesanksjoner. Naturligvis en uenighet i blokken, men at det diskuteres igjen skaper en viss frykt. En slik sanksjonering må være enstemmig blant alle de 27 landene. Ungarn og Tyskland er på neisiden, så ytterligere energisikkerhet må til før disse landene henger seg på. Så lenge vi ikke hører noe fra Iran, så er det å regne med at olje vil trekke oppover på kursene, med disse ytterligere sanksjonsdiskusjonene. Brent åpner tirsdagen 118,30USDb og vi har WTI på 112,55USDb
AKSJEMARKEDET: Som om ikke renteheving og avslutning av obligasjonskjøp var nok, følte Powell at det var viktig å kommunisere at FED er meget hawkish. Vi regner med at dette er en planlagt strategi fra FED, å kommunisere en meget hawkish tone, og forberede markedet på hva som skjer fremover. Powell uttalte at FED fortsatt er redde for inflasjon og sa at de kan trekke støtten til økonomien enda fortere og at rentehevinger kan komme med mer enn kvarte hopp. Han uttalte konkret at «det er et behov med kjappere returnering til nøytral montær politikk og at man må bevege seg mer mot restriktive nivåer hvis det er det som trengs for å skape prisstabilitet». Dette sendte renter oppover og aksjer nedover, mest fokus mot tech naturligvis. Vi antar at det vi så i går kveld var en reversering av forrige ukes bullrun etter FED møtet. Den bevegelsen var nok ikke uventet og traderne satt nok lett på labben og solgte seg ned ved neste mulighet. Videre skal det sies at sjefsstrategen til Morgan Stanley har anbefalt sine kunder å selge bullrally når det kommer til US aksjer. De mener at vi er i et bearmarked, i USA, og rallyer skal selges. Dette er også en tradingstrategi vi holder oss til i disse tider. Sammensetningen her hjemme er dog litt annerledes med mye energi og råvarer så vi venter derfor en positiv dag i Oslo i dag, etter en god energidag i USA i går.
FAKTORER og SEKTORER: I går var en dag for energi- og råvareaksjer. Vi så dette i Europeisk sesjon og det fortsatt i USA. TMT var svakt i USA så vi bør forberede oss på lignende bevegelser her hjemme.
Faktorene som var vinnerne var Verdi, Momentum og Size. Fondsstrategien og GA FAKTOR er eksponert mot Momentumsfaktoren i mars så en god avkastning der på hhv 2,6% og 2,86%. Mye av fokuset her ligger mot energisektoren, som vi fortsetter å se trende oppover. Det er en underliggende usikkerhet rundt energitilgangen i vesten og vi ser blant annet Tyskland inngå avtaler med andre land som Qatar, om leveranse av gass.
DNB/STB/MOWI: Alle egentlige fine aksjer å bruke som indikasjoner om hva markedsaktørene tror om Ukrainasituasjonen. Alle kraftig opp om lag 15% på to uker. MOWI er tilbake der den handlet før krigen startet, men har handlet oppe på dette nivået under krigen også. Veien videre er vanskelig å spå, men fasiten rent chartmessig har vi i hvert fall når det kommer til MOWI som ved hver eneste korsvei er blitt solgt igjen når den handler på nivåer for pre-Ukraina-krig. Rangen der er rimelig klar hvor alt over 230 kan selges og under 210 går man imot og kjøper. Problemet nå er naturligvis litt FOMO hvor man igjen er på kjøp så det kan også gå videre samt at de fleste vil kjenne på frykten for å gå imot og kjøpe når den selges under 210, Dog gjør man nok klokt i å kjenne sin besøkelsestid og være godt fornøyd med de siste to ukers utvikling her og heller gjøre et kvalifisert valg med kapital på siden for å gjøre inngang i lavere enden av rangen igjen og/ eller se på andre aksjer i mellomtiden.
MAKRO/FX
USD mot sterke siden, drevet av renter og mangel på fremgang i samtaler mellom Russland og Ukraina. USD indeks på 98,85 og v ser EURUSD på 1,0980. Dagens bakteppe gir økt tro på videre styrkelse av the green back. 10 års renter tok ett byks med Powell i går, 2,333 prosent mens 30 åringen ligger 2,564 prosent. 2 års renter på 2,1766 prosent. En rekke FOMC medlemmer på talerstolen i dag så med gårsdagen frisk i mine er det kanskje vært ett øre. Det er kun Redbook på makrokalender i dag.
I Østen er børsene stort sett positive, Shanghai er ned 0,07 prosent mens Nikkei er opp 1,48 prosent. Hang Seng legger på seg 2,12 prosent og Sydney er opp 0,86 prosent. YEN svekker seg og med styrket USD ser vi 120,45 i krysset. Vi må 10 års tid tilbake for å se USDYEN handle på dette nivået.
Yuan mer stabil, 6,3650 mot USD. Det er lite med regional nyheter i dag. Vi tar med at PBoC holdt renter uendret på sitt møte i går, 3,7 prosent på den viktige Prime Loan Rate.
I Unionen er det som i USA en rekke sentralbankere på talerstolen. Lagarde snakker KL 1415 og med Powells tale i går er det økt fokus mot ECB og deres vurderinger rundt inflasjon og rentebane. Euroindeks på 109,80. CHF noe sterkere, 1,0280 mot EUR. Vi tar med at SNB sjefen på talerstoleni aften, kanskje noen signaler rundt den sterke CHF kan ventes. GBP stabil mot USD, 1,3120 men handler sterkere mot EUR, 0,8362.
Gull på 1 936USDo noe som er på nivå med gårsdagen, økt risk vil kunne presse prisen høyere. Sølv på 25,252USDo. Kobber på 4,6875USDp. Aluminium åpner dagen 3 515USDt. De softe råvarene stiger , hvete på 1,165USDo, Mais på 759,5USDt og Ris på 15,930USDt.
NOK styrket seg med energiprisene i går og vi utfordret den sterke delen av siste årets rangebilde. Vi så nivåer under 9,63 handle i EURNOK. Rente og energi vil fortsette å gi positivt bakteppe for NOK, lavere risk og usikkerhet i Europa trekker motsatt vei. EURNOK åpner dagen 9,6620 med USDNOK på 8,8070. SEKNOK på 0,9240 og GBP koster 11,5525.
Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/