Morgenkommentar 22.03.2023

Oljen I det korte bildet så ser det ut som lav 70-tall var bunnen i denne runden, og at 70 ble forsvart. Så lenge vi ikke får en systemisk krise, så har ikke det fundamentale bildet endret seg og vi mener det er god oppside i oljen.

Teknisk sett har brenten kommet tilbake fra oversolgt territorier og vi så en bevegelse mandag som underbygger at det fortsatt vil være kjøpere av brent. Brent på 74,67USDb, WTI på 69,03USDb.

AKSJEMARKEDET: Det var første treasuryauksjon i USA i går og dette gangen for 20-åringen, og den gikk uten de store smellene. Det var en del mindre etterspørsel, men auksjonen skjedde med en yield på 3,906%, noe som tilsvarte gårsdagens høy. Markedet er nok happy for å se at det gikk greit.

Totalmarkedet fikk seg en god dag og nok en dag kom amerikanske myndigheter ut og sa de kom til å støtte bankene. Denne gangen var det Yellen som sa at regionale banker vil bli hjulpet om det trengs.

Dagens store event er rentemøtet i kveld. Markedet venter at det blir 25 bps heving, men du har en del heavy hitters som Goldman, Barclays, Credit Suisse og Wells Fargo, som venter flat rente. Det viktigste vi ser etter er hva som blir sagt på selve pressekonferansen etterpå, samt hva som står i pressemeldingen. Det blir viktigere enn noen gang for FED å forklare hvorfor de setter renten der de gjør.

Hvis vi ikke får noen ytterligere sjokk i markedet, ligger makrobildet veldig godt an til å få et hyggelig bullrun. Vi antar at FED holder rentebanen relativt flat fremover, og en del av de store techselskapene har kuttet i kost (eller meldt at de skal). Dette betyr at man kan begynne å regne på prising.

Jo flere dager uten sjokk, jo mer optimistiske blir vi. Vi man dog fortsatt til å ha ekstra søkelys på risikostyring da svingningene er såpass store og kommer fortere enn man får analysert markedet.

TEL – eventyraktig rekyl, på tide å hoppe av toget, eller legge på røret.

Siden romjul har TEL gått utrolige 40%. Eventyraktige prosenter på under 3 måneder som man vanligvis forbinder med høybeta vekstaksjer. Slikt skjer sjeldent i en aksje som televerket. Årsaken til oppgangen er komplisert, men kan også forklares på en enkel måte. Aksjen er blitt solgt så å si «hver dag» i to år. Ingen liker management og de har , for å si det på en pen måte, ikke lyktes veldig godt med sine investeringer i utland. En forsterkende effekt som vi gjerne kan kalle en negativ spiral er jo også at tel er en svært tung vektet aksje mot index og når den jevnt og trutt svekkes må forvaltere av aksjeindexfond selge. Og vice versa når den stiger. Sannsynligvis er det det vi har vært vitne til de siste par månedene samtidig som selskapet selv har kjøpt aksjer med armer og ben siden tilbakekjøpsfullmakten på 47M aksjer tilsvarende 3,4% ble godkjent i begynnelsen av januar. Den siste uken har TEL vært ett fint sted å være og har overhodet ikke blitt påvirket av de massive salgene i kjølvannet av bankskandalene. Så igjen har TEL fått funksjon som safehaven, noe den ikke har vært de to siste årene i det hele tatt. Vi tror ikke nødvendigvis det er veldig farlig å eie aksjer her men turen de siste månedene har vært så utrolig at vi tenker det er greit å sikre gevinst da tørt krutt i dette markedet her er ekstremt viktig.

Eventuelt dippkjøp mest aktuelt ned mot 200 dagers glidende snitt 106. Ellers er det nok av andre kvalitetsaksjer med bra utbytte som er blitt veldig rabatert i kjølvannet av bankproblematikken om man i hovedsak er eier av TEL pga utbytte

MAKRO/FX

Det er som nevnt, FED slipper sitt rentebudskap kl1900 norsk tid. Vi tror 0,25 hike fra 4,75 til 5,00 prosent. Vi tror videre at the devil is in the details og at det er på pressebrief KL1930 spenningen står. Siste dager og uke har endret risk og stabilitets bildet, hvordan ser sentralbanken på dette og hvordan guider de på veien videre. Yellen har vært tydelig at de vil steppe inn og ta nødvendige grep. Markedet har solgt ned renter og renteforventninger, l dette kan og kanskje bør hjelpe aksjer og børs. USD har handlet mot svake siden siste dager, vi tror dog ikke det er rom for vesentlig svekkelse av USD, men romslige intradagbevegeler må regnes med. USD indeks på 102,85 med EURUSD på 1,0764.  2 års renter på 4,117 prosent med 10 år på 3,575 prosent og lange 30 åringen på 3,716 prosent.

I Østen ender børsene opp,  Nikkei legger på seg 1,93 prosent mens Sydney er opp 0,87 prosent og Hang Seng opp 1,88 prosent.  Shanghai stiger 0,25 prosent. YEN på 132,43 mot USD og AUD ligger 0,6700 mot USD Yuan omsettes 6,8850 mot USD.

I Unionen har vi flere sentralbankere på talerstolen, Lagarde viktigst, 09,45 snakker hun og mandag uttalte hun at ECB vil bruke alle verktøy i kassa for å stabilisere bak og finans. Vi får inflasjonstall fra UK, 9,9 prosent på året og 0,2 prosent for februar er ventet, kjerne er tallene ventet 5,7 og 0,8 prosent. Tyske 10 års renter ligger 2,228 prosent mens Italia 10 ligger 4,113 prosent. UK 10 på 3,381 prosent. Euroindeks på 119,67 EURCHF handler 0,9937 mens GBP ligger 1,2233 mot USD og 0,8795 mot EUR.

Gull handler 1.944USDSo med Sølv på 22,567 prosent. Kobber på 3,986USDlb og Aluminium omsettes 2.276USDt. Hvete på 677USDb med Mais på 630USDb. Ris 17,267USDcwt. Hele rekken av hard, soft og edle metaller lavere siste døgnet.

Krona fikk seg ett løft utover tirsdagen med stigende oljepris og risk on igjen. Fokus her hjemme mot sentralbanken og deres betraktinger som slippes torsdag morgen. Det er stille i lønnsoppgjøret, utviklingen her vil klart har påvirkning på inflasjon. Styrket NOK vil hjelpe sentralbanken, men vi er langt unna nivåer NB så ved siste møte. EURNOK åpner dagen 11,3470 med USDNOK på 10,5350. SEKNOK på 1,0195 og GBP nede 12,8950.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/