Oljen: IEA sier de monitorer utviklingen med Russland relatert til flyt av olje til Europa. 250k fpd går via Ukraina til Ungarn, Slovakia og Tsjekkia. Med usikkerheten rundt Russland tror vi at det vil være mer velvilje å få igjennom en Iranavtale for vesten. Vår tror videre i markedet er at det ikke blir økte sanksjoner mot energieksport fra Russland og det blir en Iranavtale. Da blir det økt tilgang på olje og vil sette en demper på siste tids rally. Det skal sies at hvis ved en full invasjon at flyten av olje og andre energiråvarer blir brutt, vil naturligvis oljen stikke høyt oppover. Vi har dog ikke det som vårt primærscenario.
AKSJEMARKEDET: Vi fikk en åpning i går som kjapt ble kjøpt opp igjen. Vi fikk et europeisk marked som endte rundt nullpunktet, og en oljepris som falt tilbake (etter å nesten ha touchet $100) til mandagens nivåer. Videre så vi en VIX indeks som holdt seg bemerkelsesverdig rolig. Dette skjedde samtidig som hvetefutures steg over 5%. Tydelig at aksjemarkedet ikke tror dette skal eskalere noe videre enn med sanksjoner. Vi tror heller ikke det, og basert på talen til Biden i går kveld tyder det på at vesten bare kommer til å skvise på med ytterligere sanksjoner om de skal stramme til. Det kan virke som vi får en 2014 situasjon «all over again». For aksjemarkedene betyr det risk on og fokuset vekk fra geopolitisk uro.
Biden meldte at en del av sanksjonene er rettet blant annet mot Russland sin mulighet til å får vestlig kapital investert i statlige Russiske obligasjoner, samt del sanksjoner mot oligarker. Dette er sanksjoner som i første omgang ikke har noe å si for markedene vi operer i.
Vi så OSEBX touche 200 dagers glidende snitt. Den tok solid i mot der. Veldig positivt rent teknisk. De andre global indeksene ser dog fortsatt tyngre ut.
MOWI: Som vi har vært inne på før ekstremt salgspress fra oktober til desember -21 fra 240-200 hvor den også ble liggende lenge i frykt for nedstengte restauranter etc. På tross av at lakseprisene steg gjennom hele desember ble ikke aksjen kjøpt. Det var egentlig først i slutten av januar at aksjen våknet til livet godt hjulpet av at analytikere igjen børstet støv av kjøpsanbefalingen og gjentok den igjen egentlig uten å gjøre nevnverdig med kursmål. I løpet av ett par uker var aksjen igjen nær nivået fra der oktober nedsalget begynte. Det hører med til historien at lakseprisene gjennom hele denne perioden også var svært sterke. Aksjen er blitt solgt siden tallslipp men mye av nedsalget må nok også knyttes til Ukraina-situasjonen da Russland er en stor importør. Allerede falt om lag NOK 20,- på 3 dager og nede på 200 dagers glidende snitt. Dette er jo ett støttenivå men i lys av situasjonen og risk for øvrig kan man kanskje være forsiktige og tilbakeholden og heller se om man får ett ryddig brudd på nedsiden og se etter innganger igjen ett stykke under. Tricky denne som alt annet i en ekstremt uoversiktlig børsverden men vanskelig å ikke like på lave 200 som vi allerede har god erfaring med, uavhengig av støy.
MAKRO/FX
Amerikanske børser med røde tall tirsdag, alle de store indekser med fall på 1 til 1,5 prosent. Biden med tale i går som var tydelig i sine tanker rundt straffetiltak som følge av det han kaller en invasjon. En viss spenning til om nesten og NATO holder seg til sanksjoner og økonomiske tiltak noe som ikke nødvendigvis vil endre det totale bildet og få Putin til å endre sitt veivalg. Ingen viktige makrotall på agendaen i dag. 10 års renter på 1,941 prosent og 30 åringen stiger noe til 2,243 prosent. Vi ta med at auksjon i korte rentepapirer i går endte lavere enn ved siste auksjon. USD uten store endringer, FX markedet generelt uten store endinger tiltros for dagens bakteppe, USD indeks på 96,10 med EURUSD på 1,1320.
I Østen ender børsdagen med positive tall, Shanghai er opp 0,87 prosent mens Sydney legger på seg 0,62 prosent. Hang Seng opp 0,72 prosent. Nikkei og Japan holder stengt i dag for Emperors bursdag. RBNZ holde renter uendret, som ventet, på sitt mot på New Zealand. BNP tall for Hong Kong på linje med forventninger. YEN nor svakere, 115,10 mot USD, Yuan styrker seg, 6,3250 mot USD.
I Unionen slippes inflasjonstall i dag, 0,3 prosent mm og 5,1 prosent åå er ventet. Viktige tall for ECB og deres vurderinger rundt stimuli og rentesetting. Vi tror dog hovedfokus rettes mot Ukraina og spesielt utviklingen i energisituasjonen. Ett sammenbrudd her vil selvsagt gi store utfordringer for hele EU og spesielt Tyskland. Euroindeks på 112,50. CHF noe svakere, 1,0430 mot EUR. GBP holder seg stabil mot USD, 1,3600. 0,8330 mot EUR.
Gull noe lavere, 1 899USDo. Sølv på 24,113USDo. Kobber på 4,5215USDp. Aluminium åpner dagen 3 345USDt, noe som er høyeste nivå sett i «moderne tid». Vi legger til at hvete og korn priser handler høyere, samme for soya og kaffe.
Norge i en litt spesiell situasjon, økt konflikt i Ukraina gir stigende energipriser som sender Norges inntekter i været. Henger ved chart over oljeinntekter i NOK som er på all time high og fyller opp statskassa. Krona noe sterkere i går uten vi så de helt store endringene. Vi tror bakteppet bør kunne sende NOK sterkere over tid. Renter og statsfinanser i fokus. EURNOK åpner dagen 10,0650. USDNOK på 8,8875. SEKNOK på 09520 og GBP koster 12,0850.