Morgenkommentar 23.08.2022

Oljen Høy volatilitet i går i oljen etter at Saudis Prins Adulaziz Bin Salman (oljeminister) uttalte at OPEC+ kan ta grep for å styrke oljeprisen. Han mente at prisen ikke reflekterer det fundamentale bildet godt nok. Etter disse uttalelsene steg oljen med nesten 4 dollar på det meste, men bare tilbake til de nivåene vi så tidlig i går. Fallet tidligere i går (før uttalelsen) virker å være drevet av amerikanske tradere fokusere på potensialet for en Iranavtale. Brent handler 97,18USDb mens WTI omsettes 91,06USDb

AKSJEMARKEDET: En tydelig risk off stemning i går. Vi så Energi være sterkest, med mye fokus mot gassektoren. Ser vi globalt var det de «trygge» faktorene som leverte best. Europa er veldig preget av at Russland melder de skal stenge ned Nord Stream i tre dager grunnet vedlikehold… man kan alltids stille spørsmål til om det er virkelig årsak, men dyrt blir det. Dette er bra for EQNR, men vi ser ikke like stor spillover effekt til de mer rene oljeselskapene da oljeprisen langt fra viser samme hissighet på oppsiden.

Vi ser i totalmarkedet en fortsettelse nedover for SP500, og vi venter oss at fallet fort vill treffe 4088 poeng inn kort tid for test av støtte. Dette er kun 1,2% ned. Ser vi de seneste to månedene jar dette nivået vært et viktig nivå, og så teknisk som markedet handler denne uken, er dette et naturlig kortsiktig target.

VIX: For de som er interessert i markedets sykler og mentalitet, kan det være interessant å se litt på VIXen. Ser vi tilbake til starten av 2021, har det vært ganske stabile sykler for VIX. Det kan virke nå at vi er på starten av en ny én. Vi har nevnt en god stund at dette kan være en interessant eksponering gitt de lave nivåene.

WAW; Ett veldig interessant chart. Handler ned mot 200 d ma og har fortsatt til gode å handle under dette sterke nivået siden corona, dog ett lite unntak i begynnelsen av juli men svært kort tid.

Aksjen fikk juling på tallfremleggelse i forrige uke på tall inline, litt bedre enn forventet, men aksjen hadde gått mye i forkant. Er nå ned 27% fra close kurs dagen før tallfremleggelse.

Meglerhus har foretatt nedgraderinger;

SEB fra 120,- til 110,-

PAS fra 98,- ril 88,-

DNB fra 110 til 103,-

Alle er fortsatt positive men som vi ser var jo denne aksjen, som alt annet minus olje/gass-produsenter, under betydelig press igår. Vi har imidlertid noe å støtte oss til i det tekniske bildet.

MAKRO/FX

USD beveger seg under paritet og som lenge vurdert er bakteppet strekt for the green back. Indeks på 109,05 med EURUSD på 0,9920. Markedet er bekymret for FED og uttalelser mot slutten av uken fra symposiet i Jackson Hole. Renter videre opp og 10 åringen handler igjen over 3 prosent, 3,009 prosent. 30 åringen på 3,220 prosent. Inflasjonsbildet på verdensbasis synes stagge noe men frykt blandet mange aktører en ny runde med stigene tall, dette underbygger også renter og USD. I dag får vi tall fra boligmarkedet, viktig i FEDs regneark.

I Østen fulgte børsene de røde tallene fra USA. RBoC sitt rentekutt bidrar til bekymring og fallende vekst. YEN på 137,30 mens AUDUSD ligger 0,6870  Og Yuan handler 6,8710, svakere nivået mot USD siden tidlig 2019.

PMI indekser fra Unionen og Tyskland. Tyske 10 års renter på 1,3010 opp fra gårsdagen, Euroindeks på 108,6. CHF styrker seg med uro, 0,9570, SNB hva tenker dere nå?. GBP noe svakere mot USD, stbail mot Euro. Inflasjonsfrykt og derav renter høyere på øya, EUR. UK 10 års renter på 2,5175. GBPUSD på 1,1750 og EURGBP på 0,8440.

Gull drifter videre mot nedsiden, 1 749USDo. Kobber på 3,6440USDp. Aluminium på 2 395USDt. De softe som hvete, Mais og Ris alle høyere.

Krona sterke mot EUR, 9,7650. USDNOK  på 9,8415 og SEKNOK på 0,9165. GBP koster 11,5650.  Ingen store nyheter her hjemme, stigende USD er selvsagt perfekt for ett land som selger sine råvare inderen valuta.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.