AKSJEMARKEDET: Man bør vente seg en ruglete uke. Verdensindeksen har brutt ned forbi alle glidende støttenivåer. Neste støtte er bunnene fra sept-okt på rundt 3000. Dette er litt mindre enn 1% til. Her hjemme brøt vi under 100 dagers glidende på fredag og neste støtte er 1150-55 nivået. Vi ser samme tegn for EU Stocks 600, mens SP500 har brutt under 200 dagers glidende snitt. «Alt» har brutt ned og man kan stille seg spm, er dette en «bear trap» eller skal vi videre ned.
Ser man mot VIXen mener og den historiske statistikken er 10% sannsynlighet at volatiliten skal øke herfra.
RÅVARER/HEDGING: Det er videre økning innenfor det geopolitiske bildet. Når vi leser rundt hva som kan være konsekvensene for markedet peker det mot gasstilførsel og utfordringer her. For de som ønsker en hedge mot den geopolitiske støyen kan fort Naturgass være instrumentet man skal se etter. Mange ser kanskje mot hedger relatert mot totalmarkedet (eksempelvis VIX), men skyter gassprisen i være grunnet en konflikt, vil dette telle inn positivt for gasseselskapene. Ja, VIX vil nok gi en grei hedge, men i våre øyne vil naturgass være en renere hedge mot støyen. Man kan handle nederlandsk gass, men der er likviditeten og produktspekteret relativt snevert. Derfor har vi fokus på Natgass i USA. Litt mindre vol enn nederlandsk gass, men med et bredere produktspekter mener vi at det gir større mulighetsrom for investor. Fra et tradingperspektiv ser vi at Naturgass har falt tilbake og handler rundt støttenivåer.
EPR: Europris kommer med tall 3. februar. I analytikerstaben ser vi at snittkursmålet har økt fra rett under NOK 70 til nesten NOK 71. Ikke de store bevegelsene, men vi ser at aksjen har falt tilbake. Aksjen handlet rett over 50 dagers snittet, som for så vidt var bunnivåer nov-dec. EPR melder ikke «trading update», men vi så KID hadde det. De meldte om en vekst sammenlignet med Q4 2020. Det ligger inne omsetningsvekst på 13,4% sammenlignet Q4 2020. Man skal ikke se bort i fra at det vil komme et lite kjøpspress frem mot kvartalstall og dette er en aksje som i våre øyne kan kjøpes på svakhet frem mot tall.
MAKRO/FX
Det er møte i FOMC denne uken, Onsdag KL2000 får vi resultatet. Markedet venter uendret rente ved dette møte så fokus mot Powell og Feds betraktinger på tidsaksen. Det er ventet 2-3 rentejusteringer i 2022 så om denne antagelsen skal stå seg vil de første justeringen komme i mars. Det ble en heller svak uke for børsindeksene. Renter holder seg på nivå fra slutten av sist uke, 10 åringen på 1,769 prosent. USD uten store utslag over helgen, indeks på 95,80, EURUSD på 1,1315. Flow til USD med økt geopolitisk uro bør kunne påregnes men så langt har intradag bevegelsen vært små.
I Østen endre børsindeksen blandet på ukas første dag. Nikkei er opp 0,24 prosent, Hang Seng ned 1,15 prosent, Shanghai flatt mens Sydney er ned 0,41 prosent. PMI fra Japan inn noe under konsensus. YEN på 113,80 mot USD, Yuan kryper videre mot sterke siden, 6,3320.
I Unionen endte uka med røde tall på børsene, futures tilsier at vi åpner mot oppsiden i dag. En rekke PMI indekser fra Unionen og UK i dag. Ukraina situasjonen og uro rundt korona pass preger mye av nyhetsbildet. Euroindeks noe lavere, 111,25. CHF uten store utslag, 1,1345 mot EUR. GBP faller noe tilbake, de kan bli en vanskelig uke for statsminister Johnson.
Gull omsettes 1 838USDo. Sølv på 24,185USDo. Kobber 4,4735USDp. Aluminium faller noe tilbake, 3 025USDt.
Krona handler noe svakere med risk bildet ute, små valutaer blir ofte svekket ved internasjonal uro, så vel geo politisk som finansielle ubalanser. Vi opprettholder tro på svekket NOK om dagens bakteppe vedvarer. Stille på makrokalenderen i dag. EURNOK åpner uka 10,0840 med USDNOK på 8,9080. SEK koster 0,9680.