Morgenkommentar 25.04.2022

OLJE: CPC terminalen ved Svartehaven er tilbake i drift igjen. Dette vil gi en liten oppsving i eksporten og vil nok legge en liten klam hånd på oljeprisen i det korte bildet. Det underliggende bildet er bullish, så en eventuell dip kan gi innganger for de som ønsker å trade råvaren på longsiden.

Longsidetraden er meget klar i våre øyne. Ser vi på faktisk endring av oljeeksport fra Russland er den faktisk opp sammenlignet med før invasjonen av Ukraina. Det vi ser er at eksporten går til Asia via skip. Det som blir interessant er hvordan den faktiske eksporten blir når vi kommer ut i mai da tradinghus ikke får lov i Europa å handlet Russisk olje. I aksjer har man ofte uttalelsen «buy the rumor, sell the news». I råvaremarkedet har man en balanse man forholder seg til enhver tid, og får vi et videre stramt marked vil dette fortsette å dra prisen oppover.

AKSJEMARKEDET: Vi avsluttet uken på en meget svak måte torsdag og fredag. Svak selskapstall fra USA og uttalelser fra FED rundt høy renteheving gav et lite sjokk til markedet. Den økonomiske dataen som kommer til markedet og FED sine uttalelser indikerer 50 bps renteheving om 10 dager. Det som dog er interessant er at vi ser flere tradere hedger seg mot et 75 bps hopp i renta, ved hvert møte i år. Dette er naturligvis det vil kaller for «tail risk» hedging, der man har gått fra å se på 50 bps som en mindre sannsynlig heving, til 75 bps og 50 bps som den mest sannsynlige hevingen. Det at vi beveger oss høyere og høyere på forventede hevinger skaper en frykt, og frykt skaper større svingninger. FED er som mange sier «behind the curve» og en myk landing av denne perioden på over 10 år med ekstrem stimuli kan bli vanskelig. For ett år siden uttalte Powell at han var redd for arbeidsmarkedet hvis de strammet for mye inn. I forrige uke uttalte han at arbeidsmarkedet var ekstremt godt og nest «too hot». Den bekymringen er med andre ord borte og FED kommer nok til å trykke på i det korte bildet.

Vår analyse av saken er at FED må stramme såpass hardt inn og med et stramt tilbud på basisvarer vil økonomien få et stort problem til høsten. Økte kostnader på basisvarer er en implisitt renteheving for den jevne innbygger samt bedrifter som har energi og råvarer som inputkostnader. Dette gjør at konsumentene må prioritere annerledes og bruke mindre penger på diskresjonære varer. Vi mener at vi da kommer til å oppleve en flatere utvikling på disse varene som vil trekke ned inflasjonen. Vi vet at konsumet av basisvarer ikke endrer seg meget ved en prisendring, så da må konsumet endret andre steder.

Videre for bedriftene vil det være vanskeligere å legge på prisene for mye på sluttkunden, da de ikke har mulighet til å bruke like mye på diskresjonære varer. Derfor på selskapene redusere sine marginer og vi kommer til å oppleve svakere earnings utover høsten. Litt avhengig av hvordan markedsprisingen er etter sommeren så kan vi også oppleve videre multippelskvis hvis renten holder seg høy. Vi fikk en smakebit av Netflix i forrige uke da de hadde større churn enn nye kunder inn.

2022 blir uansett et meget spennende år for aksjemarkedet videre og vi har ingen tro på at volatiliteten er borte og at årets vinnere er de gode aksjeplukkerne.

MAKRO/FX: Vi ser svake børser i Østen etter nye covidtiltak i Kina. Dette svekker også CNY som handler 6,55 mot dollar. Futurene i Europa peker ned omtrent 1-2% og tech-tunge Hang Seng ned 2,6%.

Dollar fortsetter å være sterk mot Euro og selv med en sier til Macron virker det som markedet ikke har fokuset der. Hovedfokuset til valutamarkedet er økte renter i USA og frykten for mindre vekst i Kina.

Ser vi mot gullet faller den videre ned i dag og handler på nivåer fra tidlig i april. Dollaren er sterk og det vil ikke forundre oss om vi skal teste 1900 på gullet snart. Vi har hatt to turer kjapt under der etter bruddet opp. Så for de som søker et safe haven, er nok ikke gull riktig akkurat nå.

 MAJORS  NOK  RENTER  
 EURUSD1,0735 EURNOK9,6885 NOK 3 mnd0,74 % 
 USDJPY128,4 USDNOK9,0249 NOK 12 mnd1,29 % 
 USDCAD1,2749 SEKNOK0,9395 US 3 mnd0,81 % 
 EURGBP0,84104 CHFNOK9,4102 US 10 år2,85 % 
 GBPUSD1,2764 GBPNOK11,5206 US 30 år2,91 % 
 EURCHF1,02961 JPYNOK7,0291 GBP 10 år1,96 % 
 EURJPY137,84 DKKNOK1,3023 Tyske 10 år0,95 % 
 AUDUSD0,7158 CADNOK7,0793 Euro 10 år0,95 % 
          

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.