Morgenkommentar 26.01.2022

Oljen holder seg fortsatt på sterke nivåer. Vi ser blant annet at Russland sender mindre olje til Europeisk raffinerier. Dette er ikke bare en del av et storpolitisk spill, da vi også ser at de sliter med øke produksjonen, selv om antall brønner øker. Det er som vi har sagt lenge at OPEC+ ikke klarer å følge med i veksten, selv om de fortsetter å øke kvoten sin. Dette tyder på å veie opp for risikoen i markedet for tiden.

AKSJEMARKEDET: Vi ser at flyten av kapital går inn i solide selskaper globalt. Der ser selskaper med høyt utbytter og definert som verdi som leder an. Selv om det kan være fristende å overeksponere seg i høy risk aksjer, da man tror på en rekyl, bør fokuset ligge på de mer safe. Markedet kommer til å være ruglete fremover.

For de som er litt interessert i statistikk ser vi at i perioder etter slik volatilitet som vi så i forigårs, har medianavkastningen i en måned etterpå vært på -5,5% og -8% de neste tre månedene. Fokus mot Lav Vol og sikre aksjer.

I USA ser vi det samme der Nasdaq i går kraftig underperformet SPX og Dow.

TEL: surfer videre mot oppsiden på bølgen av usikkerhet og frykten som utspiller seg i totalmarkedene. Kjedelig er som regel betegnelse man stempler den som men vakkert med en trygg havn som ikke bare bevarer midler i korreksjonsmarkeder men også, den siste tiden stadig tikker oppover. Adder man utbyttetanken samt tyngden denne aksjen har på hovedindex, les indexfondvekting, blir miksen svært attraktiv i slik markedsuro man nå bevitner. Jo mer denne aksjen stiger i uroen desto mer aksjer trenger sannsynligvis indexfond å kjøpe. En av de eneste aksjene av en viss størrelse som handler over 60 på 14 dagers RSI på OSE og dette bekrefter naturligvis også tesen over. Det kan være fristende å gjenta setningen «noen ganger er kjedelig er bra»

For de som er interessert i det tekniske så opplevde aksjen motstand ganske nøyaktig på halvparten mellom toppen i august og bunnen i november. Et brudde videre opp her motstand på NOK 150, og etter det NOK 160.

MAKRO/FX

Amerikanske renter uten store endringer siste døgnet, 10 åringen på 1,773 prosent. I aften slipper Fed resultatet fra sitt møte, uendret rente nå men markedet er spent på hvordan de ser veien videre. Vi tar med at naboen i nord, Canada også har rentemøte i dag, BoC ventes holde renter uendret på 0,25 prosent. Alle de store børsindekser i USA endte tirsdag med røde tall, S6P/TSX i Toronto endte opp 0,25 prosent. USD holder seg i smal range, indeks på 95,95 og EURUSD vaker rundt 1,1300. Ukraina er viktigste temperaturmåler for USD og uten en løsning på dagens betente politisk situasjon er USD en safe haven.

I Østen er børsbildet noe blandet i dag.  Sydney holder stengt,  Nikkei er ned 0,44 prosent mens Shanghai er opp 0,65 prosent, Hang Seng opp 0,10 prosent. Leading index i Japan noe høyere enn ved siste måling. YEN noe svakere, 113,95 mot USD, Yuan holder siget videre mot sterke siden, 6,3220 mot USD.

I Unionen er det er  rekke auksjoner i lokale rentepapirer, tyske 10 åringen viktigst. Det er videre tomt på makrokalenderen. Euroindeks på 111,15. CHF holder seg stabil mot EUR, 1,0370. GBP handle ruten store utslag mot USD, 1,3510 og 0,8365 mot EUR. Den politiske temperaturen er fortsatt høy, Johnson synes leve farlig.

Gull strekker seg noe mot oppsiden, 1 846USDo. Sølv på 23,758USDo. Kobber på 4,4855USDp. Aluminium noe høyere, 3 095USDt.

Oljeprisen ga oss sterkere NOK gjennom tirsdagen, vi har sett store intradag bevegelser i vår valuta denne uken og om vi får en eskalering rundt Ukraina vil vi måtte leve med slike bevegelser. Økonomisk sett er  kongeriket i full steam ahead. Arbeidsmarkedet strammer seg til å bidrar til flere flaskehalser, vi får arbeidstall her hjemme i morgen KL0800.  Rente justering i mars synes nå som svært sannsynlig. EURNOK åpner dagen 10,0925, USD koster 8,94 mens SEKNOK ligger 0,9650.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.