Morgenkommentar 26.09.2022

Oljen; Etter at FED nedjusterte veksten for den amerikanske forventede veksten, og tydeligheten til FED om at de godt kan sende økonomien i en resesjon for å få bukt med inflasjonen, har vi sett oljeprisen falle. Fredag var en ekstremt svak dag, med WTI som stente under $80/fat og Brent som stengte på $86-tallet. Det kan virke som at alle sanksjonene mot Russland er priset inn, og det er nå fokus på svak økonomi videre. Det som er interessant å følge med på er om/når OPEC+ kommer på banen. Da har vært veldig forsiktige og har for alle praktiske formål ikke økt sin produksjon i det hele tatt. Spørsmålet nå blir hva de kommuniserer og gjør på neste møte. Neste møte er 5. oktober. Brent handler 84,28USDb med WTI på 78,03USDb.

Fra et teknisk synspunkt har vi brutt ned fra 96-123 rangen og vi så faktisk av bunnen av den trenden var motstand for at par uker tilbake. Nivået den stengte på fredag, er toppen av der markedet handlet i fjor i oktober (før omikron). Slik trenden er nå, kommer vi til å bryte ned, men det er nok såpass tro på OPEC at vi kan slå rundt dette nivået i et par dager, får oljen finner seg en videre retning.

AKSJEMARKEDET: Totalmarkedet er i en periode nå hvor man repriser lavere økonomisk vekst og høyere renter. Den miks som ikke er meget god. Ser vi til FED Funds future og swapmarkedet, prises det nå inn 80% sannsynlighet for 75 bps ved neste møte. Vi får PCE tall på fredag, som kan gi en indikasjon på hva inflasjonstallene kan være den 13. oktober.

Vi mener fortsatt at det er viktig å jobbe tett med de selskapene man har fokus på, da man fort kan bli psyket ut, den ene eller andre veien.

Fra et teknisk synspunkt minner markedet litt nå om slik det var i juni.

Markedet nærmer seg bunnene fra juni, med yield forbi, men solgt ned over toppene fra forrige gang.

Videre så ser vi at Put/Call forholdet er rekordhøyt, noe det ofte er rundt bunner da folk er mest bearish.

Videre så har 31% av aksjene på SP500 en RSI på lavere enn 30, noe som indikerer meget oversolgt (og det samme bildet ser vi i Europa).

Det er derfor en del sprikende bilder, så hold dere til det tekniske bildet rundt de aksjene som er minst sensitive til makrobildet.

MAKRO/FX

Retorikken rundt  Russland og Kina rundt deres adferd tiltar og skaper usikkerhet. Frykt for høyere renter og kanskje viktigere, resesjon i de store økonomiene gir ett negativt markedssyn.

USD tok et byks mot sterke siden fredag og endte under 0,97 mot EUR. Dollarindeks på 112,81 og ikke i dette århundre har indeks vært så høy. USD styrker seg i de fleste kryss og her all time high mange steder. Godt nytt for alle som har oppgjør i USD, type emerging markets og oss selv. USD åpner mandagen sterkere, 0,9640 mot EUR. 10 års renter på  3,777 prosent med 30 år på 3,663 prosent og 2 år ligger 4,3040 prosent så den fallende rentebanen er intakt.  Det kom lite nytt fra Powell fredag, i dag er to andre FOMC medlemmer på talerstolen og vi har auksjon i korte rentepapirer.

I Østen fulgte børsutviklingen i USA, Nikkei er ned 2,52 prosent mens Sydney er av 1,37 prosent. Shanghai ned 0,42 prosent og Hang Seng ned 0,50 prosent tiltros for stor IPO innen Elbil markedet.  BOJ leder r Kuroda på talerstolen, og sentralbankens intervensjon i FX markedet har så langt stagget svekkelsen av YEN.  USDYEN på  143,90 med AUDUSD på 0,6505 og Yuan handler 71655  mot USD.

Lagarde og flere medlemmer av ECB på talerstolen i dag, Tysk BNP tall og kanskje vi får ett innspill på det politiske landskapet i Italia. Europeisk renter stiger, Tyske 10 år på 2,0260 prosent med UK på 3,8845 prosent. Euroindeks på  108,60 og vi seg CHF mot svake siden, følger SNB BOJ ?  EURCHF på 0,9480 som er historiske nivåer.  GBPUSD på 1,0570 og ikke siden tidlig 80 tallet har GBP vært så svakt.

De fleste råvarer faller kraftig i frykt for resesjon. Gull på 1.645USDo med Kobber nede på 3.2860USDb. Aluminium på 2.171USDt. Hvete 867,1USDb med Mais på 670,0USDb. Ris på 17.40USD. Høyere USD kompenserer noe av prisutslaget for produsenter, tilsvarende negativt for importører.

Det er lite nyheter her hjemme, fokus på strøm, skatt og spekulasjoner rundt kommende statsbudsjett. Krona mot svake siden, mye grunnet fallende oljepris og med dagens bakteppe er det liten grunn til å se styrket NOK i det korte bildet. EURNOK åpner uka  på 10,3650 med  USDNOK på 10,7625, SEKNOK handler 0,9440  og GBP koster 11,38

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.