Morgenkommentar 26.10.2022

Oljen med en svekkelse av dollaren i går ettermiddag fikk olje seg en liten oppsving, også sammen med det generelle risk on sentimentet.

Som er kuriositet, så handlet naturgass negativt i forgårs. I likhet med WTI som man under pandemien ikke fikk sendt til lager, var det så mye gass inn at man ikke hadde lager å fylle kortsiktig. Da fikk man en kort periode «betalt» for å brenne litt gass i Europa.

Brent handler 92,62USDb med WTI på 84,60USDb

AKSJEMARKEDET: En meget bullish amerikansk sesjon. Vi så aksjer skyte oppover og faktorene som dro var «risk on» faktorene som Volatility, Trade Activity, Earnings Variability etc. På bunn fant vi de risikofylte som Momentum, Value, Size, Profitability og Dividend.

Det hviskes litt i markedet om peak FED hawkishness, men det som er interessant å se på er VIX posisjonering. Historisk sett så har VIX gått en del i etterkant av økende longeksponering i VIX opsjoner og der vi ser i år er nettopp dette, men vi har ikke fått VIX skvisen mot oppsiden. Markedet forventer med andre ord økende volatilitet, selv om vi samtidig ser at SP500 har brutt opp fra sin nedadgående kortsiktige trend.

Vi ser at det tekniske bildet begynner å matche mer og mer med endringen vi ser hos flere aktører om at dette kan være bunnen.

Veldig kortsiktig tror vi at markedet vil gå bra et par dager fremover, så har vi inflasjonstall (PCE) for september på fredag. Det vil være naturlig at trender markedet opp mot fredagen at man får en liten pause den dagen før de tallene.

VAR – leverte tall i går med miss på driftsresultat USD 1.454M mot ventet 1.888M. De tok samtidig nedskrivninger knyttet til driftsproblematikk og kostnadssprekk på Balder. Selskapet høyner utbyttet og guider høyere oljepris og gasspriser fremover. I forhold til tallfremleggelsen og ovennevnte kostnadssprekk må man også huske på at aksjen mistet 10% i kurs mot nedsiden etter driftsoppdatering om nettopp dette 11. oktober.  De navigerer på mange måter godt på kostnadssiden mens skuffelsen i all hovedsak nok ligger mest på at de leverer mindre produksjonsvolum enn man tidligere har håpet på.

Fra ett teknisk standpunkt testet aksjen tidlig på dagen det essensielle make or break punktet på om lag NOK 32,- som er ett nivå aksjen ikke har handlet under siden Ukrainainvasjonen. Det tilsvarer ett fall på 40% fra toppen aksjen satte i juni og senere august, rundt NOK 45,-. Både oljechartet og VAR chartet er intakt pt mens gasspriser fortsatt er veldig volatile og siste tiden med tungt nedsidepress.

MAKRO/FX

USD falt tilbake fra siste tids highs og testet  nivåer nær paritet mot EUR sent i Europa sesjonen. Børsene i USA stakk mot oppsiden på gode selskapstall mens Consumer Confidence falt tilbake til 102,5 mot ventet 105,9. Hus prise indekser noe lavere enn ventet men marginale utslag. I dag slippe stall for salg av nye boliger, ventet 558k for september, ned fra 685k i august. Vi tar med at BoC holder rentemøtet og markedet forventer hike på 0,75 prosent til 4,00 prosent. USDCAD handler 1,3600. Amerikanske renter lavere, 2 år på 4,4535 prosent med 10 åringen på 4,080 prosent  og 30 år omsettes 4,218 prosent. USD indeks på 110,78 og EURUSD handler 0,9965.

I Østen fulgte børsene den positive dagen i USA, Nikkei opp 0,68 prosent med Sydney opp 0,18 prosent. Hang Seng opp 0,45 prosent og Shanghai opp 0,53 prosent  Det kan synes som om markedet forventer lavere vekst i Kina og at dette klart påvirker prisbildet. Etterspørsel lavere og derav noe mindre frykt for inflasjon i regionen noe som videre smitter over til resten av verden. YEN handler 148,15 mot USD med AUDUSD på  0,6408 og Yuan på 7,2910.

I Unionen er det tomt på makrokalender for viktige tall. ZEW indeks i Sveits. Auksjoner i UK rentepapirer. Euroindeks på  111,20 og EURCHF handler 0,9910  mens GBP ligger  1,1455 mot USD og  0,8695 mot EUR.

Gull stabil, 1.663USDo. Kobber på 3,4190USdlb og Aluminium omsettes 2.230USDt.  Softe fortsetter mot nedsiden men intradagbevegelsene  er små.

Krona noe sterkere og spesielt mot USD som falt gjennom dagen. EURNOK på 10,3575 med USDNOK på 10,3935. SEKNOK ligger 0,9485 og GBP koster 11,9075.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.