Morgenkommentar 27.04.2022

OLJE: Vi ser at spreaden i det korte bildet for brenten er på ekstremt lave nivåer og det tyder på at frykten for mangel på tilbud i korte bildet er tilnærmet borte. Dette er noe vi har sett i markedet den siste tiden med en liten nedsiden og relativt lav volatilitet. Vi ser blant annet at den ukesgjennomsnittelige daglige rangen har gått fra ca 15 dollar for en måned siden til 4,5 nå. Dette er nivåer vi må tilbake til før den russiske invasjonen for å se. Ser vi videre på RSI er den på 46 så vi ligger i et ganske rolig territorie. Vi mener med det fundamentale bilde ligger risken mot oppsiden, så for de som leter etter innganger kan dagens nivåer være interessante.

En polsk distributør av Russisk gass meldte i går at Gazprom har meddelt dem at de kommer til å stoppe all leveranse av gass fra i dag kl 0800 CET. Hvordan man skal tolke dette er vanskelig, men hvis Russland nå kommer Europa i forkjøpet og stopper leveranse, kan det bli tøft for Europa. Vi har hørt hvordan diverse ministre i Tyskland har uttalt at hvor økonomisk drepende det er for landet om man sanksjonerer Russisk olje og gass. Hvis man skal begynne å spekulere så kan man tenke seg at Russland vil «sanksjonere» Europa med å ikke sende gass. Vi så jo i gårsdagens morgenkommentar hvordan utviklingen på Russisk gasseksport faktisk har steget etter invasjonen. Kan det være at ledelsen i Moskva ser at sanksjonene fra Europa ikke treffer energisektoren slik som Europa trodde?

Vi så naturgass stige 24% på nyheten, for deretter falle og handlet i tiden etterpå rundt 10% over der kursen var før meldingen.

AKSJEMARKEDET: «Back to square one”. Etter én dag med dipkjøping i forigårs, endte Nasdaq ned rundt 4% og SP500 ned 3% sammen med DOW ned 2,8%. Det er som om mandagen var helt glemt. Mye er nok drevet av frykten for hva som ville komme etter close i går. Etter at Netflix skuffet og falt 30% var det nok flere investorer som ikke ønsket å sitte med mer FAANG i fanget. MSFT kom litt bedre enn ventet og steg 3-4% i etterhandelen, mens Google skuffet og falt med like mye. Venter ikke noe sprut i denne sektoren i dag.

Energisektoren klarte å karre seg i pluss, mens diskresjonære varer og tech var desidert svakest.

Oljerelatert: Med meldingen i går, bør man forvente at EQNR og de mer gassholdige selskapene vil stige. Shell er også en aktør. Etter meldingen nevnt over så vi også at oljen steg så man får en pickup her. Vi forventer at sektoren generelt vil gå bra i dag. Videre bør man forvente at LNG selskaper som FLNG og muligens selskaper som BWLPG og Avance gå.

RECSI: Fredag etter close i forrige uke kom REC`s nye storeier, Hanwha Solotions med en pressemelding for å informere aksjonærene om deres ambisjoner for REC. Dette i forkant av generalforsamling som skal avholdes 2. mai. I hovedsak handler meldingen om ambisjonen om å få åpnet Moses Lake i 2023. Forhåpninger rundt denne meldingen er naturligvis også årsaken til at RECSI har vist langt større relativ styrke enn sammenlignbare selskaper på OSE denne uken. Rent teknisk har aksjen møtt motstand i nivåene rundt 200 dagers glidende snitt på 15,91 og neste tekniske barriere ligger på 1 mnds topp rett i overkant av 17. Aksjen handlet brorparten av dagen i går over 200 dagers glidende snitt, men kom av igjen mot motstanden/støtten så veien videre her er fortsatt relativt åpen. RECSI på mange måter spennende selskap ved en potensiell re-åpning av Moses Lake så det vanskeligste å calle her handler mer om totalmarkedets prising av vekstaksjer og nedsidepresset de er blitt utsatt for i hele år.

MAKRO/FX: Det prises nå inn en forventning om 9 rentehevinger eller en økning på 2,25pp for FED inne årsslutt. Dette betyr en implisitt rente på 2,7% (mid range).  

Videre ser vi at de fleste metaller holder seg på den rolige siden og gullet, som har nevnt litt, vaker rundt $1900.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.