Morgenkommentar 28.01.2022

Oljen; etter å ha touchet 90 dollar per fat, kom oljen litt ned igjen. Ikke de store utslagene, men vi så at spreaden mellom mars og april kom litt tilbake etter å ha testet 1,3. De siste par dagene har vært ekstreme og det er tydelig at markedet er meget redde for leveranser av olje i mars. Fallet tilbake i dag i spreaden kan være en kanarifugl i gruve, på at de som ønsker fysisk marslevering er ferdig med å hamstre. Det betyr videre at man skal se mot aprilkontrakten om man ønsker en longekspongering. Marskontrakten forfaller mandag uansett.

NATURGASS: Vi har nevnt flere ganger at dette kunne være en interessant hedge mot den geopolitiske støyen i Europa. For de som tok den posisjonen i Henry Hub Februar, hadde fått 46% avkastning i går. Kontrakten gikk til forfall kl 20:35 i går og det var tydelig at markedet ville sikre seg leveranser i Februar og kjøpt som ville sjømenn før close. Kontrakten var på det meste opp 70% intradag. Ser vi kontrakten for mars, som er kontrakten som er frontmåned fra i morgen handler den på 4,36. Det er med andre ord mulig å tjene penger i andre markeder enn bare aksjer. Det er stor usikkerhet i markedet, men tydelig at det var en squeeze på slutten av dagen og etter å ha vært i dialog med aktører i markdet, var det ingen som kunne faktisk forklare det… tydeligvis noen som er stressa og bare måtte ha tak i litt gass.

QFUEL – meldte i går etter børs emisjon. Dette gikk nok ikke helt etter planen som sannsynligvis var å få annonsert Proof of Concept først for så å få hentet penger i kjølevannet av kursløftet. Det virker å være litt stang ut for selskapet i denne prosessen og det kan godt være uflaks og det kan også bare være småting som bare mangler for å kunne gi PoC-stempelet som ville løftet en tung byrde av skuldrene til noen litt småslitne aksjonærer her. Selskapet gjentar igjen at de er nærme og det kan godt være men det er også naturlig at aksjonærer begynner å bli litt utålmodige. Uansett ble emisjonen fulltegnet til kurs 25 og garantert med 100 MNOK av KIRBI INVEST AS ( les LEGO ) samt CEO Rosenløv for NOK 500K. Egentlig en ekstremt god kurs å få hentet disse pengene på med tanke på at vi bare må 3 dager tilbake i tid for å finne om lag samme handlede kurs i aksjen. Litt positivt her i mylderet av annet negativt, er det også at emisjonsspøkelse med dette er fjernet og man kan se fremover mot at PoC forhåpentligvis en vakker dag kan annonseres.

EPR: Europris fikk en nedgradering av ABG i går og ble solgt ned. Som vi sa i starten av uken skal man se på Europris på svakhet. Vi har tro på at tallene blir bra og man vi mener man bør ha en eksponering mot tall. Aksjen snudde rundt 100 dagers snitt og trendgulv. Fikken liten pickup på 1,5% i dag. Aksjen har en attraktiv RSI på 41. Vi ser money flow begynner å tendere mot den positive siden. MACD har flatet litt ut den negative trenden. Kan være en attraktiv kortsiktig kandidat. Brudd under dagens lav på 62,70 bør passes på.

MAKRO/FX

Amerikanske BNP tall for 4.kvartal kom inn langt sterkere enn ventet, 6,9 prosent har vi sette siden tidlig 80 tall. Isolert sett ett tall som underbygger Feds rentevy og sendte børser sørover etter en sterke åpning. I dag slippes en del tall rundt arbeidsmarkedet og arbeidstagers forbruk. 10 års renter på 1,819 mens 30 åringen ligger 2,105 prosent som begge er på nivå med gårsdagen. USD styrket seg gjennom torsdagen og vi ser indeks på 97,15 med EURUSD på 1,1150. Våre tanker rundt styrket USD vedvarer, renter, reallokeringer samt Ukraina bidrar til vårt USD syn.

I Østen er børsbildet blandet, Nikkei er opp 2,09 prosent mens Sydney legger på seg 2,19 prosent. Kina børsene ender fredagen med røde tall, Shanghai er ned 0,36 prosent, Hang Seng ned 0,97 prosent og China A50 er end 0,80 prosent. Inflasjonstall fra Japan stort sett på konsensus, produksjonsprisene i Australia inn høyere en ventet, 3,7 prosent åå og 1,3 prosent q4. YEN handler svakere mot USD, 115,45. Yuan mer stabil, 6,3550 mot USD.

I Unionen en del forventningsindekser samt en rekke tall fra medlemslandene. BNP Tyskland viktigst. Euroindeks uendret, 111,15 mens CHF siver noe mot den svake siden, EURCHF på 1,0375. GBP noe svakere mot styret USD mens styrker seg mot EUR, 1,3415 og 0,8315.

Gull handler 1 796USDo, Sølv på 22,777USDo. Kobber på 4,4330USDp. Aluminium holder på siste dagers styrkelse, 3 100USDt.  Kaffe faller noe tilbake, mens Soya handler noe høyere.

Krona fikk en ny volatil dag, intradag range i EURNOK var 9,95-10,13. Oljepris hoved driver sammen med renter og den særs høye temperaturen i økonomien. Risk bildet ute er det fortsatt usikkerhet som styrer. Vi får ledighetstall fra NAV KL1000. Detaljhandelstall for desember  slippes på morgenkvisten, konsensus er -0,8 prosent mot 0,9 prosent for november. EURNOK åpner fredagen 9,9635 med USDNOK på 8,9350.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.