Morgenkommentar 28.03.2022

Oljen : USA uttaler at Iranavtalen ikke er nærliggende da blant annet en av ønskene til Iran er at Revuolusjonærgarden fjernes fra USA sin terrorliste. Robert Malley fra USA uttaler at for noen måneder siden, trodde de en avtale være nærstående, men at nå virker det vanskeligere.

Utfordringen for USA er blant annet at angrepene i Saudi på fredag var fra Houtimilitsen, som er backet av Iran. Videre så prøver USA å bygge støtte fra Israel, UAE og Saudi rundt krigen i Ukraina, og disse landene er anti-Iran. Spesielt i disse tider hvor Saudi leker med å selge olje til Kina via CNY og ikke USD, står vi midt i en geopolitisk storm som er vanskelig å se slutten av i det korte bildet.

Utfordringen til Biden er at den gjennomsnittlige bensinprisen i USA er nå på USD 4,71 og med driving season om et par mnd og mellomvalg til høsten vil nok ikke Biden at meningsmålingene skal holde seg. Slik det ser ut nå, basert på FiveThirtyEight (litt som Poll of Polls her i Norge), virker det som senatet kan bli rødt, da kandidaten i Georgia leder. Demokratene trenger derfor å støtte folket for å kjøpe seg de siste stemmene. Geopolitikken styrer markedene nå.  Brent åpner dagen 113,06USDb med WTI på 109,31USDb

AKSJEMARKEDET: Ser vi mot derivatmarkedet, var det tunge salg frem til tirsdag i forrige uke, fra å ligge greit long til netto short. Det er tydelig at aktørene ønsker å bruke derivatmarkedet for å sikre nedsiden om det skulle skje noe. Det som dog er litt rar er at posisjoneringen i VIX faller, noe som tyder på en mer bullish trend. Slik vi ser det, så er det typisk å se at man er underliggende bearish, men ser at markedet kan stige (FOMO) og tør derfor ikke selge seg ut av markedet, men bruker derivatmarkedet for å redusere eller nøytralisere sin netto longsposisjon. Det er i utgangspunktet et positivt tegn for aksjer isolert sett, da vi empirisk ser at høye shortderivatposisjoner leder til færre salg i markedet og opprettholdelse av kurser.

Det er naturlig at de som kan regne på litt saker, ser at vi står foran ekstremt store utfordringer. Krigen i Ukraina blir egentlig bare ett av flere elementer. Med inflasjonen vi ser og betydelig utfordringer innenfor matvare og energipriser, og økende renter, går vi en komplisert tid i møtet. Det er ingen grunn til å tro at dette tradingmarkedet kommer til å forsvinne med det første. Ser vi til USA er det nå 1,7 åpne stillinger per arbeidsledige. Man har den høyeste inflasjonen i moderne tid (om man måler på samme måte som på 70-80-tallet). Dette er dog drevet av tilbudsutfordringer på kjernevarer som folk må ha, så hvordan prisene her vil gå videre med en basisetterspørsel som endrer seg lite etter pris, blir vanskelig å si.

I USA har ikke matprisene økt nevneverdig enda, 1% i snitt på årlig CPI uvektet. Ser vi dog mot bensinprisen, har den steget med 38,1% og med en vekting på 3,72%, gir det et utslag på 1,4% i seg selv. Nå får man se hvordan det utvikler seg videre da inflasjon er målt som endring periode over periode, og vi står midt i stormen nå. Det som er utfordringen nå er at matprisene har steget like mye den siste månedene i USA, som på ett år. Hvis det viser seg at man skal få en stigning på 1% i måneden videre, vil det gi en årlig økning på 12,68% og en vektet CPI effekt på 1,7%. Dette er før vi ser på elektronikk, som inneholder mineraler etc etc. Man skal i hvert fall være klar over at enten så vil FED være for hawkish og måtte rulle tilbake alle rentehevingene, eller så kommer vi faktisk til å se kraftige rentehevinger videre.

Begge disse utslagene vil gjøre det viktig å ha et aktivt forhold til porteføljen sin. Enten om man trader eller investerer i fond.

FRO/BWLPG: forskjellige på mange måter også på det tekniske da BWLPG forsøker bryte opp og handler høy for året, mens FRO handler i lave enden av rangen på 1 mnd. Begge rykket imidlertid likt omtrent samtidig på fredag en liten halvtime før Oslo Børs stengte da det ble meldt om en stor eksplosjon på et Saudi Aramco anlegg i Jeddah. Begge endte omlag dagens høy fredag hvoretter FRO handlet videre opp i US sesjon USD 0,12 fra Oslo Børs close. FRO US stengte på tilsvarende NOK 75,09 (basert på USDNOK ved stengning fredag). Dette er 2,60% høyere enn den stengte på i Norge. Innenfor tank, med da hovedfokus på LNG, vil det bli et videre oppsidepress på ratene mellom USA og Europa fremover. USA har meldt at de kommer til å ville sende betydelig mer LNG for å gjøre Europa mindre avhengig av Russisk gass.

MAKRO/FX

USD handler mot sterke siden, tiltros for positive nyheter fra Ukrainia om samtaler fortsetter krigen uten endring. Vi har USD indeks på 99,25 og EURUSD omsettes 1,0950. 10 års renter stiger, 2,555 prosent med 30 åringen på 2,640 prosent.

Auksjoner i mellomlange rentepapirer i dag, det er utover det tomt på makrokalenderen.

I Østen er børsmarkedet som vanlig blandet, Nikkei er ned 0,65 prosent mens Sydney  ender opp 0,08 prosent. Shanghai ender svakt i minus mens Hang Seng er opp 0,73 prosent. Fokus tilbake til Covid smitte i Kina og myndigheter innfører en to steg nedtrapping i regioner med høy smitte.

YEN svekkes videre, renter og BOJ signaler om renter rundt 0 videre gir økt rentepick up mot USD og andre valutaer og derav flow ut av YEN inn i disse valutaer. YEN på 123,15 mot USD. Yuan stabil rundt 6,38 mot USD.

I Unionen har det vært en rekke møter på topp nivå uten at vi har sett endring i retorikken ovenfor Russland. Tyske 10 års renter siger videre, 0,5970 prosent og Euroindeks på 109,80. CHF uten store endringer, 1,0230 mot EUR. GBP noe svakere mot USD, 1,3133 og 0,8340 mot EUR.

Gull omsettes 1 935USDo med Sølv på 25,205USDo. Kobber på 4,6555USDp. Aluminium åpner uka 3 605USDt. Hvete på 1,071USDt. Mais på 743,10USDt og Ris på 16,223USDt.

Detaljhandelstall her hjemme viser fall på 1,1 prosent mm mot ventet oppgang på 1,5 prosent.  Nordmenn synes noe negative til fremtiden, kan kanskje være helt «troverdig» sett i det store bildet. Krona holder seg mot sterke siden, noe fallende energipriser kan gi oss en reversering av siste tids positive bakteppe. EURNOK åpner uka 9,4885 med USDNOK på 8,6575. SEKNOK på 0,9155 og GBP koster 11,3775.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.