Morgenkommentar 28.04.2022

OLJE: Det kommer meldinger om at Tyskland vil støtte en resolusjon om å stoppe russisk olje, om det skjer gradvis. Man bør vente seg meg nåværende sentiment at oljen kan gli nordover. Vi så allerede i går at spreaden triplet seg mellom 1. og 2. futuren. Så tydelig at med siste dagers nyheter er det enda tydeligere at risken er mot oppsiden. Spørsmålet blir videre hvordan de europeiske motpartene velger å stille seg blant annet til kravet om betaling i rubler. Man kan vel si at det er «game on» i oljemarkedet etter noen dager med ro i forrige uke.

AKSJEMARKEDET: Vi så i går en del dipkjøpere inn igjen etter flere av FAANG selskapene har levert. Det som er videre interessant er hvordan selskapene generelt har gått etter tall og ser vi til USA der flest har levert sålangt ser vi at kun én sektor har skuffet, og det er Kommunikasjon. Ellers har alle sektorer levert i snitt bedre enn ventet, men majoriteten har falt etter tall. Så en del mer frykt for markedet enn før økonomien i det korte bildet. Ser vi til Europa har det vært mer spredning, men i snitt har selskapene steget etter tall. Så en underliggende større positivitet på denne siden av Atlanteren.

NOD: I dag kom Nordic Semiconductor med tall. Omsetning på $183,1m mot ventet $184m. Bruttomargin på 59,7% mot ventet 53,33%. En EBITDA på $54,7m mot ventet $40m. EBIT på $44,7m mot ventet $30m. Bunnlinje på $33,7m mot ventet $23m. Strålende kvartal av NOD og vi ser at topplinjen er in line og det kommer nok av at de fysisk ikke klarer å leverer et større volum. De melder at de må nedjustere backlog på bakgrunn av høyere etterspørsel enn de kan levere med dagens utfordringer med semis. De jobber derfor med kunder for å nedjustere ordre og ser at noen kunder som vil plassere store ordre for 2022 og 2023, men NOD vegrer seg for å ta ordre hvis de ikke kan garantere leveranse innenfor en god tid.

Gitt situasjonen guider de en omsetning på $190-210m i Q2, og markedet venter her en omsetning på $196m, med en spread på $188-202m. De venter videre en bruttomargin på 54% i Q2 og for året som en helhet. Her venter markedet en bruottmargin på 52,81% i Q2, med en spread på 52,5-53,2%. Markedet venter videre en bruttomargin på 52,53% for 2022, med en spread på 51,9-53,1%. NOD guider videre en omsetning på $1mrd i 2023, noe som er in line med markedet. De guider en bruttomargin på over 50% i «medium-term», noe som også er i tråd med 2023 målet til markedet.

Vi kommer med andre ord til å se oppgraderinger hos analysekorpset på disse tallene, da vi spesielt ser at levert EBITDA og EBIT for Q1’22 var over det høyeste estimatet i markedet. Solide tall fra selskapet som bør løfte aksjen fremover. Snittkursmålet fra før av lå på NOK 288,45, med 7 kjøpsanbefalinger og 4 hold. Ingen salgsanbefalinger. Vi kommer nok til å få noen som må løfte seg opp fra Hold, så man kan vente seg noen økte kursmål og noen oppjusteringer fra Hold til Kjøp.

MAKRO/FX:  Euroen fortsetter å svekke seg mot dollar og vi så et lite brudd under en meget langsiktig trendgulv. Får vi en close under disse nivåene, vil man definitivt høre snakk på skogen om en paritet i krysset. Det er dog mange rentehevinger som er priset inn i dollaren, så hvor langt dette kan gå er naturligvis usikkert, men med europeisk usikkerhet relatert til Russland er det et vanskelig bilde.

På råvaresiden ser vi at eksporten av palmeolje reduseres med blant annet Indonesia som blokkerer. Dette vil mest sannsynlig legge et videre oppsidepress på matvarer da Indonesia står for ca 1/3 av verdens eksport av palmeolje.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.