Morgenkommentar 30.03.2022

Oljen Etter at Russland uttaler at de kommer til å skalere ned krigføringen i Ukraina, falt oljeprisen 8,4%. Den kom litt tilbake utover dagen da det ikke ble noe enighet i møtet mellom Russland og Ukraina. Diskusjonene er ikke over enda så man håper jo på en løsning. I skrivende stund, kl 22 på tirsdag kveld, ligger oljeprisen kun ned 1,26%, dvs en oppgang på 6% fra bunn. Det er ingen fysiske tegn på de-eskalering av situasjonen, så forhandlerne sitter fortsatt og venter. Brent handler 108,36USDb  mens WTI ligger 105,03USDb

AKSJEMARKEDET: I går så vi en klarere gruppering mot «risk on» aksjer. Høy volatilitet, høy shortinteresse, og vekst, var de tre gruppene som leverte positiv avkastning fra et globalt perspektiv. Når vi ser på de rene faktorstilene i USA så vi samme stil, høy tradingaktivtet, høy volatiltet, stor variasjon i inntjening og vekstselskaper. En tydelig global risk on i markedet. Får vi ikke noen tilbakeslag på nyhetsfronten kommer vi til å se en fortsettelse av det i dag.

SCHA: føler oss programforpliktet til å trekke frem denne igjen som vi med jevne mellomrom har nevnt. Mandag etter close gjorde største eier Blommenholm Industrier kjøp av nok 1 million aksjer @ 222,50. Midt på dagen i går ble det også gjort et blokksalg til NOK 226,- hvor storeieren også tok imot 250K aksjer. Fra før av vet vi at de ønsket 3,6M aksjer på et tidspunkt hvor de kun fikk aksept for litt under 1 mill aksjer til 270,-. Massive innsidekjøp det her som man nødvendigvis bør ha respekt for. Fra før av er aksjen skutt i stykker og godt over halvert siden medio nov i fjor. En del av årsaken for kurshavariet kan man kanskje også legge på det store fondet Fidelity som i nov-21 flagget under 10% grensen og har solgt seg under 5% grensen og fortsatt jevnt siden, hovedsakelig via blokksalg. Mulig den blokken som ble satt midt på dagen i går @ 226 var siste rest, men uansett er det lov å tenke at den klamme hånden som har hengt over aksjen kan være borte nå. I det tekniske bildet har aksjen bunnet ut rett i underkant av 220 i to omganger og for de som liker dobbeltbunn så klarer de nok å se den her. Tidligere har aksjen toppet ut ved 250-270 nivået og på de punktene er den fortsatt halvert fra toppen av fjoråret.

MAKRO/FX

De globale markeder tolket samtalene i Tyrkia mellom Russland og Ukraina som entydige positive og sender børser over hele kloden opp,  renter faller noe tilbake. US 10 år ligger 2,357 prosent med 30 åringen 2,470 prosent.

Safe haven som Gull og USD og CHF handler lavere. De fleste råvarer, også de myke reprises noe, en må se mer handling før videre justeringer inntreffer så fokus i dag vil bli mot nye og mer håndfaste avtaler fra samtaler i Tyrkia.

Det er lite med viktige makro tall i dag , ECB sjef Lagarde snakker og vi får BNP tall for siste kvartal 2021 som viktigst.

Gull på 1923USDo, Aluminium på 3444USDt. USD på 1,1115 mot EUR med indeks på 98,20. CHF handler 1,0325 mot EUR og Krona svekket seg gjennom gårsdagen og natten, EURNOK på 9,6235 med USDNOK på 8,6540. SEKNOK på 0,9285 og GBP koster 11,3450.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.