Morgenkommentar 30.09.2022

OLJE: Selv med rykter om at OPEC diskuterer kutt på nesten møte så vi ikke den største oppsiden i oljen. Fortsatt meget avventende stemning. 18 av 19 analytikere som ble spurt av Bloomberg, forventer at OPEC kutter. 5. oktober er møtet, men delegater som sier de vil være anonymer lekker (med støtte fra OPEC mener vi) at de kun nå diskuterer størrelsen på kuttet. Time will tell.

AKSJEMARKEDET: Vi fikk i går kjerne PCE kvartal over kvartal, denne var høyere enn ventet på 4,7% vs ventet 4,4%, i morgen får vi år over år, og man bør vel vente seg at de også er høyere enn det som har vært ventet frem til i dag. Tallene kom før børs USA tid, og det var ganske tydelig på åpning at markedet skulle ned.

Det som er den store faren er likviditeten i markedet. Vi så hva BOE gjorde i giltsmarkedet og vi ser hvordan volatiliteten i overnight financing rates for bankene har økt kraftig. Denne volatiliten ser vi også i aksjemarkedet. VIX touchet i forgårs nivåene fra juni, men har kommet seg noen prosent tilbake.

Her hjemme så vi videre fall, dog betydelig svakere i lakseselskapene. Bakka meldte dog at Færøyene ser på samme grunnrenteskatt, så de fikk seg en svak dag i går. Da flykter ikke de norske oppdretterne til Færøyene med det første. OSEBX stengte for andre dag på rad på 1 års lav. Vi må faktisk tilbake halvannet år for å se samme kursene.

Hvis ikke dette fallet får en bremser er det naturlig å teste 1030 ganske snart, og brudd under der er FIBO 50 på 948 poeng (nesten 13% lavere enn gårsdagens close) et meget signifikant nivå. Vi var hjulpet godt at solide energipriser, men nå har dette blitt litt out of favor, og får man med laksesektoren i tillegg på nedsiden blir det tungt for indeksen vår.

Vi venter nok en litt avventende fredag, med fokus på PCE tallene. Vi så hvordan kvartalsmessig PCE tall sendte USA ned rundt tre prosent i går.

MAKRO/FX: Amerikanske tall for trygdesøkende falt mer enn ventet, 193k nye søkere tilsier godt trykk i arbeidsmarkedet og derav lite grunn til å se FED endrer sin politikk. USD mister noe mer av siste dagers styrkelse . EURUSD på 0,9810 med USD indeks på 112,05. 10 års renter på 3,784 prosent med  30 år på 3,715 prosent  Det slippes pris indekser og en rekke FOMC medlemmer på talerstolen.

I Østen fulgte børsene den negative dagen i USA og alle de store indekser ender uka med røde tall, Nikkei ned 2,15 prosent.    Vi fikk arbeidstall fra Japan, som ventet en ledighet på 2,5 prosent. PMI indekser fra Kina kom alle inn lavere en ved siste måling, noe skuffende. YEN handler 144,55 mot USD med AUDUSD på 0,6490 og Yuan ligger 7,1020.

BOE siste dagers aktivitet ble mye debattert torsdag. Spenning til planen videre. Unionen slipper ledighets tall og KPI åå, 9,7 prosent ventet opp fra 9,1 prosent siste, om høyere neppe god lesning for de som mener renter har godt for langt for fort. En rekke ECB medlemmer på talerstolen i dag som i går. Euroindeks på 108,10.CHF på 0,9570 mot EUR og GBP handler  1,1125 mot USD, noe som gir oss ett styrket GBP etter siste dagers fall.

Gull på 1.672USDo med Kobber på 3,4255USDb. Aluminium ligger 2.221USDt. De softe råvarer stort sett uendret.

Det slippes ledighetstall her hjemme, viktig tall for å måle trykket på i økonomien. Videre slippes tall for NB sine valutakjøp for neste måned. Krona handler noe svakere, 10,5090 mot EUR og USD handler 10,7100, gode nyheter for de som eksporter. SEKNOK på 0,9580 og GBP koster 11,92.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.