Morgenkommentar 31.03.2022

OLJE: Nesten like fort som oljen falt ned, kom den tilbake. Det var tydeligvis ikke like mye positivitet å skimte rundt samtalene som man skulle håpe på. USA betviler russisk tilbaketrekning og NATO kan ikke se noen klare tegn. Det ble videre meldt via Reuters i går kveld at russiske hackere har prøvd å komme seg inn i NATO sine it-systemer og andre østblokkland.

Det er tydelig at det ikke er noe klare tegn på at krigen faktisk de-eskalerer og det gjør at oljen holdes opp.

Da dette ble skrevet i går kveld, har det kommet nye melding rundt oljen. USA vurderer å frislippe opptil 180 m fat de neste månedene for å dempe inflasjonspresset. Biden snakker senere i dag, og det kan da komme ytterligere nyheter. Oljen faller 4 dollar på dette.

Vi legger til at OPEC skal ha sitt møte i dag.

AKSJEMARKEDET: En totalt motsatt bevegelse i dag, enn i går. De var de finansielt sterke selskapene med fokus på energi som leverte best. Her hjemme var EQNR vinneren med en oppgang på 6,85%, etterfulgt av FRO og AKRBP.

Det er tydelig at markedet fortsatt har en viss frykt i seg. Ser vi mot råvarer så ser vi at implisitt volatilitet for oljen fortsatt er høy, mens VIX har falt tilbake. Selv om det kan føles som at frykten er borte fra markedet skal man derfor være klar over at ser man mot flere andre asset klasser, kan man få en bedre totalbildet av risikovurderingen til markedet.

Det kom videre meldinger i går kveld om at 20% av russiske styrker rundt Kiev skal sendes til Hviterussland samt at Putin ikke har blitt fullstending informert rundt flere saker rundt invasjonen. Dette er uttalelser fra Pentagon. Det er tydelig at det skjer ting, som kan peke mot motsatt bevegelser enn det vi så i går. Vi er nå litt tilbake til annenhver dag bevegelser, som gjør det ytterligere vanskelig å holde tunga rett i munn.  

SCHA: Vi ønsker en follow up på SCHA. Aksjen falt i går og noe av årsaken var at Citi nedgraderte aksjer til kursmål NOK 285 fra NOK 300 og pekte på at Q1 EBITDA er mer enn 10% lavere enn konsensus. Vi mener dette bare åpner døra for bedre innganger i aksjen. Snittkursmålet i aksjen er på NOK 374,12. Våre tanker rundt caset er drevet mye av at det har vært et nedsalg i aksjen, som kan være over og at man faktisk skal kunne se de reelle verdiene vise seg i aksjekursen.

MAKRO/FX: Det er tiltross for mangel på gode nyheter fra Ukraina heller små bevegelser i renter, valuta og børser. US 10 år ligger 2,364 prosent med 30 år på 2,487 prosent. USD uten store utslag side i går, indeks på 97,70 med EURUSD på 1,1165. USA børser lavere, Dow ned 0,18 prosent mens S&P500 var av 0,63 prosent. Torsdag og tall for trygdesøkende, 187K sist uke, konsensus denne uke er 197K. Vi får også tall for husstanders forbruk. Auksjon i korte rentepapirer.

I Østen er alle de store indekser røde, Nikkei er av 0,64 prosent, mens Sydney tar av 0,20 prosent. Shanghai ned 0,34 prosent og Hang Seng ned 1,15 prosent. Økende utfordringer i Kina med Covid-nedstengninger. Industriproduksjon i Japan inn på 0,1 prosent mot ventet 0,5 prosent. PMI indekser i Kina under siste måling og under 50 som tilsier mer bekymret bilde av fremtid. YEN noe sterkere , 122,10 mot USD. Yuan mot sterke siden, 6,3500 mot USD.

I Unionen slippes en rekke lokale tall i dag. Tysk arbeidsledighet det viktigste, 5,0 prosent er ventet. Vi får også tall for ledighet i hele Unionen, 6,7 prosent er ventet. Det er flere ECB medlemmer på talerstolen. DAX, CAC og de fleste børser i Europa falt i går med manglende nyheter fra Ukraina. Euroindeks på 110,10. CHF uten store endringer, 1,0322 mot EUR. GBP handler 1,3120 mot USD og 0,8510 mot EUR.  Vi får BNP tall fra UK i dag, konsensus er uendret utvikling åå, 6,5 prosent.

Gull handler 1 919USDo, noe lavere enn gårsdagen. Sølv på 24,738USDo. Kobber på 4,7185USDp. Aluminium omsettes 3 544USDt. Nikkel, Bly og Sink stiger noe, men ikke helt på nivåer fra tidligere i mars. Hvete på 1,032USDt, Mais 738,1USDt og Ris handler 15,895USDt.

I dag slipper NB tall for valutatransaksjoner i april, ingen kjøp eller salg i mars, men overskuddet på statsfinanser tilsier en mulig kjøp av valuta i april. Om kjøp av valuta vil dette isolert sett være kronenegativt. Fokus er hovedsakelig mot energi og riskbildet. Krona har svekket seg noe de siste dager, EURNOK på 9,6350. USDNOK på 8,6225. SEKNOK på 0,9315 og GBP koster 11,3250.

Hvis det var noen ord og uttrykk du ikke forstod, referer vi gjerne til dette «Finansopediet»: https://www.tiderpenger.no/finansopedia/

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.