Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $56,58/fat -1,58% siden fredag samme tid og -1,63% siden Oslo Børs stengte. Amerikanske oljerigger økte med 6 stk forrige uke. Dette er første gang siden midten av august vi ser dette. Nå er det 13 uker siden oljeprisen (WTI) var nede på $43 dollar. Vi har sett tidligere at det tar mindre tid før et skiferoljeselskap øker antall rigger enn å kutte rigger. Dette kan sees i lys av en del executives i skiferoljeindustrien har en kompensasjonsoakke som er knyttet il hvor mange brønner som drilles. Nå er dette bare den første uken vi ser vekst, men vi følger tett med. Vi er i et område nå hvor spreaden mellom Brent og WTI bør bli mindre og gitt en «vanlig» spread bør WTI komme opp mot $53/fat. Da er vi midt i rangen for hvor de fleste skiferoljeprodusentene tjener penger. Vi legger til at «activist investors» jobber for å få endre kompensasjonsplanen slik at mer av overskuddet går til utbytter og tilbakekjøp av aksjer, ikke bonuser til ansatte oppe i systemet.

I følge en Reutersundersøkelse har OPEC sitt output økt med 50k fpd i september. Deres compliance var i september på 86%, ned fra 89% i august. Saudi Arabia er landet som kutter mest i produksjonen for å booste prisen. Som sagt om og om igjen… Saudi Aramco skal på børs og her er det uenigheter om hva selskapet er verdt.

DNO: RBC kutter kursmålet i DNO fra NOK 11 til NOK 9 og endrer til Underperform fra Outperform. Mange peker på at det er stor risiko med DNO nå som Kurdistan har stemt for uavhengighet. Dette er en rådgivende avstemming for styresmaktene i Kurdistan. Tyrkia truer med å bruke det militære samt stoppe oljeeksporten via Tyrkia. I DNO er mye av den positive informasjonen ute i markedet. Det eneste som mangler av positiv informasjon er at DNO kan selge til markedspris istedenfor få betalt via en betalingsnøkkel som gir de nærmere markedspris enn fast betaling. Utenom en nyhet rundt dette tolker vi denne aksjen som fullpriset på NOK 12. Selskapet får betalt hver måned av Kurdistan, de har fått større eierandeler på Tawke og de får mer enn en fastpris fra KRG for oljen. Snittkursmålet for aksjen er på NOK 11,81 og medianen på NOK 12 før dagens nedgradering.

SUBC: Joint venture selskapet Subsea Integration Alliance som er eid av Subsea 7 og OneSubsea (et Schlumbergerselskap) vant en «substantial» kontrakt. Det betyr at den er i mellom $150-300m. Uten mer informasjon i hende antar vi at 50% av kontraktens verdi tilfaller SUBC. Dette betyr mellom USD 75-150m. Eller NOK 1,84-3,68/aksje.

VALUTA: Amerikanske børser avsluttet siste uke i positivt terreng, alle børser på all time high nivåer. Trump og skattereform her hovedfokus. Renter stiger og desember økning synes være konsensus. USD handler sterkere, 1.1765 med Index på 93,25 ISM indeksen slippes KL 16,00 i dag, konsensus er 58. Spania og uroligheter i Catalonia ser så langt ut til ikke å påvirker EUR kursen, eskalering kan fort bli en negativ undertone for EU. EUR Index på 94,05 og de fleste EUR kryss noe lavere. Inflasjons tall fredag skuffet også. I Østen er Kina stengt meste av uken, de andre børsene hadde en positiv start på uken. USDYEN 112,90 med EURYEN 132,80. AUS og Kiwi mot nedsiden, 0,7815 og 0,7190 mot USD. Geopolitisk ro sender Gull lavere, 1.277USDo mens metaller generelt noe lavere med styrket USD. Krona forsetter å være under press, olje faller noe tilbake, i litt lenger perspektiv så må dagens nivå være positivt. EURNOK handler 9,3975 med USDNOK 7,9875 og SEKNOK 0,9775. PMI indeksen slippes KL 0900 her hjemme og kan gi svar på stemningen bland innkjøpssjefene her i landet. Konsensus er 56 som er opp fra 55,7 siste.

Disclaimer