Morgenkommentar


God Morgen

Oljen handler på $69,90/fat +0,15% siden fredag samme tid og +0,10% Oslo Børs stengte. Goldman Sachs uttaler at de ser oppsiderisiko på deres oljeprisestimat på $62 brent og $57 WTI. De uttaler også at forwardkurven nå ligger godt over marginalkostnaden i flere regioner og at de venter en gradvis økt produsent hedging (kjøp av PUT opsjoner = selge olje) og drillaktivitet. Markedet er i en situasjon der det ikke er sikkert på om det OPEC har gjort er nok, noe markedet langt fra mente i juni, eller om økt oljepris er nok til å kraftig øke produksjonen i USA og deretter volumet. Bank of America og Morgan Stanley mener at markedet har et tilbudsunderskudd og venter det fortsatt i 2018.

MHG: Marine Harvest kom med en trading update i dag. Selskapet fikk en operasjonell EBIT på €177m mot ventet €172m. Volumet var på 113k tonn mot ventet 111k tonn. Netto rentebærende gjeld var omtrent på €835m. Fullverdige tall kommer 14. februar. Gode tall fra MHG. Aksjen har vært under press de siste par månedene og med positive nyheter i dag får man nok en positiv utvikling. Alt i alt, bedre enn hva både markedet ventet og hva selskapet selv guidet ved Q3 presentasjon.

TGS: Selskapet melder om tre nye seismikkprosjekter på land i Nord Amerika. Prosjektene er lokalisert i Anadarko, Permian og British Columbia. Selskapet melder ikke om noen spesifikke tall for inntjening, men ordrene er i tråd med markedsutviklingen og oljeprisen. Trump har også meldt at mer fokus på offshore så tydelig at fokus er positivt når det gjelder investeringer i sektoren.

CGG: Seismikkselskapet melder om en positiv Q4. De melder om Q4 omsetning på $400m mot ventet $298m. Dette er hovedsakelig grunnet gode multiklientsalg på $160m. De melder om en EBITDA forbedring på 10% vs 2016 og at EBITDA for 2017 kommer på $360m mot ventet $345m. Gode nyheter for seismikk og det er ventet at TGS og PGS leverer gode tall relatert til MC. Venter en positivt dag for seismikk generelt, spesielt når man legger til nyheten fra TGS.

STL: Statoil melder at de skal drille 25-30 letebrønner i 2018, det er en vekst på 30-60% å-o-å. Ser man ifht til 2016 er det en dobling. Man ser nå at med en oljepris som ligger rundt $70/fat og en sterkere krone (USDNOK 7,89) øker aktiviteten. AKERBP meldte om at break even på NCS ligger rundt $25/fat.

VALUTA: EUR fortsetter sin positive ferd og vi ser valutaen sterkere i de fleste kryss. Det er lite med nyheter, politisk stabilitet, renter og økt tro på Eurosonen trekker. EUR Index 96,95, mens EURUSD handler 1,2230 på morgenkvisten etter en tur 1,2296 i går. Euro Stoxx 50 sluttet svakt mot oppsiden i går og futures tilsier høyere åpning i dag. Amerika stengt i går. Renter handler mot oppsiden, men vi har press på nedsiden i valutaen. USD Index på 90,40 etter en tur nede 90,00 i går. Det er lite med nyheter og mest fokus rundt Trumps twitter. EURCHF forsetter å handle høyere, 1,1830 i går, Vi åpner noe lavere 1,1800 på morgenkvisten. I Østen har vi en positiv børsdag, Nikkei opp rundt en prosent og vi ser sterkere YEN med børsen. Finansministeren i Japan så ikke siste tids sterkere YEN mot USD som et problem. USDYEN 110,75 med EURYEN 135,65. AUD handler sterkere og vi ser test av 0,800 nivået. Metallpriser noe lavere på morgenen, men generelt har vi sett høyere priser. Aluminium på 2203USDt, mens Gull handler 1340USDo. Krona stabil, olje og makro trekker mot positive siden. EURNOK 9,6580 med USDNOK 7,8910 og SEKNOK 0,9830. Vi har rentemøte neste torsdag her hjemme, siste inflasjonstall kan gi utslag på rentebanen. Vi får videre boligtall fra Sverige i dag (0900), kan gi utslag i SEK. EURSEK 9,8250 på morgenkvisten.

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes s