Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $60,75/fat +2,29% siden fredag samme tid og +0,81% siden Oslo Børs stengte. Oljeprisen hadde en sterk dag i går på bakgrunn av positive uttalelser fra Kina etter samtalene med USA. Vi ser dog i dag et oljen er ned omkring en prosent etter at uttalelsene manglet mye substans, amerikanske oljelagre falt mindre enn ventet og en uavhengig gjennomgang av Saudi sine oljereserver pekte på at de har litt mer enn det som tidligere var meldt. Vårt syn er at det må komme håndfast informasjon, ikke bare positive, med lite substansielle meldinger.

DNO/FPM: Etter at DNO hevet budet og fikk kontroll over 52% av selskapet, virker det som Faroe har kapitulert. Det meldes nå at DNO eier eller har aksept for 72,80% av hele selskapet. DNO uttaler at etter 11. januar er ikke budet lenger bindende for DNO. Det kan virke nå som at DNO har tatt over Faroe, og man kan begynne å regne hjem Faroe sine verdier i DNO.

SUBC: Subsea 7 fortsetter å kjøpe egne aksjer. De har kjøpt hver handelsdag i 2019 og eier nå 9,09m aksjer eller 2,78% av totalt utestående aksjer.

VALUTA: Referatet fra siste Fed møte viser at sentralbanken vil trå mer varsomt fremover og videre rentehevninger kan skyves på tidsaksen. USD faller tilbake og vi handler utenfor siste tids range. USD Index 94,70 med EURUSD 1,1560. Renter sideveis, mens børsene handler positivt på referatet. Alle de store indekser handler opp. Budsjett og nedstengning av deler av offentlige USA er dog en motpol og sender risk-off signaler. I Europa falt arbeidsledighet for unionen til 7,9 prosent mot ventet 8,1 prosent. Et positivt tall i en jungel av negative makrotall. Eurobørsene positive. Euro Index på 91,85. Ingen enighet rundt Brexit i UK, GBPUSD 1,2765 med EURGBP på 0,9045. I Østen er børsene i rødt mye drevet av makrotall fra Kina som kom lavere enn konsensus. Risk off og behov for safe haven fortsatt et tema. YEN, Gull og CHF alle sterkere. USDYEN 107,90 med EURYEN 124,65. AUD sideveis, 0,7180 mot USD. Gull handler 1296USDo, Aluminium på 1869USDt, mens Platinum omsetts noe høyere, 829USDt. Norske inflasjonstall (se tabell) kom inn høyere enn konsensus og åpner døra for høyere rente her hjemme. Sterkt makrobilde og høyere inflasjon samt stigende oljepris er alle kronepositive elementer. EURNOK åpner 9,7780 med USDNOK 8,4650 og SEKNOK 0,9550.