Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $66,05/fat +0,67% siden igår samme tid og +2,71% siden Oslo Børs stengte. Baker Hughes riggtelling kom fredag og viste at ni oljerigger er tatt ut av drift. Vi er nå på det laveste nivået siden april 2018 og total vekst åoå er nå på 5%. I forrige uke meldte også NBIM at de skal selge ned en del av eksponeringen sin mot oljesektoren. De skal selge selskapene som er definert som «Exploration and Production» i FTSE Russell indeksen kommer til å bli solgt. Argumentet er å redusere risikoen mot oljeprisen, da hovedinntektene til fondet kommer fra oljeutvinning. Fredag kom også CFTC tallene inn og de finansielle aktørene i oljemarkedet er positive og kutter brutto short og øker brutto long.

NAS: Norwegian kom med trafikktall i dag. ASK (tilgjengelig setekapasitet) opp 15% mot ventet 19,2%. RPK (total passasjertrafikk) opp 11% mot ventet 14,1%. Fyllingsgraden på 81,5% mot ventet 80,6%. Yielden på NOK 0,32 mot ventet NOK 0,33. Litt skuffende der altså. Ser vi på hedgingen deres har det omkring NOK 900m i gevinst hvorav NOK 1mrd er urealisert. Alt i alt, en relativt nøytral (svakt negativt) rapport.

SUBC: Subsea meldte fredag at de kjøpte tilbake 245k aksjer til NOK 104,61. Dette er førse tilbakekjøp under den nye fullmakten på $200m.

VALUTA: Non farm payrolls på fredag kom inn med en vekst på 20k mot ventet vekst på 180k. Arbeidsledigheten var dog positiv og kom inn på 3,8% mot ventet 3,9%. Det stilles noe spm til hvor riktig nonfarm var. Det som trekkes ut i fra denne fredagen er at den amerikanske økonomiens vekst er blandet og støtter oppunder FEDs tilnærming om å være «tålmodig». En skuffende rapport. Her i hjemlandet kom inflasjonstallene i morgentimene og mom kom det inn 0,8% mot ventet 0,7%, samt yoy kom det inn 3% mot ventet 2,8%. Dette øker nok troen at NB hever renten senere i mars.