Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $70,98/fat +0,50% siden igår samme tid og +0,24% siden Oslo Børs stengte. Oljeprisen stiger på bakgrunn av uroligheter i Libya og USAs valg om å erklære Irans Revolusjonsgarde til en terroristgruppe. Som dere sikkert har fått med dere over flere morgenkommentarer er ikke stemningen i Libya rolig. En militsgruppe har kontroll over en havn der det eksporteres 300k fpd olje og et raffineri med kapasitet på 120k fpd. Markedet tolker det som sannsynlig at uroligheter kan blusse opp her. I tillegg til dette, vil et enda større press på Iran fort føre til strengere sanksjoner og enda mer fall i eksport fra Iran.

SUBC: Royal Bank of Canada (RBC) hever kursmålet på Subsea 7 fra NOK 120 til NOK 130.

KOG: Kongsberg gruppen meldte ila børsdagen i går om en kontrakt på en langtids serviceavtale for fire kystfartøy over ti år. Avtalen er mellom Havila Kystruten og Kongsberg Maritime. Verdien på kontrakten er på NOK 150m. Positivt med kontrakt, men antar man at kontrakten gir verdi over 10 år (NOK 15m/år), gir det oss en årlig verdi på bunn (med nettomargin på 5%) på NOK 750k. Dette gir oss en verdi per aksje (med PE på 29,66x) på NOK 0,12/aksje eller 0,095% sammenlignet med gårsdagens close.

TEL: Telenor kjøper en majoritetsandel (54%) i den finske teleoperatøren DNA for €1,5mrd (NOK 14,4mrd) eller en aksjekurs på €20,90. Dette er en premium på 7,4% sammenlignet med gårsdagens close og en premie på 14,44% sammenlignet med 3m VWAP. Oppgjøret er i cash. Hvis kjøpet blir godkjent vil det medføre budplikt på resten av aksjene. Tilbudet kommer til å være på samme kurs. DNA er Finlands tredje største mobiloperatør med 2,9m kunder og 28% eierandel. Selskapet hadde i fjor en EBITDA på €285m. Selskapet har en ROE på 16,9% mot Telenor sine 18,1%. PB er dog lavere med 4,3x vs 5,1x. Alt i alt, i våre øyne et bra oppkjøp og det kan ved første øyekast virke som en grei prising.

MAKRO/FX: Amerikanske makrotall kom som ventet mandag, fokus rettes mer mot trade talks. Brexit og frykt for eskalering i Iran-USA spenninger. USA børsene blandet, Dow faller noe, mens S&P og Nasdaq i positivt terreng. USD faller noe tilbake, 1,1265 mot EUR og Index på 96,65. I Europa er det naturlig nok Brexit som er hovedtema. Partene møtes i morgen og tidsaksen er hovedtema. ECB avholder møte onsdag og spenning til sentralbankens vurderinger av det økonomiske klimaet i Unionen. Vil det signaliseres nye stimulitiltak, hvordan vil ECB få økt vekst og vil de økonomiske forventingene nedjusteres? Høyere tollsatser mot USA er neppe gode nyheter om de innføres. Blandet børs dag mandag, London opp, mens DAX falt noe tilbake. Euro Index 93,80 med EURCHF 1,1245. GBP handler sideveis, 1,3080 mot USD og 0,8605 mot EUR. I Østen er børsbildet blandet, Shanghai ned 0,61 prosent, mens resten av børsene stiger. Ingen store nyheter så fokus i regionen mot trade talks. YEN styrker seg, 111,30 mot USD og 125,35 mot EUR. Gull handler 1302USDo, mens Aluminium noe lavere, 1872USDt. Platinum på 906USDt. Svenske industritall viser fall på 2 prosent siste måned, neppe god lesning for Riksbanken. EURSEK handler 10,4350 mot EUR og SEKNOK 0,9240 mot NOK. Norske BNP (fastlands BNP) tall kom -0,3 prosent mm mot ventet -0,1 prosent. Nytt tall som overrasker på nedsiden. Oljeprisen og renter gir NOK positivitet, men i det kort bildet er makrotall negative. EURNOK svekket seg etter BNP tall, åpner 9,6390 etter å ha handlet 9,61 tallet tidligere i morges. USD NOK handler 8,5600, mens GBPNOK ligger 11,19 og CHFNOK omsettes 8,5670.