Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $62,19/fat uendret siden igår samme tid og +0,80% siden Oslo Børs stengte. Tar vi et steg tilbake og ser på hvordan oljemarkedet har utviklet seg de siste årene ser vi fortsatt at det er amerikansk oljeproduksjon som faktisk styrer. Vi hadde en skiferrevolusjon som dro oljeprisen ned under $100/fat i 2015 og har hatt en volatil periode siden. Vi opplevde det største sjokket til verdens oljeproduksjon, i moderne tid, i september (se under), og oljepriseuforien roet seg ned igjen. I tillegg til dette har Iran og Venezuela sin produksjon falt kraftig tilbake (se under), og markedet reagerer fortsatt ikke nevneverdig på dette. Mange peker på mangel på korrekt data for å gjør en vurdering. Vi så etter at Saudi ble angrepet kom de relativt kjapt tilbake viste at de hadde en del olje på lager man tidligere ikke visste om og at produksjonen ville komme tilbake innen kort tid. Markedet fikk plutselig mer konkrete tall på at det faktisk finnes mye mer olje der ute enn, tidligere antatt. Så for å oppsummere; USA sin produksjon styrer og er fortsatt den viktige driveren, og det er viktig å ta tall rundt oljen med en klype salt når den kommer fra nasjoner som har et insentiv for nasjonen sin å styrke oljeprisen.

NHY: Det meldes om at den føderale domstolen i Brasil har løftet den siste embargoen mot Alunortes DRS2 deponi. Med andre ord kan produksjon justeres opp til 100% igjen. Siden problemene startet på Alunorte har NHY falt over 40%. Gjenopptagelse av full produksjon og normal drift i Brasi vil uansett videre ta tid men mye av problematikken man har måtte kjempe imot er med dette fjernet og posisjonering i aksjen bør kunne finne sted.

Rent teknisk finner aksjen noe motstand på oppsiden i 200 dagers glidende snitt @ 32,50. Aksjen er hverken overkjøpt eller oversolgt pt ut ifra 14 dagers RSI. Man bør på dagens nyheter kunne se brudd på oppsiden i 200 dagers glidende snitt og en etablering på oversiden for å underbygge fundament for ytterligere oppgang.

MAKRO/FX: Amerikanske arbeidstall kom inn på konsensus torsdag, nye arbeidsledige var 213k mot ventet 212k. I dag slippes inflasjonstall, 1,6 prosent åå sist og det ventes 1,8 prosent i dag. Fed medlem snakket renter lavere i går aften, 2 år ligger 1,66 prosent og 10 år på 1,706 prosent. Usikkerhet rundt det politiske lederskapet i USA sendte børsene lavere torsdag. Alle de store indekser ned, Russell2000 tar av mest med 1,18 prosent. USD handler sterkere og utfordrer 1,09 mot EUR. Krysset åpner 1,0910 og Index på 98,90. Det er rolig på med makrotall fra Europa, i dag slippes økonomisk stemningsrapport, det forventes index på 103,00. EuroIndex på 95,05, noe som indikerer svakt lavere EUR siden i går. EURCHF på 1,0850. I Østen er det blandet på børsene, Nikkei tar av 0,8 prosent, mens Shanghai er opp 0,27 prosent. USDYEN på 107,75 med EURYEN på 117,55. Yuan mot svake siden, USDCNH 7,1310. AUDUSD 0,6755. Gullprisen stabil og handler flatt siste døgnet, 1.511USDo. Sølv på 17,793USDo. Aluminium omsettes 1.742USDt. I Norge slippes tall for registrerte ledige KL1000. Konsensus er 2,2 prosent. AKU tallene tidligere i uken kan tyde på at tallet blir noe høyere. NOK stabil i de fleste kryss, svekkes noe mot USD, men her er det styrket USD som er grunnen. EURNOK på 9,9175 med USDNOK 9,0875 og SEKNOK 0,9300. GBPNOK på 11,2000 og CHFNOK 9,1385.USD Index siste året viser styrkelsen av USD (https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Dollar_Index)

Innholdet i denne markedskommentar skal ikke oppfattes som et tilbud eller anbefaling om kjøp eller salg av finansielle instrumenter. Global Assets and Trading AS org nr 916 172 532 påtar seg intet ansvar for verken direkte eller indirekte tap som skyldes forståelse av eller bruk av innholdet i denne markedskommentar.


Siste innlegg