Morgenkommentar


God morgen

Oljen handler på $58,83/fat +0,84% siden fredag samme tid og -0,89% siden Oslo Børs stengte. I forrige uke så vi at hedgfondene solgt seg ned i Brent og WTI og antall longposisjoner er nå 3,39x antall shortposisjoner. Vi har sett historisk (de siste 6 årene) at ved en vektet på under 2x long vs short, kan man begynne å se at markedet begynner å øke sine netto longposisjoner. Det skal dog sies at salgssyklene sjelden har vart noe mer enn 5-6mnd. Det er en del på det makroplanet (handelskrig og faktisk krig) som vil påvirke, men til slutt så er det hva markedsaktørene velger å gjøre.

TGS: Seismikkselskapet TGS oppdaterer markedet i dag på Q3 omsetning. De melder en omsetning på $277m. De har tidligere meldt at de kommer til å komme inn omkring $250m. Analytikerne ventet $263m. Det skal sies at inntektene de refereres til ikke er IFRS inntekter. Deres metodikk baserer seg på prosentvis gjennomførte prosjekter, i motsetning til IFRS der man regner inntektene når prosjektet er levert. Eksempelvis et prosjekt som har en totalverdi på $100m og er 20% gjennomført vil iflg TGS tilsi en omsetning på $20m i Q3, men iflg IFRS standard vil dette prosjektet være verdt $0m i Q3. Dette gjør at noen av inntektene de melder om i Q3, faktisk kan bli innregnet i 2020. Dette gjør at når man skal lese kvartalstallene deres vil omsetning mest sannsynlig være lavere enn meldt her, da de ikke melder om hvor store kontrakter som ikke er helt ferdig. Bare en liten heads up.

NAS/BOEING: Det begynner å stramme seg inn hva angår potensielle erstatninger til flyselskaper som er rammet av Boeings 737Max problemer. De seneste uttalelser fra Boeing er at de 17. september sier de ikke kan fastsette en tidslinje for sertifisering av 737 Max, hvoretter FAA den 30. september fremsatte krav om gjennomgang av 737 etter at rapportene spriker. Det legges mao mer press på en forklaring og en endelig løsning på problematikken. Tidligere er ett flyselskap tilkjent erstatning tilknyttet 737 Max problemene og i dag varsler fagforeningen til piloter i Southwest Airlines søksmål knyttet til samme problematikk. Søksmålet hevder at Boeing forlot lyddesign og ingeniørpraksis, holdt tilbake sikkerhetskritisk informasjon fra regulatorer og bevisst villedet sine kunder, piloter og offentlige om det virkelige omfanget av designendringer til 737 Max. Southwest Airlines er den største operatøren av Max-fly med 34 fly i flåten. Problemene med flytypen har forårsaket over 100 millioner dollar i tapt inntekt for pilotene, iflg fagforeningen. Boeings skjebne oppi det hele er uviss, men at det kommer flere søksmål her er en selvfølge. Spørsmålet er når NAS vil varsle et slikt, hvilket beløp det vil bli snakk om og hvor stor innvirkning det vil ha på kursen er vanskelig å si. NAS har tidligere varslet tap på minst en halv milliard NOK, et anslag som naturligvis vil vokse seg større jo lenger tid flyene står på bakken

MAKRO/FX: I USA endte børsene lavere med ny frykt for uteblivende nyheter rundt trade talks. Samtaler til torsdag kan gi gode eller mindre gode nyheter så markedet er litt på vent. Alle indekser med røde tall uten at utslagene er store. Dow ned 0,36 prosent og handler 26.478. Renter stiger på økt fokus om at Fed ikke vil kutte renter på oktober møtet. Powell taler i aften. 2 års rente på 1,486 prosent med 10 år på 1,582 prosent. USD stabil og sideveis siste døgnet, index på 98,65 og EURUSD 1,0980. Det er lite nyheter på den europeisk sene så de gamle gode spøkelsene lever videre, vekst, inflasjon og Brexit. Børsene med blå tall mandag, EuroStoxx 50 legger på seg 0,71 prosent. Euro Index på 95,80 og EURCHF stabil på 1,0920. I Østen er Kina tilbake etter en uke stengt, PMi indeksen kom inn noe lavere enn ventet. Alle de store børsene er positive, Shanghai opp 0,52 prosent, mens Nikkei er opp 1,01 prosent. Sydney legger på seg 0,45 prosent. YEN noe svakere, 107,35 mot USD og 117,90 mot EUR. AUD stabil mot USD 0,6750. Yuan styrker seg noe, men fortsatt på svake siden, 7,1230 mot USD. Gull faller noe tilbake, 1.495USDo og vi ser Sølv 17,402USDo, Kobber på 2.598USDt og Aluminium på 1.744USDt. SEK under press og trekker regionen med seg, EURSEK på 10,8850 med SEKNOK 0,9210. USDSEK på 9,91. NOK handlet med SEK på svake siden i går. Statsbudsjettet kom som ventet uten de store nyheter. Svak NOK hjelper Jensen på regnearket. EURNOK handlet opp 10,04 i går, men har reservert noe på morgenkvisten. EURNOK åpner 10,0225 med USDNOK 9,1275.