Sanders kan slå Trump

Meningsmålinger og nettbaserte veddemålssider signaliserer at Bernie Sanders blir Demokratenes presidentkandidat. Sannsynligheten for at han slår Trump er betydelig.

Et bilde som inneholder person, mann, dress, kledd
Automatisk generert beskrivelse

«SOSIALDEMOKRAT»: Presidentkandidaten Bernie Sanders. FOTO: NTB SCANPIX

Thomas Hilmersen

Nettsiden Predictit.org, som lar brukerne vedde på ulike utfall, viste på torsdag en 45 prosents sjanse for at Bernie Sanders blir Demokratenes presidentkandidat. For rivalene Michael Bloomberg og Pete Buttigieg var tallene henholdsvis 28 og 12 prosent, mens Joe Biden var helt nede på 11 prosent.

Også i fire landsdekkende undersøkelser gjennomført denne uken, får Sanders størst oppslutning.

I en femte ligger den «sosialdemokratiske» senatoren tre prosentpoeng etter Biden.

Ubekymrede investorer

– En ting som tilsynelatende ikke bekymrer markedet i det hele tatt, er sjansen for at Sanders blir president, kommenterer adm. direktør Peter Schiff i Euro Pacific Capital på sin YouTube-kanal.

– Investorene underestimerer sannsynligheten for en Sanders-seier og hvor forlokkende hans budskap er.

Schiff påpeker at Sanders er langt til venstre på USAs politiske spektrum.

Vermont-senatorens politiske plattform inkluderer blant annet ettergivelse av studielån, skyhøye skatter for «de rike», mer omfattende offentlige helse- og utdanningstjenester og en kraftig økning av minstelønnen.

Kan vinne presidentvalget

​– Vi har de fire–fem seneste årene sett en venstrevridning av den demokratiske siden, og flere mener at Bernie ble frastjålet valget til fordel for Hillary, kommenterer investeringsdirektør Lars Semb Maalen-Johansen i Global Assets and Trading.

– Det politiske bildet har aldri i moderne tid ligget mer til rette for at en sosialdemokrat kan vinne et presidentvalg i USA, noe som for noen få år siden ville vært uaktuelt.

Meningsmålinger offentliggjort av Quinnipiac på mandag ga Demokratene en ledelse på mellom fire og ni prosentpoeng, avhengig av hvem partiets presidentkandidat blir.

Både Sanders og sentrumspolitikeren Bloomberg fikk 51 prosents oppslutning.

Et bilde som inneholder tekst, mann, vegg, person
Automatisk generert beskrivelse

TROR TRUMP VINNER: Investeringsdirektør Lars Semb Maalen-Johansen i Global Assets and Trading.

Det politiske bildet har aldri i moderne tid ligget mer til rette for at en sosialdemokrat kan vinne

Lars Semb Maalen-Johansen, Global Assets and Trading

Spår knapp Trump-seier

Predictits brukere ser derimot en 57 prosents sannsynlighet for at Republikanernes kandidat fortsetter i Det hvite hus.

– Det er omtrent like mange som liker Trump nå som da han vant valget i 2016, så vi tror han får en knapp seier også i 2020, sier Maalen-Johansen.

– Økonomien i USA vokser, og folk er i arbeid, og historisk har dette talt mest for den amerikanske befolkningen.

Investeringsdirektøren påpeker at Demokratene uansett må ha flertall i Senatet for at Sanders som president skal få gjennomført sin politikk.

Kan løfte grønne aksjer

– Hvis dette skjer, må man som investor holde seg unna farmasi-, helseforsikrings- og finanssektorene, mens fornybar-selskaper burde kunne gjøre det bra, hevder Maalen-Johansen.

– Først vil hele markedet trolig falle, grunnet frykt og at man får en president som vil heve skattene og øke reguleringene, men over tid burde denne utviklingen reverseres og børsfallene bli mer sektorspesifikke.

Investeringsdirektøren viser til at Sanders ønsker en omfattende statlig helseforsikring, med direkte prisforhandlinger mot medikamentprodusentene.

Dette vil legge press på farmasiprisene og dessuten skape hardere konkurranse for dagens leverandører av helseforsikring. Finansbransjen kan rammes av en skatt på finansielle transaksjoner, mens fornybarsektoren ligger an til å få økt statlig støtte.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.