Tre eksperter: Dette kan bli utbyttevinnerne i 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

For investorer som søker utbytteaksjer, er det spesielt to sektorer de bør se mot, ifølge ekspertene. Dette er selskapene du bør gå for i hver av dem.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea-fondene trekker frem spesielt norske sparebanker som et sted utbyttesultne investorer bør se mot i år.

Den erfarne forvalteren forteller at de mest hardføre norske sparebankene historisk sett har betalt økende utbytter årlig.

– Selv om de betaler utbytter, beholder de deler av overskuddet for å investere i vekst. Det har de lykkes med, og de kan dermed betale enda mer utbytte, sier Næss.

Sparebankene han trekker frem er Sparebank 1 SR-BankSparebank 1 SMN og Sparebanken Vest.

Sparebanker betaler ikke bare gode utbytter, det er også en type aksjer som historisk sett har gitt god avkastning.

– Det har vært et fint sted å være over tid. De har gjort det langt bedre enn børsen, forteller Næss.

IT-bransjen har tradisjonelt ikke vært det store å investere i for investorer som ønsker utbytter.

Næss sier det er naturlig, da de fleste teknologiselskaper har høye vekstambisjoner og vil bruke pengene på investeringer i vekst. Det er derimot ett selskap han trekker frem fra sektoren: Atea.

Den nordiske leverandøren av IT-infrastruktur har betalt ut gode utbytter over tid og har planer om å fortsette å gjøre det, ifølge Næss.

– Forventer bra med utbytte fremover

Også hos meglerhuset Global Assets har finansdirektør Lars Semb Maalen-Johansen sett seg ut sparebanker som attraktive utbyttekandidater i år.

– Bankene kommer til å tjene gode penger med økte renter, og vi forventer at bankene vil betale ut bra utbytter fremover. Ser man mot sparebankene er de fleste majoritetseksponert mot boliglån, som er regnet som sikkert her hjemme, sier han.

Sparebanken Øst har et historisk 12-månedersutbytte på 1,69 prosent. Global Assets tror at utbyttet skal kraftig opp og estimerer at neste 12-månedersutbytte kommer til å ligge på cirka 5,5 prosent.

Melhus Sparebank har et solid utbytte og har hatt 4,14 prosent i 12-månedersutbytte historisk, forteller Maalen-Johansen. Han forventer det vil stige til 4,73 prosent.

– Sparebanken Sør har hatt et historisk 12-månedersutbytte på 8,62 prosent, men her forventer vi at det reduseres til 3,7 prosent. Fortsatt spennende bank med solid utbytte, sier han.

– Sitter på mye cash

En annen bransje som tjener gode penger om dagen, er olje og gass. Oljeselskaper som Equinor og Aker BP har hatt svært gode perioder med høye priser.

Maalen-Johansen anbefaler utbyttesultne investorer å ta en ekstra titt mot Aker BP, som har et ventet utbytte på 5,59 prosent i 2022.

Bulk er også en utbyttevinner, tror han.

– Her ser vi at både Golden Ocean og 2020 Bulkers har hatt høye utbytter, og forventes å ha høye utbytter videre.

– Men vi kan nok ikke vente like høye utbytter som vi har hatt. Q4-utbyttet til 2020 Bulkers tilsvarte en årlig direkteavkastning på over 30 prosent, sier Maalen-Johansen.

Det som kjennetegner de nevnte selskapene, er at de har tjent mye penger under pandemien og sitter på mye cash.

– Vi har sett fraktratene stige i værs og en oljepris som er på et nivå vi må tilbake til 2014 for å finne. Videre ser vi at rentedifferansen mellom innlån og utlån vil øke utover året med økte renter, noe som vil være bra for sparebankene, samt utbyttekapasiteten, sier Maalen-Johansen.

Mye, men ustabilt

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets trekker i likhet med Maalen-Johansen frem shipping.

Det er gode tider for shipping nå, med gode rater, da har selskapene for vane å betale mye utbytte, forteller Harper.

– Shipping er en sektor hvor det er bra med utbytte nå. Det er gode rater innen de fleste segmenter, utenom tank, og det er lite ny kapasitet. En god periode i shipping varer ofte i ett til to år, men nå tror flere det kan vare enda lengre, sier Harper.

Han trekker frem MPC Container Ships og Golden Ocean, hvor konsensusestimatet er at de to selskapene skal betale henholdsvis 19 og 18 prosent utbytte.

Investorer må derimot være klar over at shipping er en syklisk bransje hvor utbyttene er ustabile.

– Når rederiene betaler så store utbytter et år, kan man ikke regne med at man får like store utbytter året etter. Man må huske på at shipping betaler høye utbytter fordi inntjeningen er ustabil. I perioder tjener de masse penger og betaler mye. Andre perioder tjener de lite, og betaler ofte ingenting, sier Harper.

Global Assets skreddersyr den finansielle rådgivningen til deg slik at du får den markedstilnærmingen du ønsker.

Global Assets

Ønsker du morgenkommentar før børsåpning? Meld deg på her: